Maar het heet niet Windows 11 23H2 maar Moment 4

Microsoft heeft er voor gekozen om de update van Windows 11 versie 23H2 of KB5030310, in twee delen uit te brengen. Veel van de onderdelen, maar niet alle, die we op deze website hebben besproken zijn al aanwezig. Maar deze eerste van twee updates is een configuratie update.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

Bekende problemen in deze update

SymptomenTijdelijke oplossing
Voor de Copilot in de Windows preview hebben we het volgende geïdentificeerd:
De Verteller werkt niet zoals u verwacht met uitdagings-antwoordtests, zoals Captcha.

De Verteller geeft de naam van de knop ‘Een afbeelding verwijderen‘ niet correct weer. Ook wordt de naam van het dialoogvenster of de knoppen voor een vaardigheid niet vermeld.

Wanneer u zich in het chat invoer vak ​​bevindt, verandert het indrukken van Tab de toetsenbordfocus niet. Als u een afbeelding toevoegt aan het chat invoer vak, kondigt de Verteller de toevoeging niet aan.
We werken aan een oplossing en zullen in een komende release een update geven.
Bron: Microsoft.com

De app Instellingen heeft een hele reeks wijzigingen ondergaan. Dat is als onderdeel van de Windows 11 versie 23H2 update.

Copilot voor Windows

Deze update voegt een preview toe van gecentraliseerde AI ondersteuning, genaamd Copilot in Windows. Dit maakt Windows 11 het eerste pc-platform dat gecentraliseerde AI-ondersteuning toevoegt om u te helpen dingen gedaan te krijgen. Deze eerste preview richt zich op de geïntegreerde gebruikersinterface.

Selecteer om te beginnen de Copilot in Windows-knop op de taakbalk of druk op Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit + C. Copilot in Windows gebruikt hetzelfde Microsoft-account (MSA) of Azure Active Directory-account (Azure AD) dat u hebt gebruikt om u aan te melden bij Windows. Houd er rekening mee dat Azure AD verandert in Microsoft Entra ID.

Copilot in Windows verschijnt als een zij-balk aan de rechterkant van uw scherm. Het overlapt geen desktop inhoud en blokkeert geen geopende app-vensters.

Nieuwe functies in Windows 11

Naast de nieuwe functies en verbeteringen wordt Windows 11 versie 23H2 of update 2023 geleverd met een nieuwere versie van de app Instellingen. Hierin zijn verschillende visuele wijzigingen aangebracht. Maar ook verbeteringen en nieuwe instellingen.

In tegenstelling tot vorige updates van het besturings-systeem introduceert de app Instellingen in deze uitgave nieuwe instellingen en andere wijzigingen. Er worden echter bijna geen functies van het Configuratiescherm overgezet. Enkele van de nieuwe verbeteringen zijn onder meer een nieuwe startpagina, verbeteringen voor de energie-instellingen, de mogelijkheid om virtuele harde schijven vanuit de ervaring te beheren, en wijzigingen voor Bluetooth, netwerken, Start en personalisatie.

Bovendien introduceert de app Instellingen bedieningselementen om verlichtingsaccessoires te beheren. De taakbalkpagina brengt de mogelijkheid terug om labels weer te geven en apps te de-groeperen. U zult een nieuwe pagina vinden om wachtwoordsleutels te beheren en meer

Dit Windows 11 artikel laat u de meest prominente wijzigingen in de app Instellingen zien. Deze komen met de de nieuwe versie 23H2, van Windows 11.

Nieuwe wijzigingen in de App Instellingen

Als onderdeel van de Windows 11 2023-update werkt Microsoft ook de app Instellingen bij met enkele visuele wijzigingen, verbeteringen en een aantal nieuwe instellingen. De app krijgt bijvoorbeeld een ‘Home’-pagina met dynamische instellingen, het bedrijf voegt verschillende verbeteringen toe aan bestaande functies, sommige pagina’s krijgen een ontwerpupdate die aansluit bij de ontwerptaal van het besturingssysteem, en u zult er verschillende vinden nieuwe functies.

Startpagina

De app Instellingen krijgt een nieuw onderdeel: Startpagina. Hierin zijn interactieve kaarten die het systeem dynamisch zal updaten, afhankelijk van uw huidige instellingen.

Het onderdeel Startpagina bevat een kop tekst met basisinformatie, waaronder een voorbeeld van de bureaubladachtergrond en de naam van het apparaat. Aan de rechterkant vindt u details over de netwerkverbinding en systeemupdates.

