Verwachte leestijd: 5 minuten

Patch Dinsdag Update Windows 11 Kb5032190

Tevens is er een directe downloadkoppeling beschikbaar voor KB5032190 offline installatieprogramma’s. Deze kunt u verkrijgen via de Microsoft Update-catalogus.

Microsoft heeft in totaal 63 kwetsbaarheden verholpen, waaronder drie Zero Day lekken. Via de drie kwetsbaarheden kan een aanvaller die al toegang tot het systeem heeft zijn rechten verhogen of Microsofts Smart Screen-beveiligingsmaatregel omzeilen. Details over de aanvallen zijn niet door Microsoft gegeven.

Twee kwetsbaarheden in de Windows DWM Core Library (CVE-2023-36033) en Windows Cloud Files Mini Filter Driver (CVE-2023-36036) maken het mogelijk voor een aanvaller die toegang tot het systeem heeft om SYSTEM-rechten te krijgen. Via CVE-2023-36025 is het mogelijk om Smart Screen te omzeilen.

(Via Security.nl)

De beveiligingsupdate KB5032190 voor Windows 11 zal de komende uren automatisch worden gedownload en geïnstalleerd. Microsoft heeft bevestigd dat deze cumulatieve update wordt geleverd met de alle functies van Windows 11 Moment 4 standaard ingeschakeld. Wanneer u inmiddels Windows 11 23H2 gebruikt, heeft u al toegang tot de nieuwe functies die in deze update zijn opgenomen.

Windows 11 Moment 4, een van de belangrijkste updates van het jaar, werd aangeboden als optionele update. Dit verandert met de update van vandaag. De update van november 2023 van Windows 11 maakt de functies van Moment 4 op alle systemen mogelijk. Dit omvat Copilot in ondersteuningsregio’s en meer.

Als u op ondersteunde systemen naar Windows Update gaat en zoekt naar updates, komt u de volgende tegen:

Volg deze stappen om de Patch Dinsdag update van 14 november op Windows 11 te installeren:

  1. Open de app Instellingen.
  2. Ga naar Windows Update en klik op knop Zoeken naar updates.
  3. Microsoft begint te controleren op updates  op de pc.
  4. Als u klaar bent, klikt u op Nu opnieuw opstarten  om de installatie te voltooien.

Zodra u klaar bent, zal uw systeem Windows 11 naar build 22631.2715 op 23H2 en 22621.2715 op 22H2 gaan.

Na de update zult u nieuwe functies opmerken. Zoals Copilot op de taakbalk en de mogelijkheid om app-pictogrammen op de taakbalk te de-groeperen.

Windows 11 KB5032190 Directe downloadkoppeling:

De nieuwe opties voor Dynamische verlichting zijn een opmerkelijke toevoeging aan deze update van Windows 11. Maar deze nieuwe bedieningselementen zijn exclusief voor OEM partners. Deze opties maken een grotere personalisatie van Windows afbeeldingen voor nieuwe pc’s mogelijk. Inclusief het instellen van standaardinstellingen voor Dynamische verlichting.

Het aantal fouten dat wordt opgelost is van invloed is op Bureaubladachtergronden apps van derden bij gebruik naast Copilot. Meerdere gebruikers meldden problemen met apps zoals de Wallpaper-engine bij het gebruik van Copilot in Windows 11. Ook meldden gebruikers dat ze soms standaard-achtergronden of door Windows ingestelde achtergronden te zien kregen. Dat terwijl zij zelf voor aangepaste achtergronden hadden gekozen.

Microsoft introduceert verschillende kwaliteitsverbeteringen met KB5032190. Waaronder het oplossen van een probleem in fontdrvhost.exe, waarbij het niet meer reageerde bij het gebruik van Compact Font Format versie 2 (CFF2)-lettertypen. Ook worden geheugenlekken in ctfmon.exe en TextInputHost.exe gerepareerd.

De functies van Dynamische verlichting zijn verfijnd, er zijn met name problemen aangepakt waarbij de standaardprovider niet zoals verwacht werd toegepast bij het instellen met Onbeheerde bestanden. De update verhelpt ook een probleem met verkeerde identificatie in het Windows Firewall-profiel. Waarbij ten onrechte een openbaar domein werd gedetecteerd op een domein geauthentiseerd netwerk.

Gebruikers van Outlook zullen de oplossing waarderen voor een probleem waarbij de toepassing niet meer reageerde bij het afdrukken naar een Internet Printing Protocol (IPP) printer met trage responstijden. Op dezelfde manier is een fout verholpen die optrad tijdens het afdrukken met v4-printerdrivers.

Voor mobiele instellingen corrigeert de KB5032190 onnauwkeurigheden in de weergegeven namen van mobiele operators. Verder werkt het de COSA profielen (Country and Operator Settings Asset) voor bepaalde operators bij.

Hier is een lijst met alle andere oplossingen en verbeteringen in Windows 11 KB5032190:

  • Er zijn aanzienlijke verbeteringen aangebracht op het gebied van netwerk en beveiliging. De update verhelpt een probleem waarbij externe verbindingen in Kubernetes taak gebalanceerde services worden geblokkeerd terwijl sessie-affiniteit is ingeschakeld. Het verhelpt een probleem met de Firewall-configuratieserviceprovider (CSP) waardoor apparaat synchronisatie wordt voorkomen.
  • Apparaten met gedefinieerd Windows Information Protection of WIP-beleid en ingestelde proxy’s zullen niet langer stopfouten tegenkomen. Vooral degenen die Microsoft Defender Application Guard gebruiken.
  • Deze update verhelpt ook een probleem dat zich voordeed na een reset met een druk op de knop, waarbij gebruikers Windows Hallo gezichtsherkenning niet konden instellen op apparaten waarop Windows Enhanced Sign-in Security (ESS) was ingeschakeld.
  • Andere opmerkelijke oplossingen zijn onder meer het oplossen van een probleem met PowerShell-versies groter dan 7.3.1, waardoor scripts voorheen niet konden worden uitgevoerd in de beperkte taalmodus wanneer een WDAC-beleid actief was.
  • De update lost ook een probleem op met de instelling Taakbalk automatisch verbergen en verbetert de prestaties van het zoek vak.

Tenslotte lost de update voor Windows 11 een weergaveprobleem voor Dev Drive-volumes op. Waardoor deze correct worden weergegeven als een Resilient File System of ReFS, in IT-beheerde omgevingen.