De taakbalk betstaat al sinds Windows 95, het is een essentieel onderdeel van Windows. Binnen Windows 11 heeft de taakbalk radicale veranderingen ondergaan. De taakbalk is in Windows 11 helemaal opnieuw opgebouwd. Echter er ontbreken nog enkele nuttige functies, zoals de functie om de taakbalk naar de boven, linker of rechterkant van het scherm en sleep en zet neer.

Microsoft Snellere Taakbalk Windows 11

Tegelijkertijd reageert de taakbalk van Windows 11 onnodig traag wanneer uw pc opstart. Vastgezette apps of pictogrammen worden niet onmiddellijk geladen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de nieuwe animaties en de WinUI integratie.

Laadtijd Taakbalk

Zo te zien probeert Microsoft de laadtijd van de taakbalk in Windows 11 te verminderen. Zo heeft Twitteraar @PhantomOfEarth een optie gevonden die de opstartanimatie van de balk inkort, waardoor hij sneller in beeld verschijnt.

Bij het opstarten van Windows 11 ‘veren’ de icoontjes van de taakbalk omhoog. De animatie ziet er leuk uit, maar verlengt wel de laadtijd van de balk. @PhantomOfEarth kwam feature 39751186 tegen in Windows 11 Insider-build 25182. Die verkort de animatie en de balk komt zo sneller tevoorschijn, Het ziet er allemaal wat minder vrolijk uit.

Iets interessants in build 25182 – het inschakelen van de 39751186 ID zorgt ervoor dat de taakbalk sneller wordt geladen (de animatie is sneller en minder vloeiend als deze is ingeschakeld). Hier is een filmpje:

Ontwerp fout

De taakbalk in Windows 11 heeft een duidelijke ontwerpfout, het duurt 2-3 seconden of soms 5 seconden om pictogrammen te laden. Soms is het zelfs langzamer op oudere hardware. Microsoft is op de hoogte van de prestatieproblemen met de taakbalk en werkt het aan een nieuwe functie. Die moet de taakbalk synchroniseren met de Immersive Shell.

Microsoft Snellere Taakbalk Windows 11

Als gevolg hiervan zal de taakbalk sneller zichtbaar zijn wanneer u uw apparaat opstart, explorer.exe (taakbalk) opnieuw start en apps vastzet of verwijdert. Microsoft maakt de taakbalk in feite sneller en levert nog steeds de beloofde soepele animaties.

Deze poging van het software bedrijf is nog steeds voorlopig, maar Microsoft kan in de toekomst andere delen van de taakbalk identificeren en repareren die doorgaans langzaam worden geladen. Dit proces zal enige tijd duren en het Windows taakbalk team werkt samen met andere delen van Microsoft aan het ontwerp om een ​​consistente ervaring te garanderen.

Andere verbeteringen voor de taakbalk

De volgende update van Windows 11 versie 22H2 zal de ondersteuning voor slepen en neerzetten voor de taakbalk herstellen. Naast deze kwaliteitsverbeteringen werkt Microsoft ook aan verschillende reparaties voor het besturingssysteem.

Microsoft Snellere Taakbalk Windows 11

In een van de nieuwste preview-builds heeft Microsoft verschillende problemen met de taakbalk verholpen. De softwaregigant heeft een probleem opgelost waarbij de aanstaande overloop flyout onverwachts aan de andere kant van het scherm verschijnt. Er is een fout opgelost waarbij de taakbalkanimatie van de overgang van tablet naar desktop onjuist verscheen bij het inloggen.

Het bedrijf heeft ook een probleem opgelost waarbij de Verkenner crasht wanneer de app probeert te bepalen of het overloopmenu van de taakbalk open is.