Verwachte leestijd: 4 minuten

Combineer nooit apps en klokseconden kunnen in het systeemvak terugkeren! Met behulp van vivetool kunt u de functie nu al terug krijgen.

Terugkeer Van Twee Functies in Windows 11

Wat u moet weten

  • Twee klassieke taakbalkfuncties keren mogelijk terug naar Windows 11.
  • Deze functies zijn nooit apps combineren en de mogelijkheid om seconden in het systeemvak weer te geven.
  • Beide functies zijn verborgen gevonden in de nieuwste Windows 11 preview-builds.

Daarnaast heeft Microsoft een lange lijst problemen opgelost. Daarin worden onder andere twee problemen met Windows Verkenner opgelost. Zo schrijft de fabrikant op haar blog. Het eerste probleem kon zich voordoen als contextmenu’s en menuonderdelen weg geklikt werden, waardoor Verkenner stopte.

  • Een probleem is opgelost waardoor Verkenner niet meer werkte. Dit gebeurde wanneer u contextmenu’s en menu-items sloot.
  • Er is een probleem opgelost waardoor bepaalde apps mogelijk niet meer reageerden. Dit gebeurde toen u het dialoogvenster Bestand openen opende.
  • Ook heeft Microsoft een probleem opgelost dat soms van invloed was op Verkenner wanneer u een bestand opende. Hierdoor was er een hoog CPU gebruik.

Een van de grootste kritieken van gebruikers op Windows 11 van vandaag is dat de taakbalkervaring dat een functionele stap achteruit is ten opzichte van eerdere versies van Windows. Dit komt omdat de taakbalk in Windows 11 gloednieuw is. Het is vanaf de grond opnieuw opgebouwd, wat betekent dat veel oudere functies ook opnieuw moeten worden opgebouwd.

Zoiets kost tijd, ook al heeft Microsoft officieel heeft gezegd dat sommige klassieke taakbalkfuncties niet zullen terugkeren, zoals de mogelijkheid om de taakbalk aan de zijkant of bovenkant van uw scherm vast te zetten. Betekent dat niet dat alle klassieke functies niet beschikbaar zijn. Sterker nog, twee klassieke Taakbalk functionaliteiten blijken intern al in de maak te zijn bij Microsoft.

Twee functies lijken terug te komen

Gespot door Twitteraar Albacore:

Windows 11 krijgt toch een taakbalk iteminstelling Nooit combineren. Het bevat niet langer venstertitels zoals in Windows 10 en oudere releases, maar behoudt het pictogram per venstermechanisme dat sommigen misschien nog steeds nuttig vinden. Nieuw in build 25246, verborgen achter ID 29785186

Terugkeer Van Twee Functies in Windows 11
Bron Twitter.com

Microsoft werkt aan het terugbrengen van de mogelijkheid om seconden van de klok in het systeemvak te bekijken. Ook de functie nooit combineren komt terug als taakbalkoptie die voor het eerst werd geïntroduceerd in Windows 7. Waarmee gebruikers het oude gedrag kunnen herstellen van het niet groeperen van dezelfde app onder één pictogram.

Breng ‘Nooit combineren’ terug met Vivetool

Vreemd genoeg herstelt de vroege implementatie in Windows 11 nog niet de mogelijkheid om app titels weer te geven. Iets wat hand in hand ging met de nooit combineer functionaliteit in eerdere Windows versies. Misschien komt dit in een toekomstige build terug.

Terugkeer Van Twee Functies in Windows 11

Wanneer u Vivetool gebruikt hoeft u niet op de functie te wachten.

vivetool /enable /id:29785186

Terugkeer Van Twee Functies in Windows 11

De nooit combineer-functionaliteit wordt op dit moment daadwerkelijk verbroken in de openbare Insider-builds, wat verklaart waarom de functie nog niet is aangekondigd door Microsoft. 

Secondes terug in de taakbalk

Als reactie op gebruikersfeedback introduceert Microsoft de mogelijkheid om seconden weer te geven in de klok in het systeemvak. Deze functie bevind zich door de optie onder: Instellingen –> Persoonlijke instellingen –> Taakbalk in het gedeelte Taakbalkgedrag in te schakelen. 

Terugkeer Van Twee Functies in Windows 11
Bron: Microsoft.com

U kunt ook met de rechtermuisknop op de taakbalk klikken om snel naar de taakbalkinstellingen te gaan. Deze wijziging worden de komende dagen uitgerold. Het is mogelijk dat niet alle Windows Insiders deze wijziging meteen zullen zien, maar binnenkort is de functie voor iedereen beschikbaar.

Het is goed om te zien dat Microsoft blijft werken aan het verbeteren van de taakbalkervaring op Windows 11. Op 20 september bracht Microsoft Windows 11 versie 22H2 uit, die de mogelijkheid terugbracht om bestanden tussen app pictogrammen op de taakbalk te slepen. Het lijkt erop dat we het komende jaar meer van die klassieke functionaliteit terug kunnen verwachten.