Microsoft: Noodoplossing voor problemen update KB5001330 in Windows 10

Verwachte leestijd: 5 minuten

Het lijkt erop dat Windows 10 een nieuwe server zijde update krijgt. Het is een update die u wilt toepassen als u prestatieproblemen hebt: stotteren, flikkeren of tekst weergave problemen bij het spelen van bepaalde games.

Noodoplossing Voor Windows 10 Kb5001330

Oorzaak ligt bij diverse updates

Zoals we de afgelopen weken meerdere malen hebben gemeld, zijn er prestatie en spel problemen opgemerkt. Dit gebeurde nadat in twee Windows 10 updates waren geïnstalleerd: KB5001330, een verplichte beveiligingsupdate en KB5000842, een optionele update.

In maart publiceerde Microsoft KB5000842, een optionele update die was bedoeld om prestatie en afdrukproblemen op te lossen. Deze werden veroorzaakt door de update van Patch Dinsdag in maart. Zoals verwacht, kwam deze update voor sommige gebruikers met nog meer problemen, waaronder de boven genoemde gameproblemen.

Het lijkt erop dat Microsoft vorige maand op de hoogte is gebracht van de prestatieproblemen. Deze kennis is echter ontglipt aan Windows 10 KB5001330, dat onlangs is uitgebracht als een verplichte beveiligingsupdate.

Verplichte en vrijwillige update

Een verplichte beveiligingsupdate wordt automatisch toegepast en u kunt deze niet vertragen, tenzij u de updates hebt gepauzeerd. Het is ook mogelijk dat u de instellingen van Groepsbeleid hebt gewijzigd. Degenen met Windows 10 Home werken en dus geen groepsbeleid kunnen gebruiken. Zij kunnen updates slechts één maand onderbreken.

Terwijl er steeds meer gebruikers de verplichte update installeerden, werden spelproblemen op grote schaal in diverse forums gerapporteerd . Een medewerker van NVIDIA stelde zelfs voor dat gebruikers recente Windows 10 updates verwijderen als ze FPS drops ervaren.

Naast gameproblemen is Windows 10 KB5001330 ook verantwoordelijk voor Blue Screen of Death, tijdelijke gebruikersprofiel bug, problemen met Windows Mixed Reality- headset en bedrijfssoftware.


KB5001330 mislukt met 0x8007000d

Als KB5001330 niet kan worden geïnstalleerd met een fout: 0x8007000d, kunt u deze tijdelijke oplossing proberen:

Koppel uw headset los, indien van toepassing, voer de volgende opdracht uit met de Opdrachtprompt met administrator rechten:

dism /online /remove-capability /capabilityname:Analog.Holographic.Desktop

Start uw systeem opnieuw op. Controleer op nieuwe updates. Wanneer u geen headset met gemengde realiteit heeft; er zijn ook fouten en crashes gemeld met de cumulatieve update van april 2021. Anderen hebben gemeld dat het installeren van de update lang duurt en uiteindelijk mislukt met onbehulpzame foutmeldingen.


Spelproblemen met KB5001330 bevestigd

In een update van het ondersteuningsdocument heeft Microsoft eindelijk bevestigd dat een probleem in Windows 10-updates een kleine subgroep van gebruikers treft. Volgens het bedrijf zijn lager dan verwachte prestaties waargenomen bij het spelen van games in volledig scherm, randloze venstermodi en twee monitoren.

Een klein deel van de gebruikers heeft na installatie van deze update lagere prestaties in games gemeld dan verwacht. De meeste gebruikers die door dit probleem worden getroffen, gebruiken games op volledig scherm of randloze venstermodi en gebruiken twee of meer monitoren.

Zo merkte Microsoft op.

Noodoplossing Voor Windows 10 Kb5001330

Het feit dat Microsoft dit probleem heeft erkend, is een veelbelovende stap en het bedrijf voert al een update uit om deze puinhoop op te lossen.

Volgens Microsoft en onze eigen tests is deze oplossing uitgerold via een update aan de serverzijde en is er geen volledige systeemupdate nodig.

Hoe de update aan de serverzijde werkt voor de eindgebruiker

Microsoft implementeert een update aan de serverzijde die automatisch de nieuwe code uitschakelt die is geïntroduceerd in de laatste verplichte updates. Om de onbekende code update ongedaan te maken, heeft Microsoft de Windows Update cloud configuratie gewijzigd.

Als uw apparaat is verbonden met de Windows Update service, zal Microsoft de codewijzigingen op afstand uitschakelen. Het apparaat zal terugvallen op de vorige ongewijzigde code die voor u werkte.

De server side update wordt dit weekend geleidelijk uitgerold, u zult niets zien als u controleert op updates. Sommige getroffen gebruikers vertelden ons dat hun games soepel verlopen nadat ze op updates hadden gecontroleerd en het systeem handmatig opnieuw hadden opgestart.

Als u denkt dat de oplossing niet voor u beschikbaar is, start dan de app Instellingen en controleer handmatig op updates. U hoeft geen updates van Windows Updates toe te passen. Nadat u op updates hebt gecontroleerd en uw apparaat heeft gecommuniceerd met de Windows Update server, moet u het apparaat opnieuw opstarten.

Zo kunt u controleren of de reparatie is ​​geïnstalleerd

Deze patch is volledig cloud gebaseerd, dus het kan niet worden geverifieerd door uw besturingssysteem versie of build nummers te vergelijken. Om de oplossing te verifiëren, opent u eenvoudig de Register editor, regedit,navigeer naar de volgende locatie:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FeatureManagement\Overrides\4\1837593227
Noodoplossing Voor Windows 10 Kb5001330

Als u toegang heeft tot de bovenstaande locatie en u de vermelding EnabledState met waarde 1 kunt zien. Dan betekent dit dat de correctie is toegepast.

Tenslotte

Houdt u er rekening mee dat de update nog steeds wordt uitgerold het is binnen twee dagen voor iedereen beschikbaar. Als u niet op de oplossing kunt wachten, kunt u Windows 10 updates altijd handmatig verwijderen met de opdrachtprompt en PowerShell.