Veel mensen kopen een Windows computer. Velen vragen zich af: wat is het verschil is tussen Windows 11 Home en Pro? In dit artikel leggen we de verschillen tussen de twee populairste edities van Windows 11, Home en Pro uit.

Windows 11 heeft veel verschillende edities, toch zijn er slechts twee hoofdversies: Windows 11 Pro en Windows 11 Home. De beslissing welke te gebruiken komt neer op de beschikbare functies die elke editie biedt en de prijs. Bent u helemaal nieuw of maakt u net kennis met Windows 11, kijk dan eerst naar deze introductie.

Wat gaan we doen

Meestal is de Home-editie bedoeld voor consumenten. Dat terwijl de Pro-editie extra functies heeft en meer gericht is op professionals en bedrijven. De juiste editie voor u hangt af van uw individuele behoeften en eisen. Als u een thuisgebruiker bent die het apparaat vooral wil gebruiken voor persoonlijke taken. Zoals surfen op internet, e-mails checken en games spelen, is de Home-versie waarschijnlijk voldoende.

Wanneer u echter de computer wilt verbinden met een bedrijfsnetwerk, op afstand moet werken. Of extra beveiligings- en virtualisatiefuncties nodig heeft, dan is Pro de editie die u nodig heeft.

In dit Windows 11 artikel gaan we in op de belangrijkste verschillen tussen de hoofdedities van Windows 11. De keuze van Windows 11 Home of Pro is uiteindelijk aan uzelf.

De verschillen op een rij

Om de verschillen tussen de edities van het besturingssysteem te begrijpen, kijken we naar de prijzen en functies. Verder bekijken we verschillen in ondersteuning die ze bieden.

Prijzen voor Windows 11 Home versus Pro

Ook al krijgen de meeste gebruikers doorgaans zonder extra kosten een nieuwe licentie voor Windows 11. Bij de aanschaf van een nieuwe computer is dit vaak het geval. Het is echter mogelijk dat u een nieuwe licentie te moeten kopen als u van plan bent het besturingssysteem te installeren op een apparaat waarop nog nooit een versie van Windows 10 of 11 is geïnstalleerd. 

De verkoopprijs van Windows 11 Home kost doorgaans € 139,99, terwijl de Windows 11 Pro € 199,99 kost. Wanneer u al een apparaat met de Home-editie bezit, dan kunt u upgraden naar Pro voor € 99,99 extra.

Windows 11 Home Pro Wat is Het Verschil

U kunt dit Windows 11 Home of Pro kopen via de Microsoft Store. Maar ook in online winkels of de computerzaak in de winkelstraat.

Wat biedt Windows 11 Home tegen Pro een vergelijking

Ongeacht de editie, het besturingssysteem zit boordevol functies. Het onderstaande tabel geeft een overzicht van de belangrijkste functies die u zullen doen beslissen welke editie u kiest. 

FunctiesThuisPro
Windows HalloJaJa
ApparaatcoderingJaJa
Defender-firewallJaJa
Defender-antivirusJaJa
Windows-beveiligingJaJa
Veilig opstartenJaJa
Ouderlijk toezichtJaJa
AanrakenJaJa
Digitale penJaJa
Ondersteuning voor gamesJaJa
Microsoft RandJaJa
ToegankelijkheidJaJa
Windows-informatiebeveiligingNeeJa
BitLockerNeeJa
Beheer van mobiele apparatenNeeJa
GroepsbeleidNeeJa
State-roaming met AzureNeeJa
Domein deelnemenNeeJa
Microsoft Store voor bedrijvenNeeJa
Toegewezen toegangNeeJa
Dynamische inrichtingNeeJa
Windows Update voor bedrijvenNeeJa
KioskmodusNeeJa
Azure Active DirectoryNeeJa
Hyper-VNeeJa
Windows-sandboxNeeJa
Defender-toepassingswachtNeeJa
RDPNeeJa
Windows Hello voor BedrijvenNeeJa
Windows Server Update Services (WSUS)NeeJa
Windows Update voor bedrijvenNeeJa
Windows-automatische pilootNeeJa

Hardware ondersteuning voor Windows 11 Home en Pro

Wat hardware-ondersteuning betreft, worden beide edities van het besturingssysteem geleverd met ondersteuning voor de meeste componenten. De Pro-editie kan echter veel meer verwerkingskernen, geheugen en hardware van serverkwaliteit ondersteunen. 

