Op 6 november 2023 meldde we nog dat Windows 11 23H2 niet beschikbaar zou zijn via de Media Creation Tool.

Nu kunt u Windows 11 versie 23H2 wel verkrijgen via Media Creation Tool. Door naar de downloadportal van Microsoft te gaan en de tool te downloaden onder de sectie: Windows 11 installatiemedia maken.

Bijna twee weken na de uitgave van Windows 11 versie 23H2 is het eindelijk mogelijk om de functie-update te downloaden met behulp van de Media Creation Tool. Uit tests is gebleken dat de Media Creation Tool versie 23H2 Build 22631.2715 downloadt. Dat is iets nieuwer dan Build 22631.2428 die tot voor kort werd aangeboden. Als ISO of met de Installatie assistent.

Een andere verandering is dat Windows 11 23H2 ISO gegenereerd met Media Creation Tool ongeveer een gigabyte kleiner is dan de 6,2 GB ISO-bestanden die worden aangeboden op de downloadportal van Microsoft. Dit is het resultaat is van de inspanningen van Microsoft om de ‘Windows 11 23H2-installatiemedia‘ te optimaliseren. Dat gebeurt voorafgaand aan de bredere uitrol.

Ook is het de moeite van het opmerken waard dat de grootte van Windows 11 met elke release toeneemt in vergelijking met Windows 10. Wanneer u dus op zoek bent naar kleinere .ISO, dan is het Media Creation Tool uw beste vriend.

Media Creation Tool is vrij eenvoudig. Maar als u niet weet waar en hoe u moet beginnen, volg dan deze stappen:

  • Ga naar de pagina Windows 11 downloaden op de website van Microsoft. Zoek naar Installatiemedia voor Windows 11 maken. Selecteer onder dat gedeelte Download nu.
  • Open het gedownloade mediacreationtool.exe, scrol omlaag naar het einde van de licentie en klik op Accepteren. Daarna klikt u op Volgende, kies taal en editie en klik opnieuw op Volgende.
  • In het volgende scherm, Kies welke media u wilt gebruiken, selecteert u een USB-flashstation of ISO-bestand. Daarna klikt u op de knop Volgende.
Mediacreationtool Rolt Windows 11 23h2 Uit
  • Hierna klikt u nogmaals op Volgende en Windows 11 23H2 wordt gedownload naar de USB stick of lokale opslag als u de ISO-bestandsoptie kiest. Open de. ISO-bestand en dubbelklik op setup.exe om een ​​interne upgrade uit te voeren.

De Media Creation Tool is handig als u een interne upgrade wilt uitvoeren. Maar ook als u de nieuwste versie van Windows opnieuw wilt installeren vanwege mogelijke software- of hardware problemen. De MCT methode (Media Creation Tool) kan verschillende niet gerelateerde problemen aanpakken. Zoals prestatieproblemen, trage animaties of een startmenu met fouten.

Windows 11 Versie 23H2 levert veel nieuwe onderdelen als u de inmiddels verplicht uitgave van Windows 11 Moment 4, heeft geïnstalleerd. Een andere reden om een ​​upgrade naar Versie 23H2 te overwegen is de ondersteuningscyclus.

Mediacreationtool Rolt Windows 11 23h2 Uit
Afbeelding met dank aan Microsoft.com

Volgens de ondersteuningsdocumentatie van Microsoft is de technologiegigant van plan versie 23H2 vanaf 31 oktober 2023 gedurende 24 maanden te ondersteunen voor Windows 11 Home en Pro. Op dezelfde manier wordt er gedurende 36 maanden ondersteuning geboden bij het gebruik van de Enterprise en Onderwijs versies.

Met andere woorden: Windows 11 Versie 23H2 wordt ondersteund tot 11 november 2025 voor Home en Pro. Tot 31 oktober 2026 geldt de ondersteuning voor Enterprise en Onderwijs edities.