Wij hebben een oplossing voor u

Verwachte leestijd: 4 minuten

Microsoft is dinsdag 26 september begonnen met het uitrollen van de update 23H2 voor Windows 11. Deze heeft veel nieuwe onderdelen waaronder de op AI gebaseerde Copilot.

Geen Copilot Door Eu Regels in Windows 11

In Europa verhindert de Digital Markets Act of DMA de activering van Copilot. Microsoft werkt aan een oplossing, maar het kan nog enige tijd duren.


Wat is de Digital Markets Act

Bij SoftwareGeek begrijpen we het als u al de EU- regelgeving niet kunt bijhouden.

De Digital Markets Act of DMA stelt een reeks duidelijk gedefinieerde objectieve criteria vast om poortwachters te identificeren. Poortwachters zijn grote digitale platforms die zogenoemde kernplatformdiensten leveren. Zoals bijvoorbeeld online zoekmachines, appstores en berichten diensten zoals WhatsApp. Poortwachters zullen zich moeten houden aan de verplichtingen en verboden zaken genoemd in de DMA.

De DMA is een van de eerste regelgevingsinstrumenten die de poortwachtersmacht van de grootste digitale bedrijven uitgebreid reguleren. De DMA vormt een aanvulling op de EU-mededingingsregels, die onverkort van toepassing blijven, maar verandert niets aan de concurrentieregels van de EU.


Functie vooralsnog niet beschikbaar

Het is niet ongebruikelijk dat nieuwe functies in Windows in eerste instantie alleen beschikbaar zijn voor Amerikaanse gebruikers. Een voorbeeld hiervan is de Amazon App store, die momenteel alleen in de Verenigde Staten, het Verenigd KoninkrijkDuitslandFrankrijkItalië en Spanje beschik-baar is. Bij de lancering bevatte de store zo’n 3.800 apps, zowel gratis als betaald. Ontwikkelaars ontvangen 70% van de opbrengst.

Geen Copilot Door Eu Regels in Windows 11

Als een nieuwe functie verregaand gelokaliseerd moet worden, is dit feitelijk de regel. Het was voor SoftwareGeek dan ook geen verrassing toen we hoorde dat de Copilot in op dit moment alleen in de VS en delen van Azië en Zuid-Amerika zal worden aangeboden.

Deze keer is de reden niet te wijten aan aarzelende lokalisatie-inspanningen. Microsoft zou de Copilot graag snel naar Europa willen brengen, maar dat mislukt blijkbaar vanwege de Digital Markets Act en de classificatie van Windows als poortwachter software.

Microsoft vertelt in een reactie:

Ons doel is om Copilot zo snel mogelijk beschikbaar te maken op Windows in de EER. De tijdlijn hiervoor wordt momenteel ontwikkeld. Microsoft is begonnen met het testen en implementeren van wijzigingen om bepaalde services tegen maart 2024 volledig in overeenstemming te brengen met de EU-wet op de digitale markten.

Microsoft voegde eraan toe:

De initiële markten voor Copilot in Windows zijn Noord-Amerika en delen van Azië en Zuid-Amerika, waarbij de Europese Economische Ruimte (EER) online komt zodra we een dienst kunnen leveren die voldoet aan de EER-regels.

De Copilot in zijn huidige vorm lijkt niet te voldoen aan de eisen van de DMA en daarom houdt Microsoft de introductie ervan tegen om sancties van de EU te ontlopen. Het is niet bekend welke knelpunten er zijn en welke concrete verbeteringen gepland zijn. Afgaande op bovenstaande kan het nog tot volgend jaar duren voordat de Copiloot in de EU beschikbaar komt.

Copilot

De wijzigingen in Copilot zijn afhankelijk van het platform waarop het wordt gebruikt. 

Bron: YouTube.com
  1. Voor Outlook is Copilot een nieuwe functie die beschikbaar is voor sommige Microsoft 365-abonnees
  2. In Windows 11 is Copilot een onderdeel van de update 23H2, die veel nieuwe functies bevat, waaronder de Amazon App Store, de Android Subsystem voor Windows en de verbeterde taakbalk.
  3. Voor Windows 11 gebruikers in Europa is Copilot echter nog niet beschikbaar vanwege de EU-wetgeving op de digitale markten, die bepaalde beperkingen oplegt aan grote digitale platforms.

Microsoft werkt aan een oplossing om Copilot in overeenstemming te brengen met de EU-regels, maar dit kan nog enige tijd duren.

Zo kunt u toch Copilot gebruiken

We gaan van start met het gebruik van Copilot. Eerst en vooral moet de update KB5030310 voor Windows 11 22H2 geïnstalleerd zijn. Dat is de configuratie update die Microsoft op 26 september uitbracht. Vervolgens kunt u Copilot opstarten door onderstaande code te kopiëren in Uitvoeren, sneltoets: Geen Copilot Door Eu Regels in Windows 11 + R.

microsoft-edge://?ux=copilot&tcp=1&source=taskbar
Geen Copilot Door Eu Regels in Windows 11

Met deze opdracht wordt Copilot opstart, waarbij gebruikers naar wens kunnen schakelen tussen een lichte en donkere modus. De sneltoets Geen Copilot Door Eu Regels in Windows 11 + C om de assistent op te roepen  kan voorlopig niet worden gebruikt. Ook het pictogram van Copilot is op de taakbalk niet beschikbaar.