Windows 11 Home ondersteunt bijvoorbeeld tot 128 GB RAM, terwijl de Pro-editie tot 2 TB RAM ondersteunt. De Pro-editie van Windows 11 ondersteunt maximaal 128 processor kernen en maximaal twee processors. De Windows 11 Home-editie ondersteunt slechts één processor van maximaal 64 kernen.

Ook al is de hardware ondersteuning merkbaar, de ondersteuning die beschikbaar is op Windows 11 Home is ruim voldoende. Zelfs voor de meest veeleisende applicaties die een professional ‘gewoonlijk’ nodig heeft.

Gamen in Windows 11 Home of Pro

Als het op gaming aankomt, zullen beide edities hun werk doen. Omdat beide de nieuwste technologieën bieden om games te spelen met de nieuwste versie van DirectX en ondersteuning voor 4K-gaming.

Als u van plan bent een computer uitsluitend voor gaming te bouwen, zou Windows 11 Home voldoende moeten zijn. U kunt het extra geld investeren in een krachtigere grafische kaart. 

Virtualisatie in Windows 11 Home of Pro

Een voordeel van Windows 11 Pro is Hyper-V, de hypervisor van Microsoft. Hiermee kunt u virtuele machines kunt instellen om Windows 11 te laten draaien naast andere versies van het besturingssysteem. Het draaien van een Linux-distributie behoort ook tot de mogelijkheden.

Windows 11 Home Pro Wat is Het Verschil

Als onderdeel van de virtualisatiestack wordt het besturingssysteem ook geleverd met Windows Sandbox. Dat is een functie die tijdelijk lichtgewicht virtualisatie van Windows creëert waarmee u applicaties kunt testen. Ook kunt u navigeren op onbekende websites zonder uw computer in gevaar te brengen. Als u klaar bent met het gebruik van Sandbox, kunt u deze sluiten en wordt de instantie verwijderd.

In Windows 11 Home heeft u niet de beschikking over Hyper-V of Windows Sandbox. Deze editie bevat enkele virtualisatie-functies, waaronder het Windows Subsystem voor Linux. 

Als u echter de Home-editie kiest en met een virtuele machine wilt werken, kunt u apps van derden gebruiken. Hiervoor kunt u VirtualBox van Oracle installeren waarmee u virtualisatie naar de apparaten kunt brengen. Om naast Windows 11 Home een ander besturingssysteem uit te voeren, waaronder Linux.

Ten slotte heb je op Windows 11 Pro ook toegang tot Microsoft Defender Application Guard, een andere virtualisatiefunctie vergelijkbaar met Windows Sandbox. In dit geval virtualiseerde de functie echter een exemplaar van Microsoft Edge om door niet-vertrouwde websites te bladeren. (Je kunt dit ook als een andere beveiligingsfunctie beschouwen.)

Windows 11 Home of Pro extern bureaublad

Ook al heeft u in Windows 11 Pro en Home toegang hebt tot de Remote Desktop-app om op afstand verbinding te maken met andere apparaten. Toch heeft alleen de Pro-editie de functies om het Remote Desktop Protocol (RDP) in te schakelen zodat andere apparaten op afstand verbinding kunnen maken. 

Als u op afstand toegang wilt krijgen tot de computer via het lokale netwerk of via internet, is Windows 11 Pro wellicht de versie voor u. 

We zeggen wellicht omdat er oplossingen van derden zijn waarmee u op afstand toegang kunt krijgen tot een apparaat. Hierbij kunt u denken aan Chrome Remote Desktop van Google. 

Beveiliging in Windows 11 Home of Pro

Als het om beveiliging gaat, worden beide Windows 11 edities geleverd met de nieuwste beveiligingsinnovaties van Microsoft

De edities Pro en Home hebben beide Microsoft Defender Antivirus en Firewall om uw apparaten en gegevens te beschermen tegen malware en kwaadwillende personen. Bovendien maakt Windows Hallo deel uit van beide edities om biometrische authenticatie aan het besturingssysteem toe te voegen. Dat gebeurt met behulp van gezichtsherkenning, vingerafdruk of pincode.