Onderdelen op de startpagina

Na de kop vindt u verschillende interactieve kaarten met suggesties voor instellingen die u mogelijk wilt wijzigen. De pagina kan bijvoorbeeld ongeveer zeven kaarten bevatten, waaronder ‘Aanbevolen instellingen’, ‘Cloudopslag’, ‘Accountherstel’, ‘Personalisatie’, ‘Microsoft 365’, ‘Xbox’ en ‘Bluetooth-apparaten’.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit
  • Met de kaart Aanbevolen instellingen kan het systeem aanbevelingen doen over instellingen die u zou moeten wijzigen op basis van de manier waarop u uw computer gebruikt.
  • De kaart Cloudopslag geeft u een overzicht van uw OneDrive-opslag en geeft een waarschuwing weer wanneer uw capaciteit bijna bereikt is.
  • Op de kaart Accountherstel vindt u aanbevelingen voor het bijwerken van uw Microsoft-accountinstellingen om meer herstelinformatie op te nemen. Ja, Microsoft zal meer gegevens over u verzamelen. Maar met deze gegevens kan het bedrijf u ook helpen uw account te herstellen.
  • De kaart Persoonlijke instellingen biedt u opties om het uiterlijk van het bureaublad snel aan te passen. Inclusief de mogelijkheid om thema’s te wijzigen, Windows Spotlight in te schakelen, de kleursysteemmodus te wijzigen en meer.
  • Indien van toepassing, vindt u op de kaart Microsoft 365 een overzicht van uw abonnementsvoordelen. Maar ook mogelijkheden om indien nodig verschillende acties te ondernemen.
  • Met de kaart Xbox kunt u details over het abonnement bekijken en opties om verschillende acties te ondernemen. Dit is vergelijkbaar met de kaart Microsoft 365.
  • Ten slotte geeft de kaart Bluetooth-apparaten u snel toegang om enkele Bluetooth-instellingen te beheren.

Hieronder hebben we elk onderdeel in de app Instellingen voor u uitgewerkt. Daarbij focussen we ons op de belangrijkste wijzigingen in deze app.

Onderdeel systeem

In het onderdeel ‘Systeem’ worden de pagina’s Opslag, Energie, Energieaanbevelingen en Voor ontwikkelaars bijgewerkt.

Aan / uit

In Instellingen–> Systeem–> Aan/uit is het onderdeel Aanwezigheidsdetectie nieuw in versie 23H2. Hierin zijn instellingen die u kunt gebruiken om apparaten te bedienen om uw aanwezigheid in de buurt van de Windows 11 computer te bepalen. Dit is niet op iedere computer beschikbaar.

Dit onderdeel heeft ook een functie Adaptief dimmen om het scherm te dimmen als u wegkijkt; optioneel.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit
Bron: Microsoft.com

Het is belangrijk op te merken dat het onderdeel alleen beschikbaar is voor apparaten met compatibele aanwezigheids-detectie hardware.

Bij een nieuwe installatie van Windows 11

Bij nieuwe installaties kunnen gebruikers tijdens de out-of-box-ervaring (OOBE) en als de computer compatibele hardware heeft, Wake-on Approach, Lock-on Leave en Adaptief dimmen configureren als onderdeel van de Aanwezigheidsdetectie via de privacy-instellingen.

In Instellingen–> Systeem–> Energie en batterij bevat het onderdeel Energieaanbevelingen twee nieuwe energiesuggesties. Waaronder het inschakelen van de donkere modus en het aanpassen van de vernieuwings-frequentie om het energieverbruik te minimaliseren.

Opslag

In Instellingen–> Systeem–>Opslag-> Geavanceerde opslaginstellingen is de nieuwe instelling Schijven en volumes. Deze nieuwe instellingen is voor het maken en beheren van virtuele schijven, zoals VHDX, VHD en de nieuwe Stations.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

Wanneer u de wizard Een virtuele harde schijf (VHD) maken gebruikt, kunt u VHD en VHDX stations maken en koppelen. Dat doet u met behulp van vaste of dynamisch toegewezen ruimte, vergelijkbaar met de Schijfbeheer console.

Met de wizard Een ontwikkelaarsschijf maken kunt u virtuele schijven maken of fysieke opslag instellen met behulp van het Resilient File System of ReFS. Met aangepaste Microsoft Defender Antivirus-aanpassingen voor de prestaties. Volgens Microsoft biedt deze virtualisatie oplossing tot 30 procent verbeteringen voor I/O-scenario’s.

Microsoft prijst Dev Drive alleen aan voor ontwikkelaars, en merkt op dat gewone gebruikers deze nieuwe functie niet zouden moeten gebruiken om bestanden en mappen op te slaan. Wanneer u een nieuwe Dev Drive maakt, moet u bovendien 50 GB of meer opslagruimte opgeven. Anders kunt u niet verder.

