Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft kondigde oorspronkelijk de nieuwe app store van Windows 11 in juni aan. Sindsdien probeert het bedrijf de kwaliteit van zijn marktplaats te verbeteren. Er zijn verschillende onderhoudsupdates uitgebracht als onderdeel van het Windows Insider programma. Gebruikers testen de nieuwe Store voor meer dan drie maanden op hun apparaten.

Nieuwe Microsoft Store Voor Windows 10

Tijdens het evenement Wat is nieuw voor Windows legde Microsoft uit dat het de Microsoft Store met een nieuw ontwerp opnieuw heeft gebouwd. Met verbeterde prestaties en betere ondersteuning voor ontwikkelaars. Zoals verwacht brengt Microsoft zijn Windows 11 store naar Windows 10 pc’s. We zijn de laatste tijd gewend dat ook deze update in fasen wordt uitgerold.

Installeer nieuwe Microsoft Store

Als u zich in het Release Preview Channel van het Windows Insiders programma bevindt en Windows 10 versie 21H2 gebruikt, kunt u nu de nieuwe Store downloaden door in de Microsoft Store op updates te controleren. Voor degenen die geen Insider builds uitvoeren, kunnen ze de *Store handmatig installeren door deze stappen te volgen:

  1. Download hier de bijgewerkte versie van de Microsoft Store.
  2. Open PowerShell.
  3. Gebruik de opdracht cd om naar de locatie te gaan waar u de Store update hebt opgeslagen. Als de standaard download locatie van uw browser bijvoorbeeld de map Downloads is, typt u cd C:\Gebruikers\gebruikersnaam\Downloads.
  4. Typ Add-AppxPackage <pakketnaam.msixbundle>.

In dit geval zou het laatste commando zijn:

Add-AppxPackage Microsoft.WindowsStore_22110.1401.10.0_neutral___8wekyb3d8bbwe.Msixbundle

Als een foutmelding aangeeft dat u framework “Microsoft.UI.Xaml.2.7 nodig hebt, download en installeert u het framework hier.

  • Dit artikel biedt geen garantie dat deze werkwijze zal slagen. Tijdens het testen hiervan kwamen we naast geslaagde pogingen ook problemen tegen waardoor de installatie mislukte met een foutmelding.

Kijkje in de nieuwe Microsoft Store voor Windows 10

De nieuwe Microsoft Store heeft een opnieuw ontworpen interface op Windows 10.

Nieuwe Microsoft Store Voor Windows 10
Bron: Microsoft.com

Het ziet er minder rommelig uit dan de huidige Windows 10 app store, de nieuwe Store is gebaseerd op XAML (UWP) code in plaats van WebView. Betere prestaties zijn het gevolg, vooral wanneer u een trage internetverbinding heeft.

We zullen niet elke kleine verandering van de Microsoft Store ontleden, maar we willen er wel op wijzen dat de nieuwe app store van Windows 10 sneller is dan de oude Store en dat gebruikers nu snel tussen verschillende pagina’s kunnen navigeren.

Microsoft heeft ook de downloadsnelheid verbeterd, u kunt uw geïnstalleerde of eigen apps eenvoudig beheren vanuit de nieuwe bibliotheek. Daarnaast werkt Microsoft ook aan een nieuwe functie genaamd “story’s” voor de Store. Hierdoor kunnen ontwikkelaars redactionele inhoud maken om hun apps en games te promoten en gebruikers te helpen apps te ontdekken die hen kunnen inspireren om meer te bereiken met hun apparaten.

Deze nieuwe Microsoft Store ondersteunt meer soorten apps en staat open voor alle Windows-ontwikkelaars. Helaas is Microsoft niet van plan om zijn Windows subsysteem voor Android naar de app store van Windows 10 te brengen. Voorlopig blijft Android ondersteuning exclusief voor Windows 11. Omdat het een van de vlaggenschipfuncties van het nieuwe besturingssysteem is.