Het Analistenbureau Trendfocus meldt dat OEM partners door Microsoft ertoe worden aangezet om harddisks te vervangen door een Solid state drive, of SSD. De Solid State Drive moet in 2023 het primaire opslagapparaat zijn in vooraf gebouwde Windows 11 pc’s.

OEM HDD vervangen door solid state disks

Microsoft wil blijkbaar de werking van haar nieuwe besturingssysteem versnellen door OEM partners ertoe aan te zetten de Harddisk te vervangen voor een Solid State Drive, of SSD. De softwaregigant heeft daartoe een deadline aangescherpt op 2023. Een reactie van Microsoft kregen we des gevraagd niet.

Hardwarevereisten

Het lijkt erop dat de hardwarevereisten die Microsoft in 2021 introduceerde met de komst van Windows 11, verder wil aanscherpen. Mogelijk gaat het softwarebedrijf eisen dat Windows 11 op een SSD wordt geïnstalleerd.

OEM HDD vervangen door solid state disks

De meest actuele lijst met hardwarevereisten vereist een 64 GB of groter opslagapparaat voor Windows 11. Een SSD is momenteel geen minimumvereiste voor een standaardinstallatie. Microsoft stelt echter dat twee functies, DirectStorage en het Windows subsysteem voor Android, een SSD vereist. Maar u hoeft die functies niet te gebruiken. 

DirectStorage1 TB of meer NVMeSSD nodig om games op te slaan en uit te voeren die het stuurprogramma “Standard NVM Express Controller” en een DirectX 12 Ultimate-GPU gebruiken.

Of Microsoft echt van plan is om de minimumspecificaties voor Windows 11 pc’s na de omschakeling in 2023 naar SSD’s voor voorgeïnstalleerde systemen te wijzigen is onbekend.

Uit het oogpunt van prestaties voor Windows 11 is de stap van Microsoft om OEM partners te dwingen, de harddisk om te ruilen voor een Solid State Drive, heel logisch.

Voordelen van een SSD tegen een Harddisk

  • SSD’s zijn sneller dan Harddisks. Een SSD laadt data sneller dan een Harddisk. 
  • SSD’s gaan minder snel kapot dan Harddisks omdat Harddisks uit bewegende delen bestaan. Lege lijst
  • SSD’s zijn stiller dan harde schijven. Een pc met een harde schijf zal luidruchtiger zijn dan een SSD en kan zelfs trillingen door uw bureauruimte sturen als u een externe behuizing gebruikt. 
  • Harddisks zijn goedkoper dan SSD’s. Je krijgt een betere prijs per gigabyte (GB) met Harddisks. Dus als budget of een grote hoeveelheid bestanden uw grootste zorg is, is een HDD het overwegen waard. 
  • Bij laptops kan de keuze voor een SSD leiden tot een langere batterijduur. Gemiddeld tot 45 minuten in vergelijking met laptops met HDD. 

SSD’s zijn vlotter, en hebben een responsiever gebruikerservaring. Veel pc’s, laptops en desktops, worden al geleverd met een SSD voor de opstartschijf. Sommige gebruiken zelfs een secundaire harde schijf voor bulkopslag van grote bestanden, zoals foto’s en video’s. Sommige goedkopere modellen, met name in opkomende markten, worden nog steeds harddisks gebruikt als opstartapparaat.

OEM HDD vervangen door solid state disks
 Intel voorspelde in 2016 dat de prijs van een SSD enorm zou dalen de komende jaren, maar door de Nand-crisis bleek dit een te positieve voorspelling.

Houd er rekening mee dat de opslagprijzen enorm kunnen fluctueren en OEM partners betalen beduidend minder dan de consument.

Tenslotte

Het is onduidelijk welke maatregelen Microsoft eventueel zal nemen met OEM partners die niet aan haar wensen voldoen. Het bedrijf heeft besloten geen commentaar te geven op de kwestie. Trendfocus zegt dat de omschakeling volgend jaar gevolgen zal hebben voor de vraag naar harddisks. Het lijkt erop dat SSD’s binnenkort de harddisks volledig zullen verdringen in consumenten pc’s. Hopelijk zal de de historische neerwaartse trend van de SSD prijzen niet afvlakken, omdat hun grootste concurrent op het gebied van kosten, de harddisk, volledig terug valt in bulkopslag toepassingen.