Microsoft is bezig met het herontwerpen van de app kiezer

Als onderdeel van de bredere Windows Userinterface (UI) en Fluent Design push met Sun Valley 2, test Microsoft een kleine aanpassing. Het is een bijzonder belangrijk en veelgebruikt onderdeel bij het beheren van bestanden in Windows 11.

Herontwerp App Kiezer in Windows 11

De app kiezer, waarmee gebruikers een app kunnen selecteren voor bestanden, wordt bijgewerkt met een nieuw modern ontwerp.

App kiezer voor Windows 11

Wanneer u op dit moment bestanden met onbekende extensies probeert te openen, verschijnt er een pop-up op het scherm. Hierin wordt u gevraagd een app te selecteren die compatibel kan zijn met het bestand dat u probeert te openen. De pop-up wordt app kiezer genoemd.

De meeste bestanden starten in de app die is ingesteld als het standaardprogramma. Als u de standaard app voor een bepaald bestandstype wilt wijzigen, kunt u dit doen in Instellingen of u opent Verkenner. Met de rechtermuisknop klikt u op het bestand dat u wilt wijzigen. U kunt bijvoorbeeld met de rechtermuisknop op een .txt bestand klikken en een app van derden selecteren in het pop-upmenu.

Herontwerp App Kiezer in Windows 11
Voorbeeld hoe de app-kiezer in de Verkenner gebruikt kan worden

Geschiedenis

Het pop-upmenu is momenteel gebaseerd op het ontwerp principe van Windows 8. Eindelijk lijkt de techgigant te testen met een opnieuw ontworpen app kiezer met Fluent Design voor Windows 11.

De functionaliteit blijft ongewijzigd, dus u kunt nog steeds gewoon op een bestand klikken en een specifieke app voor één keer selecteren. Of u kunt de optie inschakelen om altijd een bestandstype met een bepaalde app te openen. Dat doet u met meer apps en vervolgens Zoek naar een andere app..

Herontwerp App Kiezer in Windows 11

U kunt ervoor kiezen om in de Microsoft Store te zoeken om een andere app te zoeken en te selecteren die niet beschikbaar is in de app-kiezer.

Zoals u kunt zien in de bovenstaande schermafbeeldingen, sluit de nieuwe App kiezer van Windows 11 aan bij het plan van Microsoft om Fluent Design en Windows UI overal toe te passen.

In vergelijking met voorheen is alles iets groter en maakt de app-kiezer beter gebruik van de beschikbare ruimte. Gebruikers hoeven zich ook niet bezig te houden met het ontwerp van Windows 8 bij het selecteren van de standaard app voor een bepaald bestandstype.

Over het algemeen is dit een zeer mooie verbetering. Het is momenteel beschikbaar voor sommige gebruikers die van Windows 11 Build 22563 gebruik maken in het Dev Channel van het Windows Insiders programma. De ontwerpwijziging zal alle apps ten goede komen.

Andere gebieden, zoals de ingebouwde bestand of app-kiezer van de Verkenner, zijn er nog niet. Zij gebruiken nog steeds de ontwerp taal uit het Windows 7 tijdperk. Het is echter waarschijnlijk dat de aan de Verkenner gerelateerde ontwerpwijzigingen enige tijd nodig zullen hebben om beschikbaar te komen voor de consument.