De taakbalk van Windows 11 is de meest controversiële ontwerpkeuze van Microsoft in het nieuwe besturingssysteem. De opnieuw ontworpen taakbalk is alom bekritiseerd.

Microsoft Wil Taakbalk Problemen Oplossen

Het goede nieuws is echter dat de tech gigant luistert naar feedback. De preview builds bevatten nu oplossingen voor de vervelende fouten.

Taakbalk problemen

In tegenstelling tot de vorige Windows versies, is de taakbalk in Windows 11 gebaseerd op moderne XAML code en gebruikt WinUI besturingselementen. 

Microsoft Wil Taakbalk Problemen Oplossen

De taakbalk is helemaal herschreven en ondersteunt geen functies meer zoals slepen en neerzetten. Bovendien kunnen gebruikers de locatie van de taakbalk niet wijzigen vanuit de standaard weergave, onderaan het scherm, waar sommige gebruikers de voorkeur aan gaven.

Deze taakbalk beperkingen van Windows 11 kunnen frustrerend zijn, maar er zijn ook verschillende andere bekende problemen. Windows 11 heeft bijvoorbeeld een fout waarbij de taakbalk kan flikkeren wanneer u probeert van invoermethode te wisselen.

Dan is er ook nog een fout van de taakbalk tool tips, dat zijn pop-ups die verschijnen wanneer u de muisaanwijzer over de items beweegt. Deze tool tips kunnen op een totaal onverwachte locatie eindigen. Gebruikers hebben ook gemeld dat de tool tip van de taakbalk niet verschijnt wanneer de muisaanwijzer te snel over de pictogrammen in de hoek van de taakbalk beweegt.

Dit gebeurt door snel over meerdere pictogrammen te zweven, waardoor hun tool tips in de wachtrij worden geplaatst. Daarna worden ze allemaal weergegeven bij verschillende gelegenheden van herhaald zweven over de taakbalk. Zo merkten gebruikers op in een bericht in de Feedback Hub.

Microsoft heeft een wijziging aangebracht in het besturingssysteem om de betrouwbaarheid van de taakbalk te verbeteren. De reparatie is ​​momenteel opgenomen in preview builds.

De Windows 11 taakbalk geeft onjuiste informatie weer

In Windows 11 kan een fout invloed hebben op het batterijniveau dat op de taakbalk wordt weergegeven. In sommige gevallen toont het batterijniveau in de taakbalk een percentage dat boven de 100% ligt.

Microsoft Wil Taakbalk Problemen Oplossen

Dit is gedocumenteerd door gebruikers in de Feedback Hub. Waarbij gebruikers uitlegden dat het batterijniveau in sommige gevallen hoger was dan 100 procent.

Dit is natuurlijk een bug in de taakbalk van Windows 11. Microsoft levert nu een oplossing in de nieuwste preview build.

De tool tip van het batterijpictogram zou niet langer onverwacht een percentage boven 100 moeten tonen.

Zo zei Microsoft in de release opmerkingen van Windows 11 Build 22523.

Slepen en neerzetten komt binnenkort terug

Ondertussen test Microsoft intern de ondersteuning voor slepen en neerzetten op de taakbalk.

Microsoft heeft in Windows 11 het slepen en neerzetten voor de taakbalk verwijderd. Hierdoor kunt u geen apps naar de taakbalk slepen om snelkoppelingen voor uw favoriete app te maken. Het is ook niet mogelijk om bestanden te slepen en neer te zetten naar apps die in de taakbalk zijn geopend om die bestanden zoals een URL of afbeeldingen in de app te starten.

Bronnen die bekend zijn met de ontwikkeling, bevestigen de terugkeer van de functie in Windows 11 22H2. Deze veelgevraagde functie zal Microsoft toevoegen aan preview builds. Dat zal echter pas over een paar maanden gebeuren.