Slechte gameprestaties zijn de aanleiding voor Microsoft.

Sommige games en apps in Windows 11 versie 22H2 kunnen onbedoeld de fout opsporingsfuncties voor GPU-prestaties inschakelen. Dat kan de prestaties van games enigszins verminderen.

Windows 11 22h2 Uitrol Tijdelijk Op Pauze

Sinds 10 november 2022 laat Microsoft op haar website weten dat de uitrol van Windows 11 22H2 voor pc’s is gepauzeerd. Dat komt door een langere periode van problemen met stotterende en slechter draaiende games. De games zouden onbedoeld debugger-functies voor de GPU inschakelen, wat de prestatieproblemen veroorzaakt.

Windows 11 22h2 Uitrol Tijdelijk Op Pauze

Tijdelijke oplossing

In het bericht biedt Microsoft een tijdelijke oplossing:

Tijdelijke oplossing: Wanneer u al Windows 11, versie 22H2 gebruikt en dit probleem ondervindt. Kunt u dit mogelijk oplossen door uw games en game gerelateerde apps bij te werken naar de nieuwste beschikbare versie. Als u niet zeker weet hoe u de games en apps die u heeft geïnstalleerd moet bijwerken, kunt u de ontwikkelaar van die games en apps raadplegen. De meeste games en apps worden echter automatisch bijgewerkt via de Store waar ze zijn gekocht of direct bij het openen ervan.

De huidige problemen lijken op die van eind september, toen ze ook al werden gemeld. Alleen pc’s met een videokaart van Nvidia hadden er toen last van. De maker van de GPU bracht een paar dagen later een bèta stuurprogramma uit die alles opgelost lijkt te hebben.

Windows 11 22h2 Uitrol Tijdelijk Op Pauze

Oplossing is in de maak

De daadwerkelijke oorzaak was toen nog onduidelijk, maar deze lijkt het nu te zijn gevonden. Microsoft is druk bezig met een oplossing voor dit probleem. Tot die tijd raadt het bedrijf aan om Windows 11 niet handmatig te updaten naar versie 22H2, ook niet via de installatie assistent.

Vorige week werd de Windows 11 22H2 uitrol ook al gepauzeerd, wegens problemen met de Xbox Game Bar. Tijdens Patch Dinsdag van november heeft Microsoft dit probleem voor Windows 11 22H2 opgelost.

De beveiligingsstop wordt naar verwachting medio november 2022 opgeheven. Tegen die tijd wordt verwacht dat Microsoft met een update komt die het probleem moet verhelpen.