Verwachte leestijd: 6 minuten

U kunt Taakbeheer die niet meer reageert op uw pc eenvoudig repareren een SFC scan. In dit Windows 10 artikel laten we u zien in 4 tips hoe u dit probleem eenvoudig oplost.


Wat u moet weten

 1. Open de Opdrachtprompt als Administrator en typ sfc /scannow.
 2. Druk op Enter, wacht tot de scan is voltooid. Dat kan enkele minuten duren.
 3. Als Taakbeheer niet goed werkte door een kleine fout, zal de SFC scan dit probleem oplossen.
Reageert Taakbeheer Niet Meer 4 Tips

Taakbeheer

Taakbeheer reageert niet meer in Windows? Geen probleem, In dit Windows 10 artikel laten we u zien in 4 tips hoe u dit probleem eenvoudig oplost. Maar eerst leggen we u uit wat Taakbeheer is en wat het doet. 

Taakbeheer, was voorheen bekend als Windows Taakbeheer. Het is een onderdeel van systeemmonitor en opstartbeheer dat bij Microsoft Windows systemen wordt geleverd. Het biedt informatie over computerprestaties en actieve software, inclusief naam van actieve processen

Hieronder vallen onder meer: CPU- en GPU belasting,  I/O- details, ingelogde gebruikers en Windows-services. Taakbeheer kan ook worden gebruikt om procesprioriteiten en processor affiniteit in te stellen, services te starten en te stoppen en processen geforceerd te beëindigen.

Geschiedenis

Het programma kan in recente versies van Windows worden gestart door op CTRL+SHIFT+ESC te drukken of door met de rechtermuisknop op de Windows taakbalk te klikken (geldt niet voor Windows 11) en Taakbeheer te selecteren.

De meeste mensen gebruiken Taakbeheer om processen (programma’s an Apps) te beëindigen die niet meer reageren.

Taakbeheer werd in zijn huidige vorm geïntroduceerd met Windows NT 4.0.  Eerdere versies van Windows NT, en ook Windows 3.x, bevatte de toepassing Takenlijst. Ook zij waren in staat om lopende processen op te sommen en te beëindigen, of nieuwe processen te creëren. Sinds de komst van Windows 9x is er een programma dat bekend staat als Close Program, dat een lijst had van de programma’s die momenteel werden uitgevoerd en opties bood om programma’s te sluiten of de computer af te sluiten. 

Taakbeheer is een toepassing voor systeembewaking die u kan helpen bij het overzien of beheren van uw CPU bronnen. 

Er zijn echter momenten waarop zelfs Taakbeheer niet meer werkt. Ook al kunnen hier veel redenen voor zijn, we zullen ons in dit artikel concentreren op de beste manieren om Taakbeheer, dat niet meer reageert, te repareren.


Taakbeheer reageert niet? Hier zijn 4 tips

Meestal kunnen problemen met Windows 10 worden opgelost met een eenvoudige herstart. Dus, als uw Taakbeheer niet meer werkt, probeer dan eerst opnieuw op te starten. Als dit het probleem niet oplost, hoeft u zich geen zorgen te maken. Volg gewoon de onderstaande methoden en uw Taak beheer zal aan het einde worden opgelost.

1. Voer SFC scan uit

Systeem bestand controle, of kortweg SFC, staat voor System File Checker, is een gratis DOS programma dat gemaakt werd Microsoft in de jaren van Windows 98. Dit kan u helpen bij het oplossen van een groot aantal bestand corruptie problemen die zich in Windows kunnen voordoen.

Reageert Taakbeheer Niet Meer 4 Tips

U dient hiervoor de opdrachtprompt gebruiken om toegang te krijgen tot het SFC hulpprogramma. Om te beginnen, gebruik de sneltoets Reageert Taakbeheer Niet Meer 4 Tips+S, typ cmd in de  voer de opdrachtprompt uit als Administrator.

Typ in de opdrachtprompt sfc /scannow en druk op Enter. Het programma zoekt dan naar alle corruptie problemen op uw systeem.

Wanneer de opdracht is uitgevoerd, start u uw pc opnieuw op om eventuele wijzigingen door te voeren. Als het een klein probleem was, zou het opgelost moeten zijn door de SFC en zou Taakbeheer weer moeten werken.

