De sneltoets verwijdert de buffer van het bureaublad en maakt een nieuwe toewijzing aan vanuit DWM of Desktop Window Manager. Dat gebruikt hardware versnelling om afbeeldingen weer te geven.

Microsoft heeft de sneltoets Ctrl+Win+Shift+B ooit toegevoegd aan Windows Vista. Om potentiële problemen met een zwart scherm op te lossen met de nieuwe DWM. Deze is momenteel aanwezig in alle versies, inclusief Windows 11 versie 23H2 en Windows 10. De B in de sneltoets Ctrl+Win+Shift+B staat voor ‘Black screen‘ of Zwart scherm.

Op deze website heeft u al eerder hierover kunnen lezen. Misschien heeft u ervan (Ctrl+Win+Shift+B) gehoord in YouTube-video’s of berichten op sociale media. Sommige mensen denken dat de sneltoets bedoeld is om het grafische stuurprogramma opnieuw op te starten of te resetten. Maar dat is een grote misvatting.

Dus wat doet Ctrl+Win+Shift+B of Sneltoets Lost Windows 11 Gpu Problemen Op+Ctrl+Shift+B wanneer u de sneltoets gebruikt in Windows? Het reset eenvoudigweg het grafische subsysteem op uw pc of laptop. Het is mogelijk dat u een piepgeluid hoort bij het gebruik ervan. De sneltoets reset of installeert het stuurprogramma zelf niet. Als uw stuurprogramma wordt gereset, is dit een mogelijk neveneffect, maar niet het beoogde gedrag.

Ctrl+Win+Shift+B kan worden gebruikt om potentiële problemen met een zwart scherm aan te pakken. Zoals eerder al vermeldt in de ondersteuningsdocumenten van Microsoft.

Sneltoets Lost Windows 11 Gpu Problemen Op
De sneltoets Ctrl+Win+Shift+B reset het GPU-subsysteem, waardoor zwart knippert

Als u op een perfect gezond systeem op de sneltoets drukt, hoort u mogelijk een piepgeluid. Daarbij wordt het bureaublad even zwart wordt. Deze combinatie reset het grafische stuurprogramma niet. In plaats daarvan dient het een ander, specifiek doel bij het oplossen van weergaveproblemen.

Wanneer dit toetsenbord wordt gebruikt, wordt de oppervlaktebuffer van het bureaublad verwijderd en wordt de Desktop Window Manager (DWM) gevraagd deze toewijzing opnieuw aan te maken. In praktische termen zal de desktop op een gezond systeem zwart worden voordat deze herstelt.

U kunt de functie gebruiken als het scherm zwart is of niet reageert tijdens het spelen van games of het bekijken van video’s. Het kan ook worden gebruikt om andere weergaveproblemen op te lossen. Als een externe monitor bijvoorbeeld correct functioneert maar plotseling stopt, kunt u deze sneltoets als mogelijke oplossing gebruiken.

Een voormalige Microsoft-ingenieur op Reddit met de gebruikersnaam SurfaceDockGuy legde uit dat het indrukken van Ctrl+Win+Shift+B tijdens een zwart scherm een ​​deel van het dispdiag-circulaire logbestand opslaat. 

Hoi Even om jullie allemaal op de hoogte te stellen, een handige tip.

Ongetwijfeld heb je het probleem of krijg je het snel, Cumulatieve update 2017-06 voor Windows 10 versie 1703 voor x64-systemen (KB4022716). Dit veroorzaakt problemen wanneer de computers van gebruikers naar het vergrendelingsscherm gaan en vervolgens het scherm dimmen. In plaats van het apparaat los te koppelen of uit te schakelen of de monitorkabel te verwijderen, wordt met deze knopcommando’s het beeldscherm gereset. Win + CTRL + Shift + B
Geniet ervan jongens

Het geeft het systeem ook een signaal om deze gegevens voor te bereiden voor upload via telemetrie om aan te geven dat er een zwart scherm is opgetreden.

Het gebruik van de sneltoets zonder dat er een probleem is met een zwarte scherm, kan ongewenste gegevens genereren. Deze worden op uw systeem opgeslagen.

Soms kan het stuurprogramma worden gereset of opnieuw worden geïnstalleerd als u Ctrl+Win+Shift+B gebruikt. Dit is slechts een bijwerking en zeker niet het beoogde gedrag van Ctrl+Win+Shift+B.

Windows Vista werd voor het eerst geleverd met de sneltoets Ctrl+Win+Shift+B. Dat gebeurde om de technologiegigant te helpen bij het diagnosticeren van situaties waarin de hardware in orde lijkt, maar het scherm leeg blijft.

In dit artikel is Windows 11 het uitgangspunt, echter de sneltoets Ctrl+Win+Shift+B werkt ook met Windows 10.