Voor ontwikkelaars

Bij Instellingen–> Systeem is de pagina Voor ontwikkelaars nieuw in deze sectie, maar niet in de app. Het bedrijf heeft de pagina alleen verplaatst van het gedeelte ‘Privacy en beveiliging’ naar het gedeelte ‘Systeem’.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

Bovendien is dit onderdeel ook bijgewerkt met een nieuwe optie om de functie Taak beëindigen in of uit te schakelen. Die voegt de mogelijkheid toe om apps die niet reageren vanaf de taakbalk te sluiten zonder Taakbeheer te openen.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

Bluetooth en apparaten

In het gedeelte Bluetooth en apparaten wordt met deze update alleen het onderdeel Apparaten herzien.

In Instellingen–> Bluetooth en apparaten–> Apparaten is bijgewerkt met de mogelijkheid om Bluetooth Personal Area-netwerken in te stellen.

De optie zal beschikbaar zijn voor apparaten, zoals telefoons, die al met uw computer zijn gekoppeld en internet delen via Bluetooth.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

In de Instellingen–> Bluetooth en apparaten–> Telefoonkoppeling is bijgewerkt met de optie om de functie Telefoonkoppeling uit te schakelen.

Netwerk & internet

Als onderdeel van de wijzigingen in Netwerk en internet voegt de Windows 11 23H2 wijzigingen toe aan de geavanceerde netwerkinstellingen. Met name de onderdelen Wi-Fi en Mobiel.

Geavanceerde netwerkinstellingen

In Instellingen–> Netwerk en internet ontvangt het onderdeel Geavanceerde netwerkinstellingen een update waarmee u de geavanceerde netwerkeigenschappen in het Configuratiescherm voor een specifieke adapter kunt openen.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

In Instellingen–> Netwerk en internet–> Geavanceerde netwerkinstellingen bevat het onderdeel Gegevensgebruik een nieuw vervolgkeuzemenu. Waarin u het gebruik kunt sorteren op dagen, weken en maanden.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

Wi-Fi

Via Instellingen–> Netwerk en internet–>Wi-Fi–> Bekende netwerken beheren. Heeft Windows 11 nu in de netwerkprofieleigenschappen een optie om het draadloze wachtwoord voor dat specifieke netwerk te vinden.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

Mobiele hotspot

In Instellingen–> Netwerk en internet bevat het onderdeel Mobiele hotspot nu een nieuwe optie die het gemakkelijker maakt om uw mobiel te gebruiken wanneer de Wi-Fi beschikbaar is. Maar met onvoldoende netwerkprestatie.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

Persoonlijke instellingen

In het gedeelte Persoonlijke instellingen introduceert Windows 11 nieuwe wijzigingen voor Achtergrond, Start en Taakbalk. Daarnaast vindt u ook nieuwe Dynamic Lighting-instellingen om verlichtingsapparaten te bedienen.

Achtergrondpagina

In Instellingen–> Personalisatie–> Achtergrond vind u geen nieuwe instellingen. Maar bij het instellen van een nieuwe achtergrond kun t u nu ook HDR (JXR) afbeeldingen gebruiken op HDR-schermen.

Dynamische verlichtingspagina

Bij Instellingen–> Personalisatie is het onderdeel Dynamische verlichting nieuw in versie 23H2. Deze de instellingen zijn voor het beheren van accessoires voor verlichtingsapparaten, zoals toetsenborden en muizen met RGB-mogelijkheden, slimme gloeilampen en meer. Ondersteunende apparatuur is nog beperkt.

Dynamische Verlichting

Het idee van de Dynamische Verlichting instellingen is om één centrale hub te hebben die de open HID Lamp Array-standaard gebruikt om de defragmentatie van apps van derden die gewoonlijk nodig zijn om verlichtingsaccessoires te bedienen, te beëindigen of te verminderen.

Via de pagina Dynamische Verlichting kunt u de functie snel in- of uitschakelen. U kunt ook bepalen welke oplossing voorrang heeft als u momenteel andere apps heeft om specifieke verlichtingsapparaten te bedienen.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

Zodra u de functie heeft ingeschakeld, is het mogelijk om de helderheid en effecten: effen kleur, ademhaling, regenboog, golf, wiel en verloop te regelen. Binnen de instellingen voor Effecten kunt u de effectsnelheid regelen, kiezen of de verlichtingskleur overeenkomt met de systeem accentkleur en een aangepaste kleur kiezen.

Je kunt deze nieuwe verlichtingsinstellingen globaal of per apparaat toepassen. Sommige instellingen zijn alleen per apparaat beschikbaar.

Microsoft werkt samen met fabrikanten om deze nieuwe verlichtingsoplossing te implementeren, waaronder Acer, ASUS, HP, Hycofiguratie updateperX, Logitech, Razer en Twinkly. Het is vermeldenswaard dat het bedrijf van plan is deze functie volledig beschikbaar te maken vanaf versie 23H2, maar niet elk verlichtingsaccessoire wordt ondersteund.

