Verwachte leestijd: 8 minuten

Waarschijnlijk heeft u de grootste verbeteringen van Windows 11 gezien. Dit is daarom een goed moment om die kleinere veranderingen eens nader te bekijken.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

Microsoft heeft veel grote veranderingen aangeprezen voor Windows 11. Waaronder een volledig herontwerp van de gebruikersinterface voor de vele elementen in de ervaring. Maar ook een bijgewerkte versie van het menu Start de taakbalk en nieuwe functies zoals Widgets. Een opnieuw ontworpen app Instellingen en een vernieuwde Verkenner. De meest recente previews voor testers onthullen echter ook een aantal andere verborgen wijzigingen.

Wat gaan we doen

Deze veranderingen zijn in het zicht verborgen en u kunt ze vinden in Verkenner, Desktop, Instellingen app en in de hele ervaring. Sommige zijn welkome aanvullingen, andere voelen als een stap terug.

In dit Windows 11 artikel worden negen van de minder voor de hand liggende veranderingen belicht. Die naar verwachting met de volgende versie zullen komen.

Windows 11 verborgen wijzigingen

Dit zijn de belangrijkste verborgen wijzigingen die u tegenkomt na het installeren van Windows 11 preview.

1. Verkenner ontbrekende opties

Windows 11 wordt geleverd met een bijgewerkte versie van Verkenner die afwijkt van het traditionele lintmenu. Wat ten gunste is van een nieuw minimalistisch menu. Dat menu bevat alleen essentiële opdrachten om basisacties uit te voeren. Zoals: een nieuwe map maken, knippen, kopiëren en plakken. Afhankelijk van de locatie en het type inhoud, zal het menu ook extra opdrachten weergeven. U zult merken dat de meeste items uit het oude menu niet langer beschikbaar zijn. Ze werden echter niet verwijderd. Nu bevinden ze zich onder drie nieuwe vervolg keuzemenu’s, waaronder: Sorteer- en groepeer opties, Indeling- en weergaveopties en Meer weergeven.

Het menu Sorteer- en groepeer opties bevat opties om inhoud te sorteren op naam, wijzigingsdatum, type en meer.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

In het menu Lay-out- en weergaveopties staan opties om items in verschillende formaten weer te geven, zoals extra groot, groot, klein, lijst, details en meer. Het menu bevat ook de optie om de compacte weergave in te schakelen in plaats van de nieuwe weergave met meer opvulling.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

Daarnaast bevat het submenu Tonen ook de opties om de weergave van het linker deelvenster te beheren, extensies weer te geven of verborgen items.

Ten slotte bevat het menu Meer weergeven, de drie stippen, de opdrachten om selecties, gecomprimeerd naar ZIP bestand en Opties om de instellingen te beheren. Afhankelijk van de locatie Deze pc, Netwerk, map, enz. zullen de opties echter verschillen. In Deze pc toont het menu bijvoorbeeld de opties voor het toevoegen, toewijzen en loskoppelen van netwerklocaties.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

2. Windows Update geschatte tijd

Een andere verborgen functie in de nieuwe versie van het besturingssysteem is de mogelijkheid om te weten hoe lang het duurt voordat een update is bijgewerkt. Dit lijkt een van de redenen te zijn waarom gebruikers aarzelen om updates toe te passen. Gebruikers weten niet hoe lang het Update proces duurt, aangezien sommige updates snel worden geïnstalleerd en bij andere kost het veel tijd. Maar bij Windows 11, wanneer een update opnieuw opgestart moet worden om de installatie te voltooien, laat Windows Update u nu weten hoe lang de update naar schatting zal duren.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

U ziet dan een gelijkende melding op de instellingenpagina van Windows Update maar ook in het powermenu wanneer er een update in behandeling is.

3. Aanbevelingen voor instellingen

Windows 11 zal nu aanbevelen om wijzigingen in te stellen op basis van uw huidige configuratie. Als u bijvoorbeeld de energie-instellingen hebt geconfigureerd om het scherm nooit uit te schakelen, verschijnt er een melding die u op de hoogte stelt van het probleem en de optie om het probleem op te lossen.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

Deze aanbevelingen zijn echter niet voor elke instelling beschikbaar. In plaats daarvan verschijnen ze alleen bij voor de hand liggende instellingen waar u op moet letten.

4. Volumemixer en eigenschappen

De oude volumemixer is niet langer beschikbaar. In plaats daarvan, wanneer u met de rechtermuisknop op het luidsprekerpictogram in het nieuwe systeemvak klikt, opent de optie de Volumemixer op de pagina Instellingen. Voorheen was dit bekend als de pagina App volume en apparaat voorkeuren.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

Op deze nieuwe pagina kun u het systeemvolume regelen. De in- en uitgaande apparaten bedienen, en ook kunt u geluiden per applicatie regelen. Bovendien kunt u met de instellingen ook de invoer- en uitvoerinstellingen per toepassing wijzigen.

