Verwachte leestijd: 3 minuten

De browser van Google, bekent als Chrome, heeft de beschikking over veel extensies. Die moeten veel zaken in de browser en op Internet eenvoudiger maken. Tot nu blijkt het voor Google een uitdaging te zijn om deze extensies veilig te houden. In de volgende versie van de browser komt daar verandering in.

Google Chrome Extensies Worden Veiliger

Wat u moet weten

Google Chrome is een webbrowser ontwikkeld door Google. De browser Google Chrome maakt gebruik van een WebKit dat gebaseerde is op Blink. Maar maakt ook gebruik van andere openbronsoftware, vooral die van Mozilla. Verder is Google Chrome gebaseerd op Chromium, een openbronproject van Google. De browser is geschikt voor verschillende besturingssystemen. Waarvan de laatste versies niet steeds tegelijk worden uitgebracht. De updates zijn echter recent.

Het besturingssysteem Chrome OS is gebaseerd op Google Chrome.  Chrome OS en Google Chrome bevatten gesloten bron projecten.


Extensies beter beveiligd

Vanaf Chrome versie 117 zal Chrome gebruikers proactief laten weten wanneer een door hen geïnstalleerde extensie niet meer in de Chrome Web Store staat. Dit is beperkt tot drie specifieke gevallen:

  1. De extensie is niet gepubliceerd door de ontwikkelaar;
  2. De extensie is verwijderd wegens een schending van het Chrome Web Store beleid;
  3. Het item is gemarkeerd als malware.

We hebben deze wijziging ontworpen om het ecosysteem veilig te houden voor gebruikers. Tegelijkertijd willen we de kans te verkleinen dat dit van invloed is op echte extensies.

Aldus Oliver Dunk, Developer Relations Engineer voor Chrome-extensies.

 

Google Chrome Extensies Worden Veiliger
Bron: chrome.com

Als een probleem is opgelost, wordt de melding automatisch gewist. De melding wordt niet weergegeven voor een verlenging wanneer de ontwikkelaar op de hoogte is gesteld van een mogelijke overtreding en de tijd heeft gekregen om het probleem op te lossen of bezwaar aan te tekenen.

Gebruikers zullen deze functie waarschijnlijk tegenkomen in het gedeelte Privacy en beveiliging van de instellingen pagina.

Wanneer u op Bekijken klikt, wordt u naar zijn extensie geleid en krijgt hij de keuze om de extensie te verwijderen of de waarschuwing te verbergen als hij de extensie geïnstalleerd wil houden. Net als in eerdere versies van Chrome worden extensies die zijn gemarkeerd als malware automatisch uitgeschakeld.

Google Chrome Extensies Worden Veiliger
Bron: chrome.com

Google hoopt dat deze aanpassing zal helpen om het ecosysteem van Chrome veilig te houden zonder de echte extensies te beïnvloeden. 

Zoals het er nu naar uit ziet zal Chrome 117 op 6 september 2023 uitgegeven worden.