In het geval dat het apparaat niet wordt ondersteund, moet u het accessoire nog steeds installeren en configureren met de software van de fabrikant.

Onderdeel Start

Bij Instellingen–> Persoonlijke instellingen–> Start bevat het onderdeel nieuwe instellingen om te bepalen of het gedeelte ‘Aanbevolen’ websitesuggesties kan tonen op basis van uw browsegeschiedenis. Om badgemeldingen voor account gerelateerde acties in het Start-menu in of uit te schakelen.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

Taakbalk

In Instellingen–> Persoonlijke instellingen–> Taakbalk krijgt het onderdeel een aantal belangrijke toevoegingen. Waaronder de optie om de Windows Copilot-functie in of uit te schakelen in de taakbalk onder de instellingen voor Taakbalkitems.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

U kunt nu de zoekervaring onafhankelijk van de instellingen van de taakbalkitems beheren, en er is een nieuwe optie om te voorkomen dat de zoekfunctie wordt geopend wanneer u de muisaanwijzer op de knop ‘Zoeken’ in de taakbalk plaatst.

Onder de instellingen voor Taakbalkgedrag voegt Windows 11 23H2 de mogelijkheid toe om labels weer te geven. En applicaties in de taakbalk te de-groeperen met de instelling Taakbalkknoppen combineren en labels verbergen die drie opties bevat. Deze zijn:

  1. Altijd;
  2. Als de taakbalk is vol;
  3. Nooit.

Wanneer u de Labels in de taakbalkknoppen wilt zien dan selecteert u Nooit.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

Wanneer u een tweede beeldscherm heeft, kunt u ook de optie Taakbalkknoppen combineren en labels op andere apparaten verbergen gebruiken. Zo kunt u de labels en groepering voor apps te beheren.

Apps

Het gedeelte Apps bevat niet veel significante wijzigingen, maar het ontwikkelingsteam heeft een aantal pagina’s bijgewerkt zodat ze overeenkomen met de ontwerpstijl van de app Instellingen.

Aliassen voor uitvoeren van apps

In Instellingen–> Apps–> Geavanceerde app-instellingen is het onderdeel Aliassen voor app-uitvoering bijgewerkt zodat deze overeenkomt met de ontwerptaal van de app Instellingen.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

In Instellingen–> Apps–> Opstarten is dit onderdeel bijgewerkt zodat deze overeenkomt met de ontwerptaal van de hele app Instellingen. Het is nu vergelijkbaar met het onderdeel Aliassen voor app-uitvoering.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

Accounts

In het gedeelte Accounts voegt Microsoft alleen een nieuwe pagina toe om wachtwoordsleutels te beheren.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

Wachtwoordinstellingen

In Instellingen–> Accounts zit een nieuw onderdeel Wachtsleutelinstellingen die een interface biedt voor het bekijken, zoeken en verwijderen van wachtwoordsleutels van de computer.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

Vanaf de Windows 11 23H2 kunt u via Windows Hallo toegangscodes maken en gebruiken. Nadat u een toegangssleutel hebt gemaakt voor een app of website die deze functie ondersteunt, kunt u Windows Hallo gebruiken om u aan te melden. Dat kan dan zonder dat u een wachtwoord nodig heeft. Hierna kunt u uw toegangscodes beheren via het onderdeel Wachtsleutelinstellingen.

Tijd en taal

In het gedeelte Tijd en taal introduceert de update alleen wijzigingen voor de instellingen voor Datum en tijd.

Datum en tijd

In Instellingen–> Tijd en taal ondergaat het onderdeel Datum en tijd enkele belangrijke wijzigingen. De optie Tijdzone automatisch instellen wordt bijvoorbeeld een instelling die de instellingen voor zomertijd en tijdzone gegroepeerd. Omdat het in- of uitschakelen van de tijdzone-instellingen ook van invloed is op deze instellingen.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit

Misschien nog belangrijker is wel dat Windows 11 een optie toevoegt om de tijd en datum in het systeem vak weer te geven of te verbergen.

Voor de duidelijkheid

Misschien vraagt u zich af waarom de versie 23H2 niet in het Info venster van Windows 11 staat. Dat komt omdat deze preview update van september slechts enkele van de nieuwe functies van versie 23H2 bevat. Dat betekent dat niet elke wijziging voor de app Instellingen onmiddellijk beschikbaar zal zijn. Ook wordt bij deze update het versienummer niet bijgewerkt.

Microsoft Brengt Update Windows 11 Uit
App Winver UWP

Na de installatie blijft het systeem versie 22H2 lezen. Zodra Microsoft klaar is met het uitrollen van de nieuwe functies, in de komende maanden van 2023, zal er een activeringspakket worden uitgebracht. Daarmee wordt de upgrade voltooid, waarbij de rest van de nieuwe componenten worden toegevoegd en het versienummer wordt gewijzigd in 23H2.