Heeft u problemen met het laden van een website? Of het ‘pingen‘ van een online service via de domeinnaam? Dan dient u waarschijnlijk de DNS cache leeg te maken. In dit Windows 11 artikel laten we zien hoe u dat doet.

Maak Zo De Dns Cache Leeg in Windows 11

Wanneer in Windows 11 een bepaalde website niet laadt, of een app die toegang tot internet nodig heeft niet werkt. Of wanneer netwerktools zoals ping of ns-lookup het verkeerde IP-adres of bestemming in het resultaat weergeven. Is het waarschijnlijk een probleem met de lokale DNS cache. Dat wordt ook wel het Domain Name System genoemd. In dit Windows 11 artikel leert u hoe u dit probleem kunt oplossen.

Wat is de DNS Cache?

De DNS cache of Domain Name System cache is een tijdelijke opslagplaats voor DNS informatie op een lokale computer of netwerk. Wanneer een computer verbinding maakt met het internet en de gebruiker een website adres invoert, zoals google.nl, zoekt de computer het bijbehorende IP-adres op. Zo doende is het mogelijk om de website te openen.

In de DNS cache staat deze informatie tijdelijk opgeslagen. Dat gebeurt om de tijd te verminderen die nodig is om de informatie op te halen bij het opzoeken van DNS-gegevens. Hierbij is er een verminderde netwerkbelasting.
Vóór een website wordt geopend, wordt in de DNS cache gezocht naar informatie over de IP adressen die geassocieerd zijn met de domeinnaam. Als de informatie in de cache wordt gevonden, kan de website sneller geladen worden. De computer hoeft niet opnieuw te zoeken naar de bijbehorende IP-adressen op de DNS server.

Maak Zo De Dns Cache Leeg in Windows 11

Als de informatie niet in de DNS cache wordt gevonden, moet de computer een DNS server query uitvoeren (opzoeken op een DNS server). Daar kan de benodigde informatie worden opgehaald, dit duurt echter net iets langer.

De DNS cache wordt vaak gebruikt om de algemene internetprestaties te verbeteren. Het kan gemakkelijk worden benaderd of geleegd door gebruikers op zowel Windows- als Mac gebaseerde computers. Het legen van de DNS cache helpt bij het oplossen van problemen zoals het niet kunnen vinden van websites, of problemen met het aanmelden bij servers. Door opgeslagen informatie te verwijderen worden nieuwe DNS-query’s uitgevoerd om zo de noodzakelijke informatie te verkrijgen.

Maar omdat de DNS-informatie in de cache tijdelijk is, moet deze cache regelmatig geleegd worden om te zorgen dat er geen verouderde informatie wordt gebruikt voor nieuwe DNS-query’s.

Soms werkt het niet

Het voorbehoud bij dit proces is dat de DNS-cache soms om een ​​aantal redenen niet meer werkt, waardoor wordt voorkomen dat websites en apps correct worden geladen. Hier kan het leegmaken van de DNS cache van het systeem helpen, omdat u de cache technisch gezien opnieuw instelt en opnieuw begint met een nieuwe database. 

Wanneer u te maken heeft met DNS gerelateerde problemen, heeft Windows 11 tenminste twee manieren om de cache te wissen. Dat kunt u doen met behulp van de opdrachtprompt en PowerShell. Bovendien bevatten de browsers zoals Microsoft Edge, Google Chrome en Mozilla Firefox ook hulpmiddelen om de DNS cache te wissen. Op die manier kunt u het probleem oplossen.

Dit Windows 11 artikel leidt u door de verschillende manieren die u kunt gebruiken om de DNS cache in Windows 11 leeg te maken.

DNS cache leegmaken met de opdrachtprompt

 • Open menu Start.

Maak Zo De Dns Cache Leeg in Windows 11

 • Zoek naar Opdrachtprompt, klik op het bovenste resultaat en voer het uit Als administrator.
 • Typ de volgende opdracht om de DNS-cache op Windows 11 leeg te maken en druk op  Enter
ipconfig /flushdns

Typ de volgende opdracht in (Optioneel) om de records in de cache van de lokale DNS te bekijken en druk op Enter:

ipconfig /displaydns
Maak Zo De Dns Cache Leeg in Windows 11

Nadat u de stappen hebt voltooid, zal de volgende keer dat het systeem of een toepassing probeert toegang te krijgen tot het netwerk, een nieuw DNS zoekproces plaatsvinden om de informatie opnieuw in de cache op te slaan.

DNS cache leegmaken met PowerShell

Gebruik deze stappen om de DNS-records te spoelen met PowerShell-opdrachten:

 • Open menu Start.
Maak Zo De Dns Cache Leeg in Windows 11
 • Zoek naar PowerShell, klik op het bovenste resultaat en selecteer de optie Als administrator uitvoeren.
 • Typ de volgende opdracht om de DNS-cache op Windows 11 te wissen en druk op Enter:
Clear-DnsClientCache
Maak Zo De Dns Cache Leeg in Windows 11

Typ de volgende opdracht om de records in de cache van de lokale DNS te bekijken, (Optioneel) en druk op Enter

Get-DnsClientCache

Nadat u de stappen hebt voltooid, zal de PowerShell-opdracht de DNS-records in de cache op het apparaat wissen en opnieuw instellen. 

DNS cache leegmaken met uw browser

In Windows 11 hebben de meest populaire browsers zoals: Microsoft Edge, Google Chrome en Mozilla Firefox ook een optie om de DNS cache te wissen.

Edge of Chrome 

Gebruik onderstaande stappen om de DNS cache van Microsoft Edge of Google Chrome te wissen:

 • Open Edge of Chrome.
 • Typ het volgende pad in de adresbalk en druk op Enter:  
chrome://net-internals/#dns
 • Hierna klikt u op het tabblad DNS.
 • Vervolgens klikt u op de  knop Hostcache wissen voor de instelling Hostresolver cache.
Maak Zo De Dns Cache Leeg in Windows 11
Firefox

Gebruik deze stappen om de DNS-cache van Firefox te wissen:

 • Open Firefox.
 • Typ het volgende pad in de adresbalk en druk op Enter
about:networking#dns
 • Ga naar het tabblad DNS en klik op de knop DNS-buffer wissen.
Maak Zo De Dns Cache Leeg in Windows 11

Zodra u deze stappen hebt voltooid, die vergelijkbaar zijn met het gebruik van de opdrachtprompt en PowerShell, zal de webbrowser de DNS cache leegmaken. Hierna zouden websites en andere services weer correct moeten werken.

Dit artikel richt zich op Windows 11, maar de opdracht hulpmiddelen en de netwerkfuncties in Edge, Chrome en Firefox zijn ook beschikbaar in Windows 10.