Als onderdeel van de verbeteringen aan de geluidsinstellingen heeft Microsoft ook de eigenschappenpagina’s voor luidsprekers en microfoons bijgewerkt. De eigenschappenpagina in Windows 11 bevatten de luidsprekers hoogwaardige iconografie. U vindt er informatie over stuurprogramma’s, een optie om te controleren op stuurprogramma updates en de optie om apps de toegang tot het apparaat te blokkeren.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

Ook vindt u de uitvoerinstellingen die eerder beschikbaar waren via het Configuratiescherm. Bijvoorbeeld formaat, volume en audio-instellingen verbeteren.

Op de Microfoon eigenschappen pagina vind u hetzelfde design als de Speakers instellingen, maar dan met de instellingen voor het invoerapparaat.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

5. Verouderd contextmenu

In deze nieuwe versie van Windows probeert Microsoft de ontwerpconsistentie te verbeteren. Een manier waarop het bedrijf dit doet, is door een nieuw contextmenu te introduceren voor de bestandsverkenner, het bureaublad en de hele ervaring.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

Wanneer u met de rechtermuisknop op een item klikt, ziet u het nieuwe menu met een eerste rij met opdrachten. Voor snelle toegang tot knippen, kopiëren, hernoemen, delen en recyclen, de rest van de items zullen verschillen, afhankelijk van de items die u selecteer. Als u echter de voorkeur geeft aan de oude ervaring, dan kunt u klikken op het item Meer opties weergeven of Shift + F10 sneltoets om het klassieke menu te openen.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11
Deze context menu’s zijn grafisch bewerkt voor een duidelijk beeld.

6. Schakel netwerkadapters uit

In het verleden, toen u een netwerkadapter moest in- of uitschakelen, moest u het Configuratiescherm gebruiken, maar nu niet meer. In Windows 11, in de Instellingen app, meer specifiek op Netwerk en internet Geavanceerde netwerkinstellingen, kunt u nu snel wifi- en Ethernet adapters in- of uitschakelen.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

Bovendien kunt u nu de interface uitbreiden om de huidige status te bekijken, inclusief verzonden en ontvangen bytes, verbindingssnelheid en duur.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

7. Grotere taakbalk

Ook al ziet de taakbalk er misschien hetzelfde uit als de taakbalk die beschikbaar was in eerdere versies, in Windows 11 voegt Microsoft veel nieuwe verbeteringen toe. Zoals de nieuwe uitlijning in het midden, de opnieuw ontworpen Start knop en knoppen voor Taakweergave, Widgets en Zoeken, animaties en andere tweaks. Het is u misschien niet opgevallen, maar de taakbalk is nu, ongeveer zes pixels, groter dan die in Windows 10.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

Bovendien kunt u in deze versie van het besturingssysteem de positie van de taakbalk boven, links of rechts niet meer wijzigen en is de optie om labels voor apps weer te geven niet langer beschikbaar.

8. Achtergrond apps

Sommige toepassingen die u downloadt van de Microsoft Store, kunnen op de achtergrond blijven draaien om extra functies te bieden. Daar onder is er de mogelijkheid om gegevens op de achtergrond te downloaden en meldingen weer te geven. In Windows 10 bevatte de app Instellingen een pagina om te beheren welke applicaties op de achtergrond moeten worden uitgevoerd. Dat is niet langer meer het geval in Windows 11.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

De functie is echter niet verwijderd. U kunt deze functie nu bedienen vanuit de geavanceerde instelling vanuit elke toepassing. Als u bijvoorbeeld niet wilt dat de Microsoft Foto app op de achtergrond wordt uitgevoerd, gaat u naar Instellingen > Apps > Apps en functies > Geavanceerde instellingen van Microsoft Foto’s en wijzigt u de Toestemmingen voor achtergrond apps in Nooit.

9. Windows back-up en back-up opties

Windows 11 lijkt een beetje verder te gaan om gebruikers de oude back-uptoepassingen te laten vergeten, waaronder Bestandsgeschiedenis en Windows back-up.

In de opnieuw ontworpen versie van de app Instellingen vindt u een nieuwe Windows-back- up pagina in het gedeelte Accounts met de back-up functies die Microsoft wil dat u gebruikt. Dat is inclusief OneDrive om profiel mappen te back-uppen. Dit zijn het bureaublad, documenten en afbeeldingen, tevens zijn er opties om uw voorkeuren en Store apps op verschillende apparaten te synchroniseren.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

De opties om van uw bestanden lokaal een back-up te maken naar een externe opslag of een volledige back-up maken niet beschikbaar. De instellingen hiervoor liggen begraven in de de pagina Opslag, onder de Geavanceerde opslaginstellingen, in de Back-up opties. Natuurlijk hebt u nog steeds toegang tot deze verouderde functies via het Configuratiescherm.

De Top 9 Aan Wijzigingen in Windows 11

De scheiding van deze functies van de back-upinstellingen is niet verrassend omdat Microsoft beide functies al heeft afgeschaft. Het was een kwestie van tijd voordat ze volledig uit het systeem zouden worden verwijderd.

We concentreren ons in dit Windows 11 artikel op enkele van de meest waardevolle wijzigingen die Microsoft niet in de officiële logboeken heeft vermeld. Wij hebben de wijzigingen in Windows 11 in een niet bepaalde volgorde weergegeven. Dit artikel weerspiegeld niet alles wat nieuw is binnen Windows 11.