Verwachte leestijd: 3 minuten

Sun Valley 2, de volgende versie van Windows 11, is ingesteld om de interface van Taakbeheer te vernieuwen met een modern uiterlijk. Dat uiterlijk moet meer aansluiten bij de rest van de WinUI implementatie in het hele besturingssysteem. Preview build 22610, die beschikbaar is gesteld aan gebruikers die zich hebben aangemeld als Windows Insiders, bevat een nieuwe Taakbeheer.

Dit is De Nieuwe Taakbeheer Van Windows 11

In tegenstelling tot de taakbalk, die helemaal opnieuw is ontworpen, maakt Microsoft geen nieuwe UWP Taakbeheer voor Windows 11. In plaats daarvan brengt het een door WinUI geïnspireerde look naar het bestaande Win32 frame van Taakbeheer. Dit geeft ons ook een idee van wat Microsoft van plan is voor andere legacy gebieden van het besturingssysteem.

Zoals u kunt zien in de onderstaande afbeeldingen, voelt de nieuwe Taakbeheer eindelijk alsof het in Windows 11 thuishoort. De tabbladen voor het schakelen tussen Processen, Prestaties en andere secties zijn vervangen door een hamburgermenu. Het hamburgermenu verschijnt aan de linkerkant.

Dit is De Nieuwe Taakbeheer Van Windows 11

Het linker schuifmenu brengt Taakbeheer veel meer in lijn zoals de meeste moderne Windows 11 apps. Taakbeheer heeft ook ondersteuning gekregen voor donkere modus en systeemaccentkleur.

Accentkleuren

Net als Windows 10 gebruikt Windows 11 ook accentkleuren voor verschillende elementen op het scherm. U kunt een accentkleur kiezen in het tabblad Persoonlijke instellingen. Maar u kunt er ook voor Automatisch een accentkleur weergeven kiezen om de kleur automatisch af te stemmen op de achtergrond.

Dit is De Nieuwe Taakbeheer Van Windows 11

De accentkleur is van toepassing op Start, taakbalk, meldingscentrum, knoppen en andere delen van het besturingssysteem. Dezelfde accentkleurfunctie wordt nu in Taakbeheer weergegeven. Het ondersteunt de meeste kleuren. Het is echter alleen van toepassing op het tabblad Processen, althans voorlopig.

De accentkleur kent u inmiddels van het Menu Start, taakbalk, meldingscentrum, diverse knoppen. Maar ook van andere delen van het besturingssysteem.

Dit is De Nieuwe Taakbeheer Van Windows 11

De accentkleur is momenteel niet van toepassing op tabbladen. Het deel Prestaties geeft problemen met de toegankelijkheid en leesbaarheid.

Microsoft heeft geen andere tweaks genoemd die naar Taakbeheer komen. Het lijkt erop dat de versie in Windows 11 Build 22610 vroeg is, omdat deze nog niet helemaal klaar is. Volgens ingewijden is Microsoft van plan enkele extra functies in de app te introduceren.

Taakbeheer krijgt bijvoorbeeld een nieuwe sectie om speciale informatie weer te geven. Voorbeelden hiervan zijn: App gezondheid en Batterijgezondheid.

Gezien het modulaire karakter van het besturingssysteem, zal het ons niet verbazen als er extra functies worden toegevoegd. Deze zullen we waarschijnlijk pas te zien krijgen wanneer de functie-update voor het publiek wordt vrijgegeven.

Tijdens de webcast suggereerden Microsoft ontwikkelaars dat dit geen definitief ontwerp is. Dus kunnen we ook meer ontwerpverbeteringen en functies krijgen.