Verwachte leestijd: 3 minuten

Microsoft heeft in het Windows-berichtencentrum een herinnering geven aan aan gebruikers van Windows 10 versie 20H2. Deze versie krijgt met ingang van 10 mei 2022 geen ondersteuning meer van Microsoft.

Ondersteuning Windows 10 20h2 Stopt in Mei

Houd er rekening mee dat de reguliere ondersteuningsperiode op 10 mei afloopt. De reguliere ondersteuningsperiode beschrijft het moment waarop Microsoft de maandelijkse Patch Dinsdag updates beschikbaar stelt. De laatste geplande update wordt geleverd op 10 mei 2022. Dat wil zeggen dat na de Patch Dinsdag van mei aanstaande, de ondersteuning wordt beëindigd. Dit is een standaardpraktijk van Microsoft, het waarschuwt eerst de gebruikers voor het einde van de ondersteuning.

Later worden de machines met Windows 10 20H2 automatisch geüpgradede naar de nieuwste versie. Dat gebeurt indien de hardware door de nieuwere versie wordt ondersteund. Er is deze keer nog geen aankondiging voor een geforceerde update. Als u wilt, kunt u natuurlijk ook direct naar Windows 11 overschakelen. Er wordt niet aanbevolen om een niet ondersteunde versie te blijven gebruiken.


Het is de gewoonte om de nieuwe versies automatisch voor gebruikers te updaten via de Windows updatefunctie. Microsoft zorgt al jaren voor irritaties omdat de geforceerde updates voor veel gebruikers een ongewenste tussenkomst is, wat tot problemen kan leiden. De discussie over deze vorm van geforceerde update van een oudere Windows 10 versie naar de nieuwste Windows 10 versie wordt al jaren gevoerd. Het gaat altijd om de versies die op het punt staan ​​geen ondersteuning meer te krijgen van Microsoft.

Informatie aan gebruikers door Microsoft

  • Herinnering: Einde service voor Windows 10 versie 20H2 10 mei 2022.
Ondersteuning Windows 10 20h2 Stopt in Mei
Windows 10 Home en Pro Lifecycle
  • Op 10 mei 2022 zullen alle edities van Windows 10, versie 20H2 het einde van de dienst bereiken. Na deze datum ontvangen apparaten met deze edities geen maandelijkse beveiliging en kwaliteitsupdates meer.
  • Zoals altijd raad Microsoft u aan om uw apparaten zo snel mogelijk bij te werken naar de nieuwste versie van Windows 10. Hiermee zorgt u ervoor dat u kunt profiteren van de nieuwste functies en geavanceerde bescherming tegen de nieuwste beveiligingsrisico’s. 
  • Lees voor meer informatie: Windows 10 Home en Pro Lifecycle pagina. De Windows 10 Enterprise en Education Lifecycle pagina en de Microsoft Lifecycle Policy Search Tool. Hier leest u meer over het einde van de service voor de ondersteunde versies van Windows 10.
Ondersteuning Windows 10 20h2 Stopt in Mei
Windows 10 Enterprise en Education Lifecycle


Volgens Microsoft moeten de halfjaarlijkse feature updates altijd zo snel mogelijk worden geïnstalleerd. Zodat u niet ineens vast komt te zitten met een versie waarvoor u geen beveiligingsupdates meer krijgt.

Snel upgraden = meer veiligheid

Het doel van Microsoft is om een ​​zo veilig mogelijke basis te creëren voor de eindgebruiker, dat werkt alleen als er volledig ondersteunde versies van Windows worden gebruikt. Microsoft had de update-distributie voor de vorige versies versneld. De softwaregigant probeert daarom gebruikers van oudere Windows 10 versies snel te laten updaten naar de huidige versie. Dit beleid wordt ook voortgezet in Windows 11.