Windows 11 is het nieuwe gezicht van het Windows-besturingssysteem. Het begon met de gefaseerde uitrol op 5 oktober 2021. Volgens Microsoft stopt de ondersteuning voor Windows 10 in 2025, dus er is nog genoeg tijd om ervan te genieten. Windows10 is het besturingssysteem waar u van houdt. 

Windows 10 of Windows 11 Het Verschil

Maar als u Windows 10 al hebt en toe bent aan een update? Dan kunt u Windows 11 gratis krijgen, maar met een addertje onder het gras. Wat moet u verwachten in dit nieuwe besturingssysteem van Microsoft? De grote vraag is: hoe verhoudt Windows 11 zich tot Windows 10?

Het uiterlijk

Het Windows-besturingssysteem is de afgelopen jaren altijd opmerkelijk geweest vanwege zijn onderscheidende uiterlijk. Toch wijkt Windows 11 af van het conventionele uiterlijk van Microsoft Windows. Wat kunt u verwachten? 

U krijgt een gebruikersinterface die gelijkt op een Mac ontwerp die u ongetwijfeld zal choqueren. Als u het aan ons zou vragen, lijkt de nieuwe Windows 11 zeker op een Mac Besturingssysteem vanwege de nieuwe plaatsing van de taakbalk in het midden van het scherm. Toch kunt u het menu Start en de taakbalk nog steeds linksonder op uw scherm plaatsen, net als in Windows 10. Aan de andere kant, in tegenstelling tot het edgy uiterlijk van Windows 10, besloot Microsoft om het nieuwe besturingssysteem afgeronde randen te geven op zijn UI elementen. Overigens zitten daar nog wel enkele inconsistenties in het ontwerp.

Android apps en Xbox functies

De integratie van Android-apps is waarschijnlijk het grootste nieuws over Windows 11, omdat het de grens tussen een pc en een tablet of telefoon kan vervagen. 

Windows 10 of Windows 11 Het Verschil
De app is te installeren; buiten de VS is het echter niet te gebruiken.

Via deze nieuwe update kunt u uw favoriete apps downloaden naar uw pc. Dit is verre van wat Windows 10 heeft, waar u alleen op specifieke manieren toegang hebt tot Android-apps, bijvoorbeeld met Samsung Galaxy telefoons. Volgens Microsoft zullen de 500.000 Android-apps, die alleen in de VS beschikbaar zijn, in de Microsoft Store via Amazon Appstore.

Aan de andere kant zullen gamers dol zijn op de Xbox technologieën die in dit besturingssysteem zijn geïntegreerd. Dit omvat de Auto HDR die de kleur en het contrast van uw games kan verbeteren en de Direct Storage voor snellere laadtijden.

Windows & bureaublad indelingen

Bij Windows 11 draait alles om het verbeteren van de productiviteit en efficiëntie van gebruikers, waardoor het praktischer wordt in vergelijking met Windows 10. Het beste bewijs daarvoor is de toevoeging van een virtuele desktopfunctie. Hiermee kunt u een virtuele desktop maken en aanpassen aan uw specifieke behoeften: werk, studies, games, onderzoek en meer. Naast het eenvoudig maken en verwijderen van de desktop, is het ook mogelijk om ze te stijlen met Desktop achtergronden naar keuze.

Windows 10 of Windows 11 Het Verschil

Een ander pluspunt zijn de Snap Lay-out en Snap Group mogelijkheden van Windows 11. Als u deze functies gebruikt, kunt u met één klik groepen geordende en opgeslagen vensters en apps minimaliseren en herstellen.

Microsoft Teams

In vergelijking met Windows 10 wordt Windows 11 geleverd met Microsoft Teams dat rechtstreeks in het systeem is ingebouwd. Maar Teams is ook beschikbaar voor Windows 10, gebruikers moeten het wel handmatig installeren.

Windows 10 of Windows 11 Het Verschil

Het is beschikbaar in de taakbalk van het nieuwe besturingssysteem. Hierdoor kunt u direct een bericht, sms, spraak- of video-oproep naar een van uw contacten kunt sturen. U heeft ook toegang tot Teams vanaf Mac, Android, iOS en natuurlijk Windows.

Aanraak ervaring en opdrachten

Windows 11 draait niet alleen om esthetiek en productiviteitsfuncties. Het wordt ook geleverd met aangename nieuwe ervaringen die worden aangeboden door de verbeterde aanraakmogelijkheden. Het omvat de toevoeging van aanraakbewegingen (indien van toepassing). Via deze nieuwe opdrachten kunt u schakelen tussen uw geopende apps en virtuele desktop. Zelfs rechtstreeks de miniaturen van uw momenteel actieve apps in Taakweergave bekijken. Bovendien kunt u door de opname van tastzin in de digitale pen trillingen voelen en geluiden horen wanneer deze contact maakt met het scherm. Windows 11 beschikt ook over spraak gestuurd typen en opdrachten over het hele systeem voor een betere en comfortabelere ervaring.