Microsoft voegt regelmatig nieuwe functies toe aan Windows 11. De meest recente onderdelen update heeft een aantal nieuwe functies toegevoegd aan Taakbeheer. De verbeterde de taakbalk biedt de mogelijkheid om seconden in het systeem vak weer te geven en meer. 

Windows 11 Update Zorgt Voor Game boost

Dat is nog niet alles, want de update komt met een minder bekende wijziging: minder stotteren in games met de muis en een hoge rapportagesnelheid.

De verborgen functie van de update van Windows 11 juli 2023 vermindert stotteren in games op apparaten met een muis met een hoge rapportagesnelheid. In een verklaring laat een Microsoft-ontwikkelaar aan Softwaregeek.nl weten dat de nieuwste update van Windows 11 tot doel heeft stotteren in de game te verminderen. Iets wat al een lange tijd een groot pijnpunt voor gamers was die op zoek zijn naar een betere ervaring.

Sommigen van jullie zullen betere spelprestaties zien met de update van juli 2023. Deze update van juli 2023 verbetert de prestaties wanneer u een muis gebruikt met een hoge gaming-rapportagesnelheid.

Zo vertelde een Microsoft ingenieur ons. Deze wijziging wordt uitgerold met Windows 11 KB5028185, dat wordt geleverd met Moment 3 functies samen met vele andere wijzigingen.

Windows 11 Update Zorgt Voor Game boost

Prestatieverbeteringen

Microsoft heeft ons eens te meer laten weten dat het inzet op pc gaming. Gamers drijven hun systemen vaak tot het uiterste, met behulp van hoge DPI, een muis met een hoge rapportagesnelheid. Samen met andere tools proberen zij om de reactietijden te verkorten en precisie te verbeteren.

Gamen vereist echter veel nieuwe hardware en invoerapparaten voor voice chat of het streamen van games en apps naar YouTube, Twitch of andere platforms. Als gevolg hiervan wordt een Windows-invoersysteem gebruikt voor het instellen van het toetsenbord, muis of video kaarten.

Er is een toegenomen vraag naar de Windows invoerstack voor de muis met hoge rapportagesnelheid en achtergrondprocessen. Dat heeft geresulteerd in een aanzienlijke tijdsbesteding aan het verwerken van de invoer. Uiteindelijk was dat alles van invloed op de game-rendering ervaring.

Als reactie hierop heeft Microsoft de verwerkingstijd voor het afhandelen van invoerverzoeken geoptimaliseerd. De technologiegigant verbeterde de prestaties door rauwe ‘muisluisteraars’ op de achtergrond te smoren. Deze werden samengevoegd om hun berichtsnelheid te beperken. Hierdoor is er een efficiëntere invoerverwerking voor achtergrondluisteraars, waardoor er meer cycli vrijkomen om de game ervaring weer te geven.


Verwerkingscycli

De waarde van het aantal verwerkingscycli n van een instructie is afhankelijk van het soort operatie en de waarden van de te verwerken gegevens in de registers. Voor het uitvoeren van een zogenaamde NOP instructie. Dat wil zeggen een “NOPeration” instructie, is n gelijk aan 0. Tijdens het uitvoeren van een NOP-instructie worden geen gegevens uit het geheugen opgehaald of naar het geheugen weggeschreven. Maar de waarde van de programma-teller (Program Counter, PC) wordt voor het uitvoeren van een NOP instructie wel verhoogd.

Hoeveel verwerkingscycli nodig zijn voor het uitvoeren van een instructie hangt af van de instructie, de processorarchitectuur en de aanwezigheid van co- processoren. Een binaire logische operatie kan over het algemeen in een enkele cyclus uitgevoerd worden. Voor het uitvoeren van een optelling van twee hele getallen zijn meerdere cycli nodig. Het uitvoeren van een vermenigvuldiging vraagt om een veelvoud van het aantal verwerkingscycli dat voor een optelling nodig is.


Windows 11 Update Zorgt Voor Game boost

Voorafgaand aan deze verbeteringen meldde Microsoft dat het stotteren tijdens populaire games waarnam. Dat gebeurde bij het gebruik van een Surface Laptop Studio met een 1000 Hz muis en een set achtergrond-luisteraars. Echter, na deze wijzigingen, levert dezelfde setup nu een soepele, ononderbroken game ervaring.

Deze update is bedoeld om de lage latentie en hoge precisie invoerervaring van games te behouden. Tegelijkertijd moet het de invoerefficiëntie voor luisteraars op de achtergrond verbeteren. Deze stap zal naar verwachting de game ervaring met Windows 11 aanzienlijk verbeteren, waardoor gamers een soepelere gameplay krijgen. Zelfs als er meerdere achtergrondprocessen worden uitgevoerd.