Dat brengt Windows 10 naar build 19045.2728

Verwachte leestijd: 5 minuten

De update KB5025221 voor Windows 10 is nu voor iedereen beschikbaar! Deze update maakt deel uit van de cumulatieve updates voor Windows 10 van april 2023. Aan de oppervlakte verandert er niets, maar er zijn veel oplossingen. 

Windows 10 Kb5025221 is Uitgebracht

Ook is er een offline download koppeling gepubliceerd voor Windows 10 KB5023696 als u handmatige installatie verkiest boven Windows Update.

Windows 10 KB5025221 is een beveiligingsupdate, wat betekent dat deze automatisch wordt gedownload en geïnstalleerd, tenzij u de instellingen van Windows Update hebt gewijzigd. Deze beveiligingsupdates bevatten geen spannende tweaks, dus verwacht geen significante verbeteringen in deze release.

Woordvoerders van Microsoft hebben bevestigd dat een kritieke wijziging in deze update voor Windows 10 verband houdt met de afdrukfunctionaliteit. De update heeft een probleem opgelost dat van invloed is op USB gebaseerde printers. Het systeem detecteert onterecht een USB-printers als multimedia apparaten. Dat kan verwarrend zijn omdat printers geen multimedia-apparaten zijn. In maart van dit jaar heeft het bedrijf hier ook aan gesleuteld.

Deze update wordt uitgerold via Windows Update. Ga hiervoor naar: Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update. Tenslotte klikt u op de knop Naar updates zoeken. Wanneer u Windows 11 gebruikt, is er een andere update beschikbaar. Voor 22H2 systemen heeft Microsoft KB5025239 voor Windows 11 gepubliceerd.

Windows update

In Windows 10 ziet u de volgende updates wanneer u nu op updates controleert:

2023-04 cumulatieve update voor Windows 10 versie 22H2 voor x64-systemen (KB5025221)

Of

Cumulatieve update 2023-04 voor Windows 10 versie 21H2 voor x64-systemen (KB5025221)

Downloadkoppeling voor Windows 10 KB5025221

Er is een directe downloadkoppeling voor Windows 10 KB5025221: 

Wijzigingen in deze update

Er zijn veel veranderingen in de update van april 2023 voor Windows 10.

Microsoft brengt wijzigingen aan in de URI van ms-app installer. Deze URI zijn de interne URL’s in het besturingssysteem waarmee apps toegang hebben tot bepaalde functies of apps Instellingen om specifieke pagina’s te openen.

Met de update van vandaag zou de app installer URI beter moeten werken met het DesktopAppInstaller beleid. Bovendien heeft Microsoft veel fouten verholpen om voor betere prestaties te zorgen en problemen die van invloed zijn op systeem apps worden geminimaliseerd.

Windows 10 Kb5025221 is Uitgebracht

Een andere opmerkelijke reparatie in de update gaat over rpcss.exe. 

Deze service (rpcss.exe) is vrij essentieel. Vrijwel alles hangt af van de werking van deze service. Dit is ook een van de weinige services die u niet kunt uitschakelen via de Services MMC. Ook kunt u de status niet wijzigen met een registerpatch.

De RPCSS-service is de Service Control Manager voor COM- en DCOM-servers. Het voert object activeringsverzoeken uit, resoluties van object exporters en gedistribueerde afvalinzameling voor COM- en DCOM-servers. Als deze service wordt gestopt of uitgeschakeld, werken programma’s die COM of DCOM gebruiken niet correct. Het wordt sterk aanbevolen dat u de RPCSS-service uitvoert.

Microsoft heeft een kritieke fout verholpen die het omschrijft als een raceconditie, waarbij de twee services elkaar tegen het lijf konden lopen en tot prestatieproblemen konden leiden.

Alle wijzigingen op een rij

Hier is de lijst met alle belangrijke reparaties in deze Windows 10 update:

  • Een fout met betrekking tot de gewenste statusconfiguratie is opgelost. Hierdoor verloor het systeem de toegang tot eerder geconfigureerde opties.
  • Er is een andere fout verholpen waarbij gebruikers compatibiliteitsproblemen ondervonden bij het gebruik van printers die afhankelijk zijn van Windows Graphical Device Interface of GDI.
  • Microsoft heeft ook problemen met SCEP opgelost waarbij de installatie van certificaten mislukte.
  • In sommige gevallen verbrak Windows de integratie van Fast Identity Online 2.0 of FIDO2. Als gevolg hiervan werd het pictogram voor de pincode niet weergegeven op het inlogscherm.
  • Microsoft heeft verschillende verbeteringen aangebracht in de WinAppSDK van Windows 10 om apps te helpen die de Windows UI-bibliotheek gebruiken. Afdrukken zou nu bijvoorbeeld moeten werken voor deze apps.
  • Microsoft lost problemen op met de SharedPC-accountmanager, waardoor de functie accounts kan verwijderen.
  • Tenslotte is een fout opgelost waarbij lsass.exe niet zou reageren. Deze fout kan Windows-aanmeldingen hebben beïnvloed, omdat de functie een LDAP query of Lightweight Directory Access Protocol naar een domeincontroller heeft gestuurd.

Microsoft herinnerd ons er ook aan dat het geen nieuwe optionele of niet-beveiligingsupdates zal uitbrengen voor twee oudere versies van Windows 10. Dat is dus voor versie 20H2 en versie 21H2. Vanaf nu worden alleen cumulatieve maandelijkse beveiligingsupdates, ook wel de B of Patch Dinsdag updates genoemd, op deze machines aangeboden.

Bekende problemen in KB5025221 voor Windows 10

Microsoft is op de hoogte van een probleem met kiosk-apparaat profielen. Waarbij automatisch aanmelden is ingeschakeld na het installeren van updates die zijn uitgebracht op 10 januari 2023 en later.

Deze updates zorgen ervoor dat getroffen apparaten op het inlogscherm blijven staan ​​en om inloggegevens worden gevraagd. Dat gebeurt ook nadat Autopilot de inrichting heeft voltooid.

Een ander bekend probleem houdt verband met Microsoft Edge Legacy. In de officiële release opmerkingen merkte Microsoft op dat bij installaties die zijn gemaakt met een aangepaste ISO bestanden Microsoft Edge Legacy niet wordt verwijderd.

Dit betekent dat u mogelijk nog steeds toegang hebt tot de klassieke Microsoft Edge. Deze versie is kwetsbaar en wordt door dit probleem niet vervangen door de nieuwe Microsoft Edge. Als u na de update Microsoft Edge Legacy opmerkt in het menu Start, kunt u dit onverwachte gedrag verhelpen door de nieuwe Microsoft Edge rechtstreeks te installeren.

Het installeren van de nieuwe Chromium Edge vervangt automatisch de Microsoft Edge Legacy browser in Windows 10.