Mogelijk al met de update van Windows 11 Moment 4

Op 28 februari bracht Microsoft de update Moment 2 of KB5022913 uit. En zoals u zou verwachten van zo’n grote release, waren er veel veranderingen, met veel kleinere verbeteringen en reparaties.

Optie Verwijderen Vbscript in Windows 11

Daarna is het bètakanaal verhuisd naar de nieuwe build 22624 met KB5023011. Wat betekent dat bètagebruikers nu functies van Moment 3 kunnen ontvangen.

Ondertussen krijgen Windows Insiders in het Dev-kanaal een voorproefje van functies en wijzigingen die in de Moment 4 update kunnen zitten. De verwachting is dat Moment 4 in de tweede helft van 2023 uitkomt. Dat zal de Windows 11 versie 23H2  onderdelen update zijn. De nieuwste Dev-build 25309 brengt veel grote veranderingen met zich mee. Waaronder een overstap naar WinUI 3 komende van WinUI 2, een nieuwe OOBE en veel andere verbeteringen. De eerder gelekte volumemixer is nu ook verkrijgbaar.

Optie Verwijderen Vbscript in Windows 11

Afgezien van deze aangekondigde functies, heeft build 25309 ook enkele onaangekondigde functies, waaronder de optie om VBScript te verwijderen. De verwijderingsoptie waarschuwt gebruikers ook voor de beveiligingsproblemen van VBScript.


VBScript

Is een scripttaal, dat is ontwikkeld door Microsoft. De taal is een subset van Visual Basic (VB). VBScript werd lang geleden vooral aangewend door systeem beheerders die in de taal een krachtiger hulpmiddel vonden voor automatisering dan de batchbestanden. Tegenwoordig is er een alternatief op de aloude opdracht- prompt: Powershell. Dat wordt standaard met Windows meegeleverd sinds Windows 7.

VBScript kan worden gebruikt in Active Server Pages in een web omgeving. De code kan ook op zichzelf worden uitgevoerd op het Windows platform met behulp van wscript.exe in een GUI-omgeving.

Optie Verwijderen Vbscript in Windows 11

De broncode kan worden opgeslagen in de extensies .vbs, .vbe, .wsf en .wsc. Als component voor een script in XML-vorm. Ook is er de mogelijkheid om de wscript.exe instellingen geautomatiseerd te veranderen met een .wsh bestand. De taal werd ook gebruikt in de ten grave gedragen webbrowser Internet Explorer als cliënt-sided script en alternatief voor JavaScript.

Ten slotte kan VBScript gebruikmaken van WMI of Windows Management Instrumentation en WQL of Windows Management Instrumentation Query Language. De laatste versie van VBScript is versie 6.


VBScript of Visual Basic Script is een verouderde scripttaal en die al verschillende keren is misbruikt om malware te verspreiden. Daarom heeft Microsoft het eerder al in Internet Explorer uitgeschakeld. Microsoft lijkt te proberen de volgende generatie Windows 11 veiliger te maken, omdat het de recent officieel aankondigde dat het MSDT zal afschaffen.