Windows 11 Kb5039302 is Uitgebracht

KB5039302 is een optionele update die op 25 juni 2024 is uitgebracht. Dit is een optionele update die in tegenstelling tot de verplichte beveiligingsupdates als preview bestempeld. Wat betekent dat deze niet automatisch wordt gedownload of geïnstalleerd, tenzij u handmatig op de downloadknop klikt.

In onze tests hebben we geconstateerd dat de optionele update van 25 juni Windows 11 v23H2 naar build 22631.3810 brengt. Mocht u nog versie 22H2 gebruiken, dan krijgt u dezelfde update, maar het buildnummer is 22632.3810.

Deze zijn mogelijk niet voor alle gebruikers beschikbaar, omdat ze geleidelijk worden uitgerold. 

 • Deze update voegt een nieuwe Game Pass aanbevelingskaart toe aan de startpagina van Instellingen. Deze startpagina wordt weergegeven in de Home- en Pro-edities wanneer u zich aanmeldt bij Windows met uw Microsoft-account. De kaart verschijnt als u actief games speelt op uw pc.
 • De knop Bureaublad weergeven staat standaard weer op de taakbalk. Om dit te wijzigen, klikt u met de rechtermuisknop op de taakbalk en kiest u Taakbalkinstellingen.
 • Deze update maakt het wijzigen van de grootte van het Taakbeheer venster eenvoudiger wanneer u de bovenkant van het venster vastpakt.
 • U kunt nu 7-Zip- en Tape Archive-bestanden (TAR) maken met behulp van het contextmenu. Wanneer u met de rechtermuisknop op een bestand klikt, biedt een item Comprimeren naar manieren waarop u een bestand kunt comprimeren met behulp van tools als gzip, bzip2 en meer. Er is ook een nieuwe compressiewizard in Extra opties. Het zal u helpen meer formaten te kiezen en details toe te voegen. U kunt verschillende soorten compressie gebruiken om veel bestanden toe te voegen aan archieven in andere TAR-formaten. U kunt ook het compressieniveau wijzigen en de soorten gegevens kiezen die u in elk archief wilt opslaan.
 • Deze update voegt ondersteuning toe voor Emoji 15.1. Windows ondersteunt Unicode-symboolachtige vormen voor gezinsgroepen. Maar Windows zal mensen voor hen blijven gebruiken. U kunt voor sommige emoji’s ook de richting naar rechts of links kiezen.
  • De nieuwe emoji zijn:
   • Horizontale en verticale hoofdschudden
   • Feniks
   • Limoen
   • Bruine paddestoel
   • Gebroken ketting
 • Ook kunt u nu bestanden kopiëren vanuit het Windows Share-venster. Klik gewoon op de nieuwe knop Kopiëren.
 • Deze update start de uitrol van de nieuwe accountmanager in het Start-menu. Wanneer u een Microsoft-account gebruikt om u aan te melden bij Windows, krijgt u een overzicht van uw accountvoordelen. Deze functie maakt het ook gemakkelijk om uw accountinstellingen te beheren.

Het grootste hoogtepunt van Windows 11 Build 22631.3810 is volwaardige ondersteuning voor archieven in Verkenner. Terwijl de functie wordt uitgerold, kunt u, zodra u deze heeft, met de rechtermuisknop klikken om de wizard Archieven maken te openen. Daar kunt u de archiefinstellingen aanpassen en het gewenste formaat kunt selecteren.


Op Windows Update verschijnt deze patch als:

Windows 11 Kb5039302 is Uitgebracht

Windows 11 KB5039302 Directe downloadlinks: 64-bit | 23H2, 22H2.

Kan ik deze optionele update veilig installeren? In theorie is het veilig om de update te installeren, onthoud ecter: optionele updates zijn niet voor niets niet verplicht. Dat betekent dat ze altijd ongerapporteerde fouten kunnen bevatten.