Windows 11 Home Pro Wat is Het Verschil

Windows 11 Pro wordt ook geleverd met BitLocker. Dat is de technologie die Microsoft gebruikt om uw apparaat volledig te kunnen versleuteling om uw bestanden te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang. Met BitLocker kunt u niet alleen elk systeemstation versleutelen, maar u kunt ook BitLocker gebruiken voor de externe opslag.

Windows 11 Home heeft geen BitLocker, maar wel met Apparaat Encryptie, wat in feite een beperkte versie van BitLocker is. Ook waarmee kunt u het hele systeem kunt versleutelen, maar u beschikt niet over dezelfde beheertools als bij het gebruik van BitLocker. 

Het is belangrijk om te weten dat dit enkele van de beveiligingsfuncties zijn, omdat het verbinden van het apparaat met een bedrijfsnetwerk veel extra beveiligingsfuncties ontgrendelt. Bijvoorbeeld wanneer gebruik wordt gemaakt van andere services, zoals Microsoft Endpoint Manager.

Zakelijke functies Windows 11 Home of Pro

Een ander groot verschil tussen beide edities van Windows 11is dat de Pro editie wordt geleverd met verschillende functies die specifiek zijn ontworpen voor een zakelijk netwerk.

Windows 11 Pro wordt bijvoorbeeld geleverd met de componenten om een ​​computer via Active Directory of Azure ID met het netwerk van een organisatie te verbinden. 

Bovendien omvat de Pro-editie toegang tot:

  • Windows Update voor bedrijven;
  • Installatie van de kioskmodus;
  • Beheer van mobiele apparaten;
  • Dynamische inrichting;
  • Toegewezen toegang;
  • Microsoft Store voor bedrijven;
  • Enterprise State Roaming met Azure;
  • Windows Autopilot en meer.

Een van de grootste verschillen tussen de twee hoofdedities is dat Windows 11 Pro wordt geleverd met de Groepsbeleid editor. Waardoor een gedetailleerdere configuratie van het besturingssysteem mogelijk is. Via de Groepsbeleid editor kunnen netwerkbeheerders bijvoorbeeld verschillende beleidsregels beheren. Om verschillende functies in te schakelen, in te stellen of uit te schakelen die anders niet mogelijk zouden zijn via de app Instellingen.

Wanneer het apparaat van u verbonden is met een zakelijk netwerk, dan is Windows 11 Pro de editie die logischer is.

Windows 11 Pro voor werkstations

Microsoft biedt ook een extra editie van Windows 11 Pro aan, bekend als Workstations, die alles van de twee edities bevat. Plus enkele extra functies voor gebruikers die met het besturingssysteem werken op nog krachtigere hardware. 

Windows 11 Pro voor Workstations ondersteunt bijvoorbeeld maximaal 6 TB geheugen en maximaal vier processors. Wat meer specifieke functies betreft, ondersteunt deze editie SMB Direct voor sneller delen van bestanden. verder ondersteunt deze editie persistente geheugentechnologie en het Resilient File System (ReFS). De nieuwste versie van het besturingssysteem brengt ReFS echter in de vorm van virtualisatie-opslag naar Windows 11 Pro en Home.

Conclusie Windows 11 Home of Pro

Het komt erop neer dat u de Pro-editie vaak niet nodig hebt. Omdat deze ten eerste duurder is en alle functies bevat, ten tweede omdat u mogelijk de meeste geavanceerde functionaliteiten niet gebruikt.

Wanneer u een thuisgebruiker bent die een computer gebruikt voor persoonlijke taken, zoals surfen op het internet, e-mails checken en games spelen. Is de Home-editie voldoende en een goede keus.

Wilt u het apparaat verbinden met een zakelijk netwerk, profiteert u van het Remote Desktop Protocol, of heeft u toegang nodig tot de extra functies. Dan is de Pro-editie iets voor u.