Windows 11 22H2 verwijdert de optie om een apparaat in te stellen met een lokaal account. Ook niet als u Windows 11 Pro gebruikt. Eerder verwijderde de wijziging voor Windows 11 Home gebruikers de optie om een ​​lokaal account te gebruiken. Gebruikers worden hierdoor gedwongen hun apparaat in te stellen met een Microsoft-account.

Windows 11 22h2 Geen Lokaal Account Optie

Vanaf Windows 11 versie 22H2 wil Microsoft de installatie van het besturingssysteem koppelen aan uw Microsoft-account. Hierdoor is deze maatregel niet langer beperkt tot de editie van Windows 11 Home. Microsoft dwingt nu ook gebruikers van Windows 11 Pro om hun account te koppelen. Windows 11 Enterprise blijft tot nu toe onaangetast en gebruikers kunnen het instellen zoals ze willen.

Wanneer u uw account verbindt, configureert Microsoft automatisch OneDrive voor het apparaat en begint het met het synchroniseren van gegevens op uw apparaten. Dit zijn automatisch instellingen en voorkeuren op verschillende apparaten, zodat u gemakkelijk meerdere pc’s kunt beheren.

Ook al kan het koppelen van een Microsoft account aan Windows 11 erg handig kan zijn, niet iedereen wil dat Microsoft toegang heeft tot hun informatie.

Windows 11 22h2 Geen Lokaal Account Optie
OOBE in Windows 11

In build 22616 dwingt Windows 11 Pro de installatie van een Microsoft-account af. Gebruikers moeten tijdens het installatieproces een actieve internetverbinding hebben.

Dit is alleen het geval als u ervoor kiest om het apparaat in te stellen voor persoonlijk gebruik. Als u de optie Werk- of schoolaccount selecteert, wordt u gevraagd om in plaats daarvan het domein van uw organisatie te gebruiken.

Lokaal account

Op dit moment is het nog steeds mogelijk om de accountvereiste te omzeilen door een niet-bestaand e-mailadres en wachtwoord van een Microsoft-account in te voeren. Dit resulteert in een foutmelding, maar u kunt op de knop Volgende klikken en een lokaal account maken. Het is niet bepaald handig voor de gebruiker, maar dit lijkt de eenvoudigste oplossing te zijn.

In Windows 10, kan een machine die offline is tijdens de installatie, een ​​lokaal account instellen. In Windows 11 is een internet verbinding echter verplicht. Natuurlijk is er ook een manier om de internetverbindingsvereiste uit te schakelen, maar het proces is ingewikkeld omdat u de OS bestanden moet bewerken.

Waarschuwing: In diverse media is geopperd dat u binnen de OOBE met CTRL+Shift+F3 het Microsoft account zou kunnen ontwijken. Bij diverse tests op onze machines is gebleken dat u daarna niet meer op uw account kunt binnen Windows 11. Uw machine wordt automatisch ingelogd met de ingebouwde Administrator account.

Opnieuw dwingt Microsoft zijn gebruikers, een goed idee?

Dit is een branche brede trend. Zo heeft Google bijvoorbeeld altijd Google-accounts afgedwongen op mobiele telefoons van Android met Play-services. Bij Apple-producten is het proces niet verplicht en is het mogelijk om uw iPhone in te stellen zonder een Apple ID aan te maken. Echter bepaalde apps en services zoals de App Store werken zonder Apple ID niet goed.

Het spreekt voor zich dat er voordelen zijn aan het instellen van Windows met uw Microsoft-account, vooral als u zwaar geïnvesteerd hebt in het ecosysteem van Microsoft. U heeft onder meer toegang tot services zoals Xbox, Your Phone, OneDrive. Instellingen worden automatisch gesynchroniseerd op verschillende apparaten.

Windows-gebruikers hebben echter graag een keuze. Veel mensen, ook degenen die niet om hun privacy geven, voelen zich misschien meer op hun gemak bij het hebben van een lokaal account.