Geen blokkade als Windows 11 op oudere PC draait

Verwachte leestijd: 7 minuten

Microsoft heeft vandaag aangekondigd dat het computers niet zal blokkeren wanneer Windows 11 op een oudere pc is geïnstalleerd. In juni nog stelde de softwaremaker hardware eisen aan Windows 11 met de melding dat ze zijn aanbevolen.

Mag Een Oude Pc Windows 11 Draaien

Minimale eisen

Maar als de gebruiker zich er grotendeels aan houdt, wordt een beperking om het besturingssysteem te installeren alleen afgedwongen wanneer u probeert te upgraden van Windows 10 naar Windows 11 via Windows Update. Dit betekent dat iedereen met een pc met een oudere CPU die officieel niet door de upgradetest komt, toch door kan gaan upgraden. Bijvoorbeeld door een ISO-bestand van Windows 11 te downloaden en het besturingssysteem handmatig te installeren.

Microsoft kondigde in juni de minimale hardware eisen voor Windows 11 aan en maakte duidelijk dat alleen Intel 8th Gen en verder CPU’s officieel werden ondersteund. Microsoft vertelt nu dat deze installatieoplossing in de eerste plaats is ontworpen voor bedrijven. Het is vooral bedoeld om Windows 11 te evalueren, gebruikers kunnen op eigen risico toch upgraden. Omdat Microsoft de compatibiliteit van de stuurprogramma’s en de algehele systeembetrouwbaarheid niet kan garanderen. 


Systeemvereisten

Dit zijn de basisvereisten voor het installeren van Windows 11 op een pc. Als uw apparaat niet aan deze vereisten voldoet, kun u Windows 11 mogelijk niet op uw apparaat installeren. Het is wellicht slim te overwegen een nieuwe pc aan te schaffen. Als u niet zeker weet of uw pc aan deze vereisten voldoet, kunt u contact opnemen met de OEM (fabrikant) van uw pc. Of, als Windows 10 al op uw apparaat wordt uitgevoerd, kunt u de PC Health Check gebruiken om compatibiliteit te controleren.


Processor:1 gigahertz (GHz) of sneller met 2 of meer cores op een compatibele 64-bits processor of systeem op een chip (SoC)
RAM:4 gigabyte (GB)
Opslag:64 GB of groter opslagapparaat
Opmerking: Zie hieronder “Meer informatie over opslagruimte om Windows 11 up-to-date te houden” voor meer details.
Systeemfirmware:Geschikt voor UEFI Secure Boot
TPM:Trusted Platform Module (TPM) versie 2.0
Grafische kaart:Compatibel met DirectX 12 of nieuwer met WDDM 2.0-stuurprogramma.
Beeldscherm:High-definition (720p) beeldscherm dat groter is dan 9 diagonaal, 8 bits per kleurkanaal.
Internetverbinding en Microsoft-accounts: Voor de Windows 11 Home-editie is een internetverbinding en een Microsoft-account vereist om de installatie van het apparaat bij het eerste gebruik te voltooien. Om een apparaat
in de S-modus van Windows 11 Home uit te schakelen, is ook een internetverbinding vereist. 
Meer informatie over de S-modus vind u hier. Voor alle Windows 11-edities is
internettoegang vereist om updates uit te voeren en bepaalde functies te
downloaden en te gebruiken. Voor een aantal functies is een Microsoft-account vereist.
Bron: Microsoft.com

Geen blokkade

Deze methode om Windows 11 te installeren wordt niet door Microsoft aanbevolen. Zij zal dit ook nooit aanbevelen of adverteren voor consumenten. Verder vertelde Microsoft over een potentieel, gigantische vangst, die het niet noemde tijdens ons eerdere gesprek. Systemen die op deze manier zijn geüpgraded, hebben mogelijk geen recht op Windows-updates, zelfs niet op beveiligingsupdates. We hebben Microsoft om opheldering gevraagd.

Het is een grote verandering die betekent dat miljoenen pc’s technisch gezien niet achterblijven. Consumenten zullen nog steeds de moeite moeten nemen om een ​​ISO-bestand te downloaden en Windows 11 handmatig te installeren. De overgrote meerderheid van de gebruikers zat dat waarschijnlijk niet doen. Maar voor degenen die Windows 11 graag handmatig willen installeren. Betekenen de daadwerkelijke minimale specificaties van Windows 11 dat CPU generaties er niet toe doen. Zolang u maar gebruik maakt van minimaal een 64-bits 1GHz-processor met twee of meer cores, 4GB RAM en 64GB aan opslagruimte.

Mag Een Oude Pc Windows 11 Draaien
Windows 11 draait ook op een oudere pc.

Welke versie heb ik 32 bit of 64 bit

Als u weet welke OS architectuur uw apparaat gebruikt, download dan hieronder de benodigde versie.

Als u uw architectuur moet verifiëren, bekijkt u de volgende stappen:

  1. Open Menu Start.
  2. Typ Info.
  3. Start de toepassing Info uw pc.
  4. Controleer het volgende:
    • Editie Windows 10 Home in S-modus toont, selecteer dan de S-modus download.
    • Systeemtype 64-bits besturingssysteem toont, selecteer dan de 64-bits download.
    • Of Systeemtype 32-bits besturingssysteem toont of een Arm versie wordt weergegeven. Selecteer dan de Arm- of 32-bits download.

