Verwachte leestijd: 4 minuten

Heeft uw computer geheugenproblemen? Dan kunt u dat te weten komen met behulp een ingebouwde geheugendiagnose programma in Windows 11.

Geheugenproblemen Oplossen in Windows 11

Als uw de computer in Windows 11 traag werkt en apps crashen. Of wanneer het systeem een ​​willekeurig Blue Screen of Death (BSoD) laat zien, vastloopt of ineens opnieuw opstart. Dan dien u als eerste het geheugen te controleren om een ​​probleem vast te stellen met één van de geheugenmodulen. Dit is niet alleen omdat geheugen problemen het apparaat onstabiel kunnen maken, maar ook omdat het gegevenscorruptie en andere fouten kan veroorzaken.

Wat gaan we doen

Als u vermoedt dat het probleem te maken heeft met het systeemgeheugen, kunt u de Windows Geheugen Diagnostiek gebruiken. Dat is een ouder programma die veel tests kan uitvoeren om het Random Acces Memory (RAM) van uw computer te controleren. Dit programma kan bepalen of er één of meer geheugenmodules problemen hebben.

In dit Windows 11 artikel leiden we u door de stappen om de Windows Memory Diagnostisch programma te gebruiken om te bepalen of er een defecte geheugenmodule op uw computer is.

Geheugenproblemen in Windows 11 diagnosticeren

Om een ​​geheugencontrole uit te voeren in Windows 11, sluit u uw actieve apps en volgt u deze stappen:

 1. Openen Configuratiescherm Geheugenproblemen Oplossen in Windows 11.
 2. Ga naar Windows Tools en klik erop om de map te openen.
 3. Dubbelklik op het hulpprogramma Windows Geheugen Controle.
Geheugenproblemen Oplossen in Windows 11
 • Vervolgens klikt u op de optie Nu opnieuw opstarten en zoeken naar problemen (aanbevolen).
Geheugenproblemen Oplossen in Windows 11

Na het opnieuw opstarten begint het programma meteen met het testen van de standaardmodus. In deze modus voert de Windows Geheugen Controle alle scans uit die beschikbaar zijn in de basismodus. Dat is naast LRAND, Stride6 (cache ingeschakeld), CHCKR3, WMATS+ en WINVC tests.

Geheugenproblemen Oplossen in Windows 11

De standaard testmodus moet voldoende zijn om problemen met het systeemgeheugen te diagnosticeren en op te sporen. U kunt ook de functietoets F1 gebruiken om de Windows Geheugen Controle pagina te openen. Hierin kunt u de verschillende scanopties wijzigen.

Geheugenproblemen Oplossen in Windows 11

Op de instellingenpagina vindt u opties om de scanmodus te wijzigen in Minimaal, waarmee de MATS+, INVC en SCHCKR (cache ingeschakeld) tests worden uitgevoerd.

Geheugenproblemen Oplossen in Windows 11

De Extra modus bevat alle beschikbare tests. Met behulp van de standaardmodus en MATS+ (cache uitgeschakeld), Stride38, WSCHCKR, WStride-6, CHCKR4, WCHCKR3, ERAND, Stride6 (cache uitgeschakeld) en CHCKR8.

Geheugenproblemen Oplossen in Windows 11

U kunt ook de TAB toets gebruiken om de cache-instellingen in de Windows Geheugen Controle programma te wijzigen. Als u de cache uitschakelt, heeft het programma rechtstreeks toegang tot de gegevens in het RAM-geheugen voor een volledige test. Daarnaast kunt u ook de tijden opgeven waarop de scan herhaald wordt om de geheugenmodules van uw systeem te testen.

Druk ten slotte op de functietoets F10 om terug te keren naar de hoofdpagina en de scan start automatisch op.

De resultaten controleren van de geheugendiagnose

Zodra de test is voltooid, wordt het apparaat opnieuw opgestart en wordt Windows 11 opnieuw geladen. Als u de resultaten wilt controleren, moet u de Event Viewer gebruiken.

Gebruik deze stappen om de Windows Geheugen Diagnostiek resultaten op Windows 11 te controleren:

 1. Openen Configuratiescherm Geheugenproblemen Oplossen in Windows 11.
 2. Ga naar Logboeken en klik erop om de app te openen.
 3. Vouw de categorie Windows-logboeken uit.
 4. Klik met de rechtermuisknop op het item Systeem en kies de optie Zoeken.
Geheugenproblemen Oplossen in Windows 11
 • Bevestig het trefwoord Geheugen Controle Resultaten en klik op de knop Volgende zoeken.
Geheugenproblemen Oplossen in Windows 11
 • U klikt op de knop Annuleren.
 • Dubbelklik op de Geheugen Diagnostiek Resultaten bron aan de rechterkant.
 • Bekijk de diagnostische resultaten.
Geheugenproblemen Oplossen in Windows 11

Tip: Wanneer het resultaat luidt: De Windows Geheugen Diagnostiek Resultaten heeft het computergeheugen getest en geen fouten gevonden. Dan kunt u een geheugen probleem schrappen als mogelijke oorzaak van het probleem.

Als u een foutmelding krijgt, voert u de uitgebreide extra controle op het geheugen uit en controleert u de resultaten opnieuw. Als de fouten aanhouden, is er mogelijk een fysieke fout met een geheugenmodule.

Het programma zal aangeven welke geheugenmodule een probleem heeft. Als u niet kunt bepalen welke module defect is, kunt u elke module verwijderen en testen om de module met het probleem te vinden.

Tenslotte

In dit artikel richten we ons op Windows 11. Echter dit artikel kan ook als handleiding worden gebruikt voor Windows 10.