Verwachte leestijd: 3 minuten

Windows 11 Kb5037771 is Uit

Windows 11 gaat na deze update naar builds 22621.3593 en 22631.3593, afhankelijk of u versie 22H2 of 23H2 gebruikt. Waaronder enkele functies in het Startmenu, zoals advertenties. Deze update is beschikbaar via Windows Update > Controleren op updates. U kunt Windows 11 KB5037771 offline installatiebestanden (.msu) uit de Microsoft Update-catalogus halen.

De update voor Patch Dindag van mei 2024 bevat een aantal opmerkelijke veranderingen. Zo biedt Windows nu de mogelijkheid om apps rechtstreeks in het Start-menu aan te bevelen. Hiermee worden enkele Microsoft Store apps van een geselecteerde groep ontwikkelaars weergegeven. Dit is bedoeld om gebruikers te helpen om geweldige apps te ontdekken.

Als u deze aanbevelingen liever niet ziet, kunt u ze uitschakelen door naar Instellingen-> Persoonlijke instellingen-> Startmenu te gaan. Schakel daar de schakelaar achter Aanbevelingen voor tips, snelkoppelingen, nieuwe apps en meer weergeven uit.

Windows 11 Kb5037771 is Uit

Deze beveiligingsupdate bevat verbeteringen die deel uitmaakten van update KB5036980. Deze werd uitgebracht op 23 april 2024. Wanneer u deze KB installeert:  

  • Deze update verhelpt een probleem dat van invloed kan zijn op domeincontrollers (DC). Het NTLM-verificatieverkeer kan toenemen.
  • Ook verhelpt deze update een probleem dat van invloed kan zijn op scenario’s in de Virtual Secure Mode (VSM). Ze zouden kunnen mislukken. Deze scenario’s zijn: VPN, Windows Hello, Credential Guard en Key Guard.
  • Met deze update wordt een probleem verholpen dat van invloed is op Server Message Block (SMB)-clients. Ze slagen er niet in om SMB Multichannel verbindingen te maken. Hierdoor zijn bestandsoverdrachten traag. Dit probleem treedt op nadat u KB5036980 hebt geïnstalleerd (23 april 2024). In het Windows-gebeurtenislogboek wordt gebeurtenis-ID 30826 weergegeven voor Microsoft-Windows-SMBClient/Connectivity.

Als u eerdere updates heeft geïnstalleerd, worden alleen de nieuwe updates in dit pakket gedownload en op uw apparaat geïnstalleerd.


In de komende weken kan het gedeelte Aanbevolen van het Start-menu uw meestgebruikte apps weergeven die nog niet zijn vastgezet aan het Start-menu of de taakbalk.

Wanneer u controleert op updates, ziet u onder meer de volgende update in Windows Update staan:

Windows 11 Kb5037771 is Uit

De update brengt verbeteringen aan in de Widgets-pictogrammen op de taakbalk, waardoor ze duidelijker worden. Daarmee begint de uitrol van meer geanimeerde pictogrammen. Bovendien zijn widgets op het vergrendelscherm nu betrouwbaarder en van betere kwaliteit, waardoor ze meer beelden en een ervaring op maat bieden.

Er is met deze update een probleem verholpen met de Japanse 106 toetsenbordindeling. Waardoor deze nu correct wordt weergegeven wanneer u zich aanmeldt. Een andere oplossing verhelpt een probleem met de app Instellingen, die niet meer reageerde als u een vervolgmenu sloot.

Er is een nieuw beleid voor mobiel apparaatbeheer (MDM) toegevoegd, genaamd AllowScreenRecorder. Dit heeft invloed op de Snipping Tool, waardoor IT-beheerders schermopnamen in de app kunnen uitschakelen.

Er is ondersteuning toegevoegd voor Arm64 .msi-bestanden met behulp van een groepsbeleidsobject (GPO).