Verwachte leestijd: 3 minuten

De Patch Dinsdag beveiligingsupdate KB5032189 voor Windows 10 is een verplichte update en wordt automatisch gedownload en geïnstalleerd. Deze update bevat niet veel verbeteringen, maar enkele opmerkelijke wijzigingen zijn onder meer Windows Defender Application Control of WDAC oplossingen.

Om de update te downloaden, gaat u naar de app Instellingen > Updates en beveiliging > Windows Update waar u op de knop Zoeken naar updates klikt. Hierna downloadt Windows Update de beschikbare updates waardoor uw pc naar Builds builds 19044.3693 of 19045.3693 gaan. De build is afhankelijk van welke Windows 10 versie u heeft.

Bij het zoeken naar updates ziet u de volgende update:

Windows 10 KB5032189 directe downloadkoppeling:

Maakt u gebruik van Windows 11, dan heeft Microsoft voor u ook een update uitgebracht, lees hier meer.

Een van de aspecten van deze update is de ondersteuning voor de veranderingen in de zomertijd (DST) in Syrië.

De beveiligingsupdate van november 2023 verhelpt verschillende problemen met geheugenlekken, met name in ctfmon.exe en TextInputHost.exe. Deze lekken, die vaak tot verminderde systeemprestaties leiden, zijn nu opgelost. Hierdoor zal de werking van uw systeem soepeler verlopen.

Ook in Windows 10 zijn er afdrukproblemen, een populair probleem onder Windows 10 gebruikers. Deze update corrigeert een fout die optrad bij het afdrukken met v4-printerdrivers. Het lost een probleem op waarbij Outlook niet meer reageerde bij het afdrukken naar een Internet Printing Protocol (IPP)-printer met trage responstijden.

Hier is een lijst met alle belangrijke reparaties:

  • Verbindingsproblemen zijn ook een aandachtspunt geweest. Deze update verhelpt een probleem dat zich voordeed bij het toevoegen van een tweede netwerkinterfacekaart (NIC) zonder standaardgateway, wat tot verbindingsverlies leidde.
  • Voor mobiele operators brengt de update de Country and Operator Settings Asset of COSA profielen up-to-date. Waardoor betere servicecompatibiliteit en prestaties worden gegarandeerd.
  • Windows Defender Application Control of WDAC krijgt ook aandacht, waarbij de update een probleem verhelpt waarbij allow beleid ten onrechte bepaalde binaire bestanden blokkeerde.
  • Een andere belangrijke toevoeging is de driemaandelijkse update van het Windows Kernel Vulnerable Driver Blocklist-bestand, DriverSiPolicy.p7b. Deze verbetering is van belang voor de bescherming tegen Bring Your Own Vulnerable Driver (BYOVD)-aanvallen. De lijst met risicovolle stuurprogramma’s is nu bijgewerkt.
Windows 10 Kb5032189 is Uitgebracht

KB5032189 voor Windows 10 verhelpt een probleem met robocopy waarbij de schakeloptie /efsraw het correct kopiëren van gegevens verhinderde. Waardoor betrouwbare bestandsoverdracht en back-upmogelijkheden werden gegarandeerd.

De update brengt echter een bekend probleem met zich mee en wel de BitLocker-configuratie in Microsoft Intune. Samen met mogelijk andere Mobile Device Management (MDM) applicaties van derden.

De beleidsinstellingen FixedDrivesEncryptionType of SystemDrivesEncryptionType geven in bepaalde omgevingen mogelijk ten onrechte een 65000-fout weer. Het is belangrijk op te merken dat dit een rapportagefout is en geen invloed heeft op de daadwerkelijke schijfversleuteling of de rapportage van andere apparaat problemen.

Om dit probleem in Microsoft Intune te verhelpen, kunnen gebruikers het relevante BitLocker-beleid instellen op niet geconfigureerd. Microsoft werkt actief aan een oplossing en belooft in een komende release een update uit te brengen.