In Windows 23H2 wordt hiermee getest

Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft test een nieuwe Systeemonderdelen pagina in Windows 11 23H2, die uiteindelijk ook versie 22H2 zal bereiken. De pagina Systeemonderdelen in de app Instellingen is een nieuwe manier om standaardapps, extensies, codecs en andere programma’s te beheren. Deze worden in Windows 11 als systeem gerelateerd beschouwd.

Windows 11 Krijgt Systeemonderdelen Hub

Opmerking: In de Engelse versie van Windows 11 wordt de pagina System components genoemd.

Wat u moet weten

  • Microsoft introduceert een Systeemonderdelen pagina in Windows 11 23H2. Hiermee wil het gebruikers helpen systeem gerelateerde programma’s zoals standaardapps, extensies en codecs te beheren.
  • Ook al wordt de functie in het DEV kanaal getest voor Windows 11 23H2, is het mogelijk dat dit ook geïntegreerd wordt in versie 22H2. Deze nieuwe hub bevindt zich in het gedeelte Systeem van de app Instellingen.
  • Microsoft voegt ook een label Systeem Onderdelen toe in het Start-menu. Maar ook aan de Microsoft Store om systeem gerelateerde apps en componenten snel te identificeren.

De nieuwe Systeemonderdelen pagina van Windows 11 is in ontwikkeling en werkt nog niet zoals bedoeld. Microsoft test de functie in Windows 11 23H2, maar het is mogelijk dat het uiteindelijk ook naar versie 22H2 gaat. Dat komt omdat Windows 11 23H2 een cumulatieve update is voor versie 22H2 en bedoeld is om de Windows-ondersteuningscyclus opnieuw in te stellen.

Systeemonderdelen en Apps

Als u Systeemonderdelen en apps van eerste en derde partijen in Windows 11 wilt beheren, kunt u het paneel Apps in Instellingen gebruiken. Dat is vergelijkbaar met Programma’s en onderdelen in het Configuratiescherm. De bestaande pagina Apps is een blijvertje en wordt met de nieuwste update alleen maar overzichtelijker.

Microsoft wil het app-beheer in Windows 11 vereenvoudigen met een speciale hub voor systeemcomponenten. Dus als u wilt, kunt u nog steeds naar Apps gaan en alle geïnstalleerde apps of programma’s beheren.

Maar als u specifiek op zoek bent naar een systeemapp zoals Rekenmachine, kunt u in plaats daarvan naar de pagina Systeemcomponenten gaan.


Nog niet overal beschikbaar

SoftwareGeek heeft de beschikbaarheid van dit onderdeel getest. Het blijkt dat deze op dit moment alleen op Engelstalige Windows 11 systemen beschikbaar is, waarom is vooralsnog onduidelijk.


De nieuwe Systeemonderdelen-hub bevindt zich in het gedeelte Systeem van Instellingen. Zoals hierboven vermeld, werkt Microsoft echter nog steeds aan de functie, en deze werkt niet in de preview-builds. Daarom zult u in de bovenstaande schermafbeelding systeem-apps en apps van derden zien.

Windows 11 Krijgt Systeemonderdelen Hub
Systeemlabel in Startmenu

Een ander experiment voegt het label Systeemonderdelen toe aan het gedeelte Alle apps in het Start-menu.

Op dezelfde manier test Microsoft de nieuwe indicator ook in de Microsoft Store. U zult de nieuwe indicator zien in het gedeelte Bibliotheek van de Microsoft Store.

Het maakt allemaal deel uit van de inspanningen van de technologiegigant om u te helpen systeem-apps, extensies, codecs of Onderdelen te identificeren.

Op basis van onze tests gaan systeemcomponenten verder dan standaardapps en kunnen HEVC- of video-extensies, Web Experience Pack en meer zijn.

Niet verwijderbaar

In het nieuwe onderdeel worden alle systeem-apps vermeld, dus ook de niet-verwijderbare apps.

Windows 11 heeft meerdere systeem-apps, zoals Microsoft Edge, Microsoft Foto’s en Microsoft Store, deze kunnen niet worden verwijderd. Andere apps zoals Rekenmachine en zelfs Kladblok kunnen worden verwijderd via het nieuwe onderdeel in de app Instellingen.