Verbeteringen voor back-up en herstel

Microsoft heeft een nieuwe back-up-app voor Windows 11 onthuld. Deze is ontworpen om het gemakkelijker te maken om naar een nieuwe computer over te stappen en om het resetten van een bestaande pc te versnellen.

Nieuwe Backup App Voor Insiders Windows 11

De nieuwe app  heet simpelweg Windows Backup, de app gaat veel verder dan alleen het maken van een back-up. Het nieuwe hulpprogramma maakt back-ups en herstelt systeeminstellingen. De app pleegt ook onderhoudt aan vastgezette apps in het menu Start en de taakbalk.

Beschikbaar voor Insiders

Op dit moment is Windows Backup alleen beschikbaar voor  Windows 11 insiders. Omdat het deel uitmaakt van de onlangs uitgebrachte Dev-build. De app is te vinden in Windows 11 Insider Preview Build 23466 en zal geleidelijk zijn weg vinden naar andere kanalen. Uiteindelijk zullen gebruikers in de reguliere release ook kennis kunnen maken met deze app.

Nieuwe Backup App Voor Insiders Windows 11
Afbeelding: met dank aan Microsoft.com

Microsoft introduceert extra back-up en herstelmogelijkheden in zowel Windows 10 als        Windows 11. Dit doet het bedrijf om de overstap naar een nieuwe pc gemakkelijker maken. Dit moet ook app-ontwikkelaars helpen gebruikers te behouden tijdens de overgang naar een nieuwe pc. Het doel van deze wijzigingen is om gebruikers op een desktop te plaatsen die voor hen vertrouwd aanvoelt. Het moet hen binnen enkele minuten weer productief te maken op hun nieuwe pc.

De toevoegingen in deze app

  • Windows Back-up-app: Deze nieuwe app wordt geïntroduceerd om snel een back-up van uw huidige pc te maken. Het moet de nieuwe pc klaar maken om er naar te verhuizen.
  • App-pinnen: Uw apps uit de Store van uw vorige pc worden vastgezet waar u ze hebt achtergelaten. Dat betekent dat ze zowel op de taakbalk als in het menu Start staan op het moment van verhuizen.
  • Instellingen: Instellingen van uw vorige apparaat worden hersteld naar uw nieuwe pc om u te helpen zo snel mogelijk weer in de flow te komen.

Zodra u een back-up hebt gemaakt via de nieuwe Windows Backup-app of door naar Accounts/Windows Backup te gaan in de instellingen. Hierna kunt u het nieuwe herstel uitproberen tijdens de out-of-box-ervaring (OOBE) bij het instellen van een nieuwe pc of door het resetten van een bestaande pc met deze build.

Opties voor resetten in Windows 10 en 11

Om Windows 10 of 11 niet opnieuw te hoeven activeren kunt u Windows terugzetten naar de fabriek instellingen. Open hiervoor de app Instellingen en klik in het rechtse deelvenster op Systeemherstel.

Nieuwe Backup App Voor Insiders Windows 11
  • Hierna klikt u op de button PC opnieuw instellen.
Nieuwe Backup App Voor Insiders Windows 11
  • De volgende Push-button reset-functies zijn beschikbaar voor gebruikers met Windows 10 en latere pc’s en apparaten:
Nieuwe Backup App Voor Insiders Windows 11
  • Bewaar mijn bestanden: Lost softwareproblemen op door het besturingssysteem opnieuw te installeren met behoud van de gebruikersgegevens, gebruikersaccounts en belangrijke instellingen. Alle andere vooraf geïnstalleerde aanpassingen worden teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Vanaf Windows 10 bewaart deze functie niet langer door gebruikers verkregen Windows-apps.
  • Alles verwijderen: Bereidt de pc voor op recycling of op eigendomsoverdracht door het besturingssysteem opnieuw te installeren, alle gebruikersaccounts en inhoud (bijv. gegevens, Windows-desktoptoepassingen en universele Windows-apps) te verwijderen en vooraf geïnstalleerde aanpassingen terug te zetten naar de fabrieksinstellingen.
  • Bare metal recovery: Herstelt de standaard of vooraf geconfigureerde partitie-indeling op de systeemschijf en installeert het besturingssysteem en vooraf geïnstalleerde aanpassingen vanaf externe media opnieuw (Optioneel).