De Windows 11 Build 22631.3810 is een kleine functiedaling die verbeteringen toevoegt aan veel native apps en OS-instellingen. Al deze functies bevinden zich in een geleidelijke uitrolfase, dus wacht geduldig tot ze op uw pc verschijnen.

Het Copilot-pictogram verving de knop Bureaublad weergeven en verborg deze krachtig op de taakbalk. (Het copilot pictogram is binnen de EU (nog) niet zichtbaar).

We waren evenzeer in de war over deze wijziging, aangezien Microsoft deze zonder enige aankondiging implementeerde.

Windows 11 Kb5039302 is Uitgebracht

Met Windows 11 KB5039302 verschijnt de knop Bureaublad weergeven standaard op de oorspronkelijke plaats en wordt Copilot naar het midden verplaatst. U kunt het uiterlijk ervan wijzigen via het gedeelte Taakbalkgedrag in Taakbalkinstellingen .

Bestandsverkenner kon alleen ZIP-archieven maken, maar nu kunt u ook kiezen voor het 7-Zip- of TAR-formaat. Om dat te doen, selecteert u de bestanden en kiest u de optie Compres to .

Kies daarna een geschikt formaat of gebruik de Extra opties om de compressiemethode en -niveaus aan te passen.

Windows 11 Kb5039302 is Uitgebracht

U kunt nu een blik werpen op uw Microsoft-accountgegevens in het Startmenu . De nieuwe Account Manager neemt het profielpictogram over en verplaatst veel OS-opties naar de vervolgkeuzelijst en het Power-pictogram.

Windows 11 Kb5039302 is Uitgebracht

Het doel van Accountbeheer is om u de momenteel ingelogde Microsoft-account- en OneDrive-opslagstatistieken te laten controleren en u promotionele zaken van Microsoft te laten zien.

De nieuwe versie van Emoji’s voegt voor sommige emoji’s bi-directionele opties toe. Het betekent dat u kunt kiezen tussen een naar links of naar rechts gerichte emoji’s.

Windows 11 Kb5039302 is Uitgebracht

Bovendien kunt u nu de horizontale en verticale hoofdschudden, feniks, gebroken ketting, limoen en bruine paddenstoel-emoji’s in uw gesprekken gebruiken.

Enkele andere kleine functietoevoegingen in deze update:

 • U kunt de items vanuit de Windows Share-app kopiëren met behulp van het pictogram Kopiëren, dat in het bovenste gedeelte verschijnt.
 • Er verschijnt een Game Pass-promotiekaart in het Home-gedeelte van de app Instellingen. Het verschijnt alleen voor gebruikers die regelmatig games spelen op hun Home/Pro-pc’s en een Microsoft-account gebruiken.

Microsoft levert geen nieuwe reparaties met deze build. Deze update beinvloed wel enkele zaken binnen Windows 11.

 • Deze update lost een probleem op dat Snipping Tool beïnvloedt. Wanneer u het gebruikt om video’s op te nemen op sommige pc’s, is de audio vervormd.
 • Een ander probleem is opgelost dat van invloed is op het aanraaktoetsenbord. U kunt het niet gebruiken om speciale tekens in te voeren. Dit gebeurt wanneer u het Japanse 106-toetsenbord gebruikt.
 • Deze update verhelpt een probleem dat van invloed is op USB-apparaten. Het uitwerpen ervan met de optie Hardware veilig verwijderen mislukt. Dit gebeurt wanneer Taakbeheer geopend is.

Op de officiële release-opmerkingenpagina wordt echter nog steeds vermeld dat het upgrade probleem van uw account naar Entreprise in de update KB5036893 nog niet is opgelost. Deze fout voorkomt dat gebruikers met de editie Windows 11 Pro kunnen upgraden naar een Windows 11 Enterprise account.

Microsoft lost dit al lang bestaande probleem mogelijk op in de volgende update met Patch Dinsdag op 9 juli 2024.