Ruim dertig jaar geleden, op 12 maart 1989, stelde de Britse computerwetenschapper Tim Berners-Lee een systeem voor van aan elkaar gekoppelde documenten. Deze waren via het internet toegankelijk. Hij noemde het het World Wide Web.

Het World Wide Web is 30 Jaar Geworden

Vandaag vieren we drie decennia van een web dat de manier waarop we communiceren, informatie delen en zakendoen heeft getransformeerd. Wat begon als een eenvoudig idee, is uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk van kansen, creativiteit en innovatie. Dus laten we het glas heffen op het web dat wild en gratis is!

We vieren 30 jaar internet dat wild en gratis is!

Het web heeft een lange weg afgelegd sinds de eerste website in 1991 live ging. De WorldWideWeb heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we nieuws consumeren, winkelen en met elkaar in contact komen.

Het World Wide Web is 30 Jaar Geworden
Bron: CERN

Miljoenen mensen hebben een stem gekregen die voorheen geen platform hadden om hun meningen en ideeën te delen. Het heeft nieuwe markten geopend en nieuwe industrieën gecreëerd. Het web heeft ook traditionele instellingen en machtsstructuren uitgedaagd. Waardoor er meer transparantie en verantwoording mogelijk is.

Maar het internet is niet perfect. Het is gebruikt om haatdragende taal, desinformatie en propaganda te verspreiden. Het is ook een broedplaats geweest voor cybercriminaliteit, fraude en intimidatie.

Het World Wide Web is 30 Jaar Geworden

Maar het internet is niet perfect. Het is gebruikt om haatdragende taal, desinformatie en propaganda te verspreiden. Het is ook een broedplaats geweest voor cybercriminaliteit, fraude en intimidatie.

Van chatrooms tot Facebook: een geschiedenis van het open web 🎉

De geschiedenis van het web is fascinerend. Het begon als een hulpmiddel voor het delen van informatie tussen wetenschappers en onderzoekers, maar evolueerde al snel naar een platform voor sociale interactie en zelfexpressie. Van de begindagen van chatrooms en bulletinboards tot de opkomst van sociale media giganten zoals Facebook, Instagram en TikTok. Het web is voortdurend in ontwikkeling en vindt zichzelf steeds weer opnieuw uit.

Van een inbelverbinding tot Glasvezel | Bron: Youtube.com

Tegenwoordig is het web meer divers dan ooit tevoren. Van blogs en podcasts tot videokanalen en streamingplatforms. Er is geen gebrek aan manieren om uzelf online uit te drukken. Met de opkomst van nieuwe apps zoals TikTok en Snapchat heeft het ook nieuwe wegen geopend voor creativiteit en entertainment. Als we terugkijken op 30 jaar open web, kunnen we ons alleen maar voorstellen wat de komende 30 jaar zullen brengen.

Het web heeft onze wereld veranderd op manieren die we ons 30 jaar geleden nooit hadden kunnen voorstellen. Het heeft ons toegang gegeven tot kennis, ons in contact gebracht met mensen van over de hele wereld en de manier waarop we werken en spelen veranderd.

Tenslotte

Bij het vieren van deze mijlpaal staan we stil bij de kracht en het potentieel van een vrij en open web. Laten we blijven innoveren, creëren en de grenzen verleggen van wat mogelijk is. Gefeliciteerd met je 30e verjaardag, World Wide Web!