Verdere aanpassingen

Naast de tijdelijke oplossing om Windows 11 te installeren, past Microsoft ook de minimale systeemvereisten aan om meer processors op te nemen. Core X-serie en Xeon W-serie van Intel worden nu officieel ondersteund voor Windows 11-upgrades. Dat is naast de Core 7820HQ-chip van Intel die zich in de Surface Studio 2 bevindt.

Mag Een Oude Pc Windows 11 Draaien

Microsoft heeft deze Intel processors getest, maar de 7820HQ wordt alleen ondersteund op apparaten die worden geleverd met Declarative, Componentized, Hardware Support Apps (DCH). U heeft misschien gehoord van DCH in GPU stuurprogramma’s. Dat is een schoner en veiliger stuurprogramma ontwerp. Microsoft heeft dat de afgelopen jaren voor OEM apparaten en hardware fabrikanten aangemoedigd om deze te adopteren. Apps zoals GPU controlepanelen zijn gescheiden van de stuurprogramma installatie met DCH. Waardoor OEM installaties afzonderlijk kunnen worden onderhouden, zonder een nieuw stuurprogramma update uit te geven.

Blogpost

Microsoft zal officieel geen Zen 1-CPU’s ondersteunen, ondanks dat ze deze onlangs hebben getest.

Na een zorgvuldige analyse van de eerste generatie AMD Zen processors in samenwerking met AMD. Zijn we samen tot de conclusie gekomen dat er geen toevoegingen zijn aan de lijst met ondersteunde CPU’s.

Zegt het Windows-team van Microsoft vandaag in een blogpost:

We hebben hieronder meer details opgenomen over onze principes die ons hebben geleid bij het vaststellen van de minimale systeemvereisten voor Windows 11. Hier zijn enkele inzichten uit de gegevens die we de afgelopen maanden hebben verzameld en die onze beslissing hebben bevestigd.

* Betrouwbaarheid: Apparaten die niet voldoen aan de minimale systeemvereisten hadden 52% meer crashes in de kernelmodus. Apparaten die wel aan de minimale systeemvereisten voldoen, hadden een crashvrije ervaring van 99,8%.

* Beveiliging: Windows 11 verhoogt de basis van Windows-beveiliging door de standaardconfiguratie van de beveiliging te verbeteren om de toenemende cyberaanvallen te bestrijden.

Deze vereisten zijn gebaseerd op biljoenen signalen van threat intelligence van Microsoft en input van vooraanstaande beveiligingsexperts zoals de NSA, het Britse National Cyber ​​Security Center en het Canadian Centre for Cyber ​​Security. Aanvullende details over de achtergrond en waarde van de basislijn van Windows 11 vindt u hieronder.

* Compatibiliteit: Gebruikers blijven hun pc steeds vaker gebruiken voor videoconferenties, productiviteit en gaming. Om ervoor te zorgen dat alle Windows 11 apparaten een kern set met applicaties kunnen uitvoeren om aan die behoeften te voldoen, hebben we de minimale systeemvereisten ingesteld om af te stemmen op enkele van de meest gebruikte apps.

Mag Een Oude Pc Windows 11 Draaien

PC check voor windows 11

Het is duidelijk dat er een oplossing is om Windows 11 op deze oudere AMD-systemen te installeren. Maar Microsoft zegt dat apparaten die niet aan de minimale hardware vereisten voldoen:

Gebruikers moeten weten dat er 52 procent meer crashes in de kernelmodus voordoen. Apparaten die voldoen aan de officiële minimumspecificaties hadden een crashvrije ervaring van 99,8 procent.

Zo vertelt Microsoft.

Microsoft is nu van plan om zijn PC Health Check-app bij te werken, hier is een voorbeeld is hier beschikbaar. Om de nieuwe Intel processors op te nemen en veel meer duidelijkheid te verschaffen over waarom uw pc mogelijk niet officieel kan worden geüpgraded. De nieuwe pc checker app laat de Windows gebruiker weten of ze Secure Boot of TPM 2.0 eenvoudig moeten inschakelen om te upgraden. Dat is veel beter is dan het vage niet ondersteunde bericht dat velen in juni begroette.

Mag Een Oude Pc Windows 11 Draaien
Bron: Microsoft

Waarom deze eisen?

Microsoft geeft ook aan hoe het tot deze minimale systeemvereisten voor Windows 11 is gekomen. Microsoft wil Windows naar moderne DCH stuurprogramma’s en moderne beveiliging krijgen. Met ondersteuning voor Trusted Platform Module (TPM) en op virtualisatie gebaseerde beveiliging (VBS). Het is nooit een goed moment om te proberen de hardware eisen te veranderen, maar met een tijdelijke oplossing wordt de klap opgevangen. Microsoft probeert de beveiliging, compatibiliteit en betrouwbaarheidsaspecten van Windows 11 te verbeteren.