2. Installeer de nieuwste updates

Als u denkt dat uw Windows al een tijdje niet is bijgewerkt, probeer deze methode dan eens. Afgezien van het dichten van mazen in de beveiliging, zijn updates een goede manier om bugs op te lossen die van tijd tot tijd in Windows opduiken.

Ga naar Instellingen en open Bijwerken en Beveiliging. Vervolgens klikt u op de knop Naar updates zoeken.

Reageert Taakbeheer Niet Meer 4 Tips

Uw systeem zal dan controleren of er nieuwe updates beschikbaar zijn voor uw computer. Als Taakbeheer niet reageerde vanwege bugs die veroorzaakt zijn door verouderde code, zou het updaten het probleem moeten oplossen.

3. Gebruik Systeemherstel

Systeemherstel is nog zo’n van die geweldige gratis tools aangeboden door Microsoft, die je kunt gebruiken om je computer te repareren.

Het werkt door uw systeem terug te brengen naar een oude staat, waar alles naadloos werkte. In de woorden van Microsoft zelf, doet het dit door ‘een ‘momentopname’ te maken van sommige systeembestanden en het Windows-register en deze op te slaan als herstelpunten. Dit doet u als volgt:

 • Gebruik de sneltoets Reageert Taakbeheer Niet Meer 4 Tips+S en typ systeemherstel, selecteer Een herstelpunt terugzetten.
Reageert Taakbeheer Niet Meer 4 Tips
 • Onder het tabblad Systeem beveiliging kiest u Systeemherstel.
Reageert Taakbeheer Niet Meer 4 Tips
 • Hierna klikt u op Volgende en selecteer een specifiek herstelpunt dat u wilt herstellen.
Reageert Taakbeheer Niet Meer 4 Tips
 • Tenslotte klikt u op Volgende > Voltooien om het proces te voltooien.
Reageert Taakbeheer Niet Meer 4 Tips

Opmerking: Meer weten over Systeemherstel? Lees er in dit artikel meer over.

Voor Windows 10 besturingssystemen is Systeemherstel standaard uitgeschakeld. Het is dus mogelijk dat u geen herstelpunt vindt als u het nog nooit eerder hebt ingeschakeld. Ga dan naar de volgende tip, waar we de Fabrieksinstellingen terug zetten, die de meeste, zo niet alle, Windows fouten herstelt.

4. Fabrieksinstellingen herstellen voor Windows

Gebruik deze methode alleen als laatste redmiddel. Nadat u alle andere oplossingen zonder succes hebt geprobeerd.  Terugkeren naar Fabrieksinstellingen is een Windows functie die de systeembestanden van uw pc formatteert en vervolgens een nieuwe kopie van het Windows besturingssysteem installeert.

Er zijn twee manieren waarop u opnieuw kunt starten. U kunt ervoor kiezen om uw bestanden en instellingen te behouden en alleen het besturingssysteem Windows te verwijderen, of u kunt alles verwijderen en volledig ‘schoon’ opnieuw beginnen.

Windows 10 herstellen

In de meeste gevallen is het aan te raden om voor het laatste te kiezen. Sla wel al uw belangrijke bestanden op een flashstation of externe harddisk op en formatteer de schijf waar Windows is geïnstalleerd om met een nieuw systeem te beginnen. Zo heeft u later geen last meer verstorende factoren als bijvoorbeeld malware, die zich mogelijk in uw oude bestanden of documenten verstopt.

 • Open de App Instelling en ga naar Bijwerken en beveiliging.
 • Zoek in de linker helft naar Systeemherstel en klik erop.
Reageert Taakbeheer Niet Meer 4 Tips
 • Hierna klikt u op de button Aan de slag.
Reageert Taakbeheer Niet Meer 4 Tips
 • Selecteer Downloaden uit de Cloud als u de installatie online wilt voortzetten anders kiest u Lokaal opnieuw installeren.
Reageert Taakbeheer Niet Meer 4 Tips

Uw pc is na een aantal minuten volledig vernieuwd, de automatische installatie van een nieuwe Windows10 begint na korte tijd. Na een nieuwe Windows installatie zult u geen fouten tegenkomen met Taakbeheer.

Taakmanager reageert niet; opgelost

Taakbeheer is een opmerkelijk hulpmiddel. Het is handig wanneer Windows problemen ondervindt en het redt u bijna altijd van taken of programma’s die niet meer reageren. Maar wanneer Taakbeheer zelf niet meer reageert, kan dit een bron van zorg en ergernis worden.