Verwachte leestijd: 2 minuten

Microsoft heeft al een uniforme Office app voor Android en iOS uitgerold, die de functionaliteiten van Word, Excel, PowerPoint en andere apps onder één dak combineert. Er is ook zo’n app voor Windows 10, maar die zat een beetje vast tussen de stoelen.

Grote Update Office Voor Windows 10

Als u het Office-pakket hebt geïnstalleerd, is de app min of meer nutteloos. Omdat bij elke klik het de bijbehorende Win32-applicatie opent. U kunt uzelf deze omweg besparen. De app is eigenlijk alleen interessant als de Office-suite niet is geïnstalleerd. Maar zelfs dan biedt het geen bijzonder prettige gebruikerservaring. Zodra u een bestand opent, start de browser en word u door gelinkt naar de online versie van Office.

Dat zal binnenkort veranderen. Want Microsoft verandert de Office app in een volwaardige Progressieve Web App, de release staat gepland voor juni 2021.

Geen Office meer

U herkent de nieuwe versie op het eerste gezicht aan een klein detail. De knop Terug gebruikt niet langer de accentkleur die is ingesteld voor Windows 10, verder is het label Office verwijdert.

Grote Update Office Voor Windows 10

Veel wijzigingen

De echte innovatie is echter dat u niet langer gedwongen wordt om een browser te gebruiken als het Office pakket niet is geïnstalleerd. Met andere woorden: als u op een element in de lijst met recent gebruikte bestanden klikt, wordt dit bestand geopend in het Office app venster. Ongeacht of het een Word document, een PowerPoint presentatie, een Excel spreadsheet of een andere Office app is.

In de eerste stap zal u waarschijnlijk pas de bestanden kunnen bekijken, zodra u naar de bewerkingsmodus overschakelt, u komt dan weer in de browser terecht. Maar ook dat zal veranderen.

Er zullen nog meer functionele verschillen zijn met de volledige versie van Office. In de Office app vindt u alle functies die nu ook in de browserversie zitten. Dit zal voor de meeste gebruikers meer dan voldoende zijn.

Grote Update Office Voor Windows 10

De nieuwe Office PWA belooft ook aanzienlijk betere prestaties; in het ideale geval zou de gebruiker geen verschil meer moeten merken met een lokaal geïnstalleerd programma. Ten slotte kunnen na de update meerdere exemplaren van de Office app worden geopend wat absoluut noodzakelijk is als u bijvoorbeeld twee bestanden tegelijkertijd wilt openen.