Microsoft vreest antitrustonderzoek van de EU

In Windows 11 laat Microsoft u mogelijk Teams Chat verwijderen. Dat is een functie van Microsoft Teams voor consumenten, wat het ook zou verdwijnen uit de Windows 11 instellingen.

Windows 11 Maak Chat Verwijderen Mogelijk

Deze stap is mogelijk het gevolg van een dreiging van een antitrustonderzoek van de Europese Unie. Het lijkt erop dat Microsoft een Antitrust zaak wil voorkomen. De onaangekondigde wijziging zit verborgen in Windows 11 preview builds die in mei zijn uitgebracht. Deze kunnen binnenkort worden uitgerold naar consumenten.

Ook al is het nu al mogelijk om Chat los te koppelen van de taakbalk, laat Microsoft  de functie binnenkort volledig verwijderen. Dat gebeurt dan vanuit de instellingen.

Teams en de Chat app

Windows 11 heeft met Chat-app, een nieuwe manier om te chatten met vrienden en familie via het Microsoft Teams-platform. Chat werd met veel hype aangekondigd tijdens het Windows 11 evenement in oktober 2021. Deze functie is geïntegreerd in Windows 11 Shell en taakbalk. Chat biedt een gebruiksvriendelijke ervaring, waardoor iedereen buiten het werk gratis contact kan maken met vrienden en familie.

Teams is niet populair bij de consumenten, omdat gebruikers de voorkeur geven aan Meta-producten zoals WhatsApp en Facebook om contacten te leggen met vrienden of familie. De Microsoft Chat kreeg geen voet aan de grond op de consumentenmarkt. De app maakt deel uit van een bredere inspanning van Microsoft om relevant te blijven voor consumenten.

Windows 11 Maak Chat Verwijderen Mogelijk

In plaats van Teams een nieuwe naam te geven, heeft Microsoft de Teams-app gewijzigd en functies toegevoegd voor gebruikers die willen chatten. Het bedrijf heeft Chat toegevoegd aan de taakbalk van Windows 11. Wat nog een poging is om de bestaande Microsoft Teams app te herpositioneren en gebruikers aan te spreken die op zoek zijn naar nieuwe manieren om te chatten.

In de bovenstaande schermafbeelding kunt u zien dat de Chat app naadloos is geïntegreerd in de Windows 11 Shell en taakbalk. Er is een installatie van Microsoft Teams vanuit de Store vereist. Hiermee kunt u vergaderingen met vrienden of familie maken en plannen en groepsvideo  en audiogesprekken voeren. Wat vooral een noodzaak was tijdens de Coronacrisis.

Microsoft test het verwijderen van Chat app uit Windows 11

Microsoft lijkt een nieuwe functie of optie te testen om Chat uit het besturingssysteem te verwijderen. Er zijn verwijzingen gevonden die naar Remove Chat die zijn verborgen in Windows 11 preview-builds van mei 2023.

Wanneer geactiveerd, verwijdert het de Chat app en de vermelding ervan volledig uit Windows 11.

Windows 11 Maak Chat Verwijderen Mogelijk

Microsoft staat gebruikers momenteel toe om de Chat-snelkoppeling die aan de taakbalk is vastgemaakt eenvoudig te verwijderen; de RemoveChat lijkt nog een stapje verder te gaan. Het zal de functie volledig uit het besturingssysteem verwijderen. Dit zou kunnen betekenen dat Microsoft de functie binnenkort in bepaalde regio’s zal los maken van Windows 11. Zeker weten doen we dat nog niet.

Microsoft moet wellicht denken aan eerdere antitrust zaken zoals in 1999 en begin 2000. Toen de Europese Commissie besloot om de softwaregigant een boete op te leggen van 497 miljoen euro. Hieronder een quote uit het nieuws van 2006: 

Windows 11 Maak Chat Verwijderen Mogelijk

De zaak tussen Microsoft en de Europese Unie is al tijden aan de gang en kent dus een lange voorgeschiedenis.

Om een lang verhaal kort te maken, komt het er op neer dat de Europese Unie het niet eens was met de manier waarop Microsoft bepaalde applicaties integreerde in haar Windows XP besturings-systeem. Haar concurrenten zouden niet genoeg mogelijkheden hebben om eigen applicaties te ontwikkelen voor het systeem.

Dit lijkt een poging te zijn om mogelijk antitrustonderzoek door de toezichthouders van de Europese Unie te vermijden en kan binnenkort in de productieversie worden geïmplementeerd.

Windows 11 Maak Chat Verwijderen Mogelijk

Interessant is dat RemoveChat is gekoppeld aan een geografische API. Onze redactie bevestigt dat Microsoft de functie standaard kan verwijderen of gebruikers  kan toestaan dit te doen in bepaalde regio’s, bijvoorbeeld in de Europese Unie.

Bevestiging uit andere media

Onze speculatie vindt aanvullende bevestiging in een eerder rapport van de Financial Times waarin werd gesuggereerd dat Microsoft zou kunnen stoppen met het bundelen van Teams met Office-software om het EU-onderzoek af te wenden.

Windows 11 Maak Chat Verwijderen Mogelijk
Bron: Financial Times

Bedrijven als Slack, een directe concurrent van Microsoft Teams, hebben hun zorgen geuit en geprotesteerd tegen de vermeende concurrentiebeperkende praktijken van Microsoft. Slack beweerd dat de bundeling van Teams met verschillende Microsoft producten een concurrentievoordeel biedt voor Microsoft.

Rapporten suggereerden eerder dat Microsoft Teams zou kunnen loskoppelen van Microsoft 365 of Office 365 voor bedrijven. Het lijkt er nu op dat Windows 11 de volgende is.