Verwachte leestijd: 4 minuten

Microsoft liet de Media speler voor Windows 11 in november 2021 al een beetje zien. Begin 2022 werd de Media speler vrijgegeven voor het publiek. In de tussentijd ontving Windows Media Player in april van dit jaar nog een update voor testers met nieuwe functies. Die update is nu voor iedereen beschikbaar gemaakt in de nieuwe Microsoft Store van Windows 11.

Nieuwe Functies in Windows 11 Media Speler

Microsoft heeft de Windows Media Speler Groove Music, als vervanging van de oudere Windows Media Speler gelanceerd. De Universal Windows Platform (UWP) app is nu de standaard muziekspeler voor Windows na het stop zetten van de verouderde Windows Media Player.

Deze nieuwe Media Speler is in feite een reboot van Groove Music. Microsoft wil het de opvolger maken van de iconische Windows Media Player. Met de update van vandaag krijgt de moderne Media Player van Windows 11 belangrijke verbeteringen.


Wat u moet weten

Windows Media Player

is een mediaspeler voor Windows ontwikkeld door Microsoft. Deze software wordt gratis meegeleverd bij Windows en is gratis beschikbaar voor de Pocket PC en Solaris. De Mac OS versie is daarentegen niet meer gratis. Oudere versies van Windows Media Player heetten simpelweg Mediaspeler.

Nieuwe Functies in Windows 11 Media Speler
Logo: Windows Media player

Windows Media Player 12 is de recentste versie en kan gebruikt worden in Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 en Windows 10. Deze versie maakt gebruik van ingebouwde codecs van Windows 7 waardoor er standaard ondersteuning is voor DivX, Xvid, MPEG4-AVC en AAC formaten. MKV containers kunnen afgespeeld worden door middel van een extra codec.

Het wordt aangeraden om codec packs te installeren die specifiek voor Windows 7 gemaakt zijn. Omdat foute codecs installeren, bijvoorbeeld Vista codecs in Windows 7, kan leiden tot een verstoring van de codec verzameling. Waardoor het besturingssysteem niets meer kan afspelen.

Alleen voor Windows XP en Windows Vista en Windows Server 2003 zijn officiële en moderne Windows Media spelers beschikbaar.


Waarschuwing:

  • Wees voorzichtig bij het installeren van codecs die u op internet vindt, met name sommige gratis codec packs die beweren codecs van een groot aantal bedrijven of organisaties te bevatten. Er zijn bekende compatibiliteitsproblemen met een aantal van de onderdelen in deze codec-pakketten, deze kunnen leiden tot ernstige afspeelproblemen in Windows Media Player en andere spelers. Ze leiden tot systeemcorruptie en het moeilijk maken voor Microsoft-ondersteuning om problemen met afspelen te diagnosticeren en op te lossen.
  • Het is daarom raadzaam deze codec pakketten niet te installeren of deze codec pakketten te verwijderen als u deze al hebt geïnstalleerd. Wanneer u problemen ondervindt bij het gebruik van Windows Media Player. Installeer alleen codecs, filters en invoegtoepassingen die afkomstig zijn van vertrouwde bronnen, zoals de officiële website van de leverancier. Houd zelfs in dat geval rekening met het volgende: sommige leveranciers van codecs bieden slechts minimale klantenondersteuning. Maak een systeemherstelpunt voordat u digitale media codecs installeert. Hiermee kunt u de oorspronkelijke systeemconfiguratie herstellen, mocht dat noodzakelijk zijn.

De Media Speler voor Windows 11

Het versienummer is 11.2203.30.0 en is nu beschikbaar in het productiekanaal met twee opmerkelijke wijzigingen:

  1. Introductie van de muziekbibliotheek;
  2. Opties voor videoverbeteringen.
Nieuwe Functies in Windows 11 Media Speler

Er is nu een nieuwe muziekbibliotheekervaring beschikbaar. Zoals u kunt zien in de bovenstaande afbeelding, is het nu mogelijk om snel te schakelen tussen de verschillende weergaven op de artiestenpagina wanneer u door de collectie bladert.

Als u geen mediabestanden in de bibliotheek ziet, komt dat waarschijnlijk omdat u geen map met nummers aan de Media Speler hebt gekoppeld. De standaardweergave toont de albums in een rasterweergave, de andere toont alle nummers en ze zijn gegroepeerd op album.

U kunt ook snelle acties uitvoeren wanneer u de muisaanwijzer op albums, artiesten, video’s en afspeellijsten houdt. Deze acties zijn onder meer snelle selectie en afspeelopties.

Een andere belangrijke verandering is de ondersteuning voor het dialoogvenster met opties voor videoverbeteringen. Deze verschijnt wanneer u een video afspeelt in Media Player en is toegankelijk als u met de rechtermuisknop ergens op het afspeelscherm klikt.

Nieuwe Functies in Windows 11 Media Speler

Een klik met de rechtermuisknop zal blijkbaar een contextmenu openen waar u nieuwe bestanden kunt bekijken zonder naar een andere pagina te gaan. Het maakt het ook mogelijk om zowel de albumpagina als de artiestenpagina te openen.

Nieuwe Functies in Windows 11 Media Speler

Met een nieuwe optie videoverbeteringen kunt u de helderheid en het contrast van uw video aanpassen. De Windows 11 Mediaspeler heeft echter nog steeds problemen met het afspelen van een URL, bijvoorbeeld van YouTube.

Microsoft werkt ook aan het verbeteren van de prestaties van Media speler, vooral voor apparaten met zeer grote muziekbibliotheken.

Naast de verbeteringen aan Media Player is Microsoft ook begonnen met het testen van een nieuwe Outlook-client voor Windows 11. Alleen gebruikers met een School of werk account van Microsoft kunnen de nieuwe Outlook gebruiken.