Verwachte leestijd: 4 minuten

Er duiken steeds meer serieuze problemen op bij configuraties van Windows 10 die door een recente update KB5001330 lijken te worden veroorzaakt. Waarbij gebruikers installatieproblemen, prestatieproblemen, een tijdelijke gebruikersprofiel bug en zorgwekkende systeemcrashes rapporteerden.

Problemen Windows 10 in Update Kb5001330

Op Patch Dinsdag, 13 april publiceerde Microsoft nieuwe cumulatieve updates voor april 2021. Deze is voor alle ondersteunde versies van het besturingssysteem. Voor versie 20H2 en 2004 heeft Microsoft Windows 10 KB5001330 uitgebracht. Dat is een verplichte beveiligingsupdate gericht op het verhelpen van verschillende kwetsbaarheden en problemen veroorzaakt door de vorige update, waaronder problemen met de printers.

Opnieuw problemen

Volgens meerdere rapporten hierhier2hier3 en hier4 op de sociale mediasites en de Feedback Hub, lijkt het erop dat een groeiend aantal gebruikers de nieuwste Windows update niet op hun pc kan installeren.

Als uw apparaat is getroffen en rechtstreeks probeert bij te werken naar de update van april 2021, kan dit mislukken met een van de volgende foutmeldingen:

  • 0x800f081f
  • 0x800f0984
  • 0x800f0922

0x800f081f fout bij het downloaden van de KB5001330 update is door veel gebruikers gemeld in de Feedback hub.

Problemen Windows 10 in Update Kb5001330

Feedback Hub

De bovengenoemde foutmelding krijgen bij elke poging om deze update te installeren. Heb de standaard DISM- en SFC-opdracht uitgevoerd en een basis reset van Windows Update uitgevoerd,

schreef een gebruiker in de Feedback Hub.

Ik krijg een constante fout bij het installeren van KP5001330 met foutcode 0x800f0984. 

Dit gebeurt op Surface Studio 2 en Pro 7. Dit is de tweede maand op rij dat Microsoft de cumulatieve update op mijn computers niet heeft kunnen uitvoeren. De installatie pauzeert bij 20%, dan weer bij 73% (anders dan de 40% van vorige maand), dan bij 100% en mislukt dan,

merkte een andere gebruiker op.

Tijdelijke bug in gebruikersprofiel

In zeldzame gevallen lijkt er ook een heropkomst van de beruchte tijdelijke gebruikersprofiel bug te zijn. Deze bug is voor het laatst gerapporteerd in december en het creëert in feite een nieuw gebruikersprofiel wanneer het besturingssysteem wordt geladen na het toepassen van de cumulatieve update. Wanneer dit gebeurt, kunnen gebruikersbestanden en instellingen (zoals achtergrond) verdwijnen.

Ik kan sinds de update niet meer in mijn computer komen. Er staat de service van de gebruikersprofielservice is mislukt bij het aanmelden. Gebruikersprofiel kan niet worden geladen,

vertelde een gebruiker.

“Hetzelfde, het heeft me aangemeld bij een gastprofiel”,

bevestigde een andere gebruiker het probleem.

‘Mocht niets doen als geen beheerder. Uiteindelijk hebben ze het teruggestuurd naar het bedrijf omdat het een nieuwe computer was en ze hebben het gereset ”, schreef een andere gebruiker.

Gelukkig is er een oplossing voor het gemelde probleem: u kunt de update ongedaan maken of de gebruikersbestanden handmatig verplaatsen.

FPS drop en Blue Screen of Death

Op Reddit hebben gebruikers gemeld dat de update games voor sommigen onbruikbaar maakt.

Gebruikers melden gamecrashes, grafisch stotteren en enorme verlagingen van de framesnelheden, maar het probleem kan worden opgelost door de cumulatieve update handmatig te verwijderen. Slechts enkele gebruikers hebben deze problemen op forums gemeld en het lijkt niet zo wijdverspreid te zijn als andere bugs.

Meldingen van systeemcrashes en Blue Screen of Death

Deze update maakte Windows kapot voor mij en anderen. PC BSOD tijdens het updaten, zeggend dat een bepaald stuurprogramma niet langer aanwezig of ondersteund werd. 

Liet Windows zichzelf “repareren”, de update ging door, daarna kreeg mijn pc binnen een paar uur twee keer BSOD. Heb de update verwijderd. Nu ben ik niet de enige met wie dit is gebeurd, dus ik zou willen voorstellen deze update niet te installeren,

zo vertelde een gebruiker.

Problemen Windows 10 in Update Kb5001330

KB5001330 problemen oplossen in Windows 10

Als u de update van Patch Dinsdag van april 2021 hebt gedownload en problemen ondervindt, kunt u het probleem het beste oplossen door de patch te verwijderen door de volgende stappen te volgen:

Problemen Windows 10 in Update Kb5001330
  • Open Instellingen.
  • Ga naar, klik op Update en beveiliging.
  • Klik op Windows Update
  • U klikt op Updategeschiedenis weergeven.
  • Vervolgens klikt u op Updates verwijderen en selecteer vervolgens KB5001330 om het te verwijderen.
  • Start uw PC opnieuw op.

Tenslotte

Microsoft moet nog reageren op deze nieuwe problemen en we zullen het artikel bijwerken wanneer er meer details beschikbaar komen.