U wilt naast Windows 11 ook Linux op uw pc draaien. Maar u wilt geen Dualboot of virtual machine? Dat kan ook in Windows 11 met het Subsysteem van Windows.

De Voordelen Van Subsysteem in Windows 11

Het Windows Subsysteem voor Linux of WSL, is gemakkelijk te installeren in Windows 11. Het is namelijk al praktisch aanwezig, u hoeft het alleen nog te activeren. Een uitgebreid artikel op Ars Technica laat u het gehele proces doorlopen en heeft alle voordelen op een rijtje gezet.


Wat is WSL2?

Met het Windows subsysteem voor Linux kunnen ontwikkelaars een GNU / Linux omgeving maken. Inclusief de meeste opdrachtregelprogramma’s, hulpprogramma’s en applicaties. U kunt dit rechtstreeks in Windows draaien, ongewijzigd, zonder de overhead van een traditionele virtuele machine of dualboot installatie.

WSL 2 is een nieuwe versie van het Windows subsysteem voor Linux-architectuur. Deze stuurt het Windows subsysteem voor Linux aan om ELF64 Linux binaire bestanden in Windows uit te voeren. De belangrijkste doelen zijn het verbeteren van de prestaties van het bestandssysteem en het toevoegen van volledige compatibiliteit met systeem aanroepen.

Deze nieuwe architectuur verandert de manier waarop Linux met binaire bestanden omgaat in Windows en de hardware van uw computer. Maar het biedt nog steeds dezelfde gebruikerservaring als in WSL 1, dat is de huidige algemeen beschikbare versie.

Individuele Linux distributies kunnen worden uitgevoerd met de WSL 1- of WSL 2 architectuur. Elke distributie kan op elk moment geüpgraded of gedowngraded worden. U kunt WSL1 en WSL 2 distributies naast elkaar gebruiken. WSL 2 gebruikt een geheel nieuwe architectuur die baat heeft bij het draaien van een echte Linux kernel.

Mogelijkheden:

 • Kies uw favoriete GNU/Linux-distributies uit de Microsoft Store.
 • Run gemeenschappelijke command-line tools, zoals grep, sed, awkof andere ELF-64 binaries.
 • Voer Bash shellscripts en GNU/Linux-opdrachtregeltoepassingen uit, waaronder:
  • Hulpmiddelen: vim, emacs, tmux
  • Talen: NodeJS , JavaScript, Python , Ruby, C/C++, C# & F#, Rust, Go, enz.
  • Diensten: SSHD, MySQL, Apache, lighttpd, MongoDBPostgreSQL.
 • Installeer extra software met uw eigen GNU/Linux-distributie pakketbeheerder.
 • Roep Windows-toepassingen op met behulp van een Unix achtige opdrachtregel shell.
 • Roep GNU/Linux-toepassingen aan op Windows.

WSL

Met WSL is het gemakkelijker om Linux-software te gebruiken en te ontwikkelen zonder dat u daar een compleet nieuw systeem of virtuele machines voor nodig hebt. De compatibiliteitslaag maakt het namelijk mogelijk om vanuit Windows Linux apps en besturingssystemen te gebruiken. En ja, inmiddels heeft het beestje ook een grafische user interface (gui) en ondersteuning voor geluid. Dit draagt de naam WSLg, in een blogpost van begin dit jaar beschrijft Microsoft voor de liefhebbers hoe WSLg precies in elkaar steekt. Vóór die tijd ondersteunde WSL slechts command line applicaties.

Zoals gezegd is het al aanwezig sinds Windows 10 versie 2004. u hoeft alleen maar de command prompt te starten en cmd > Uitvoeren als Administrator > WSL –install in te voeren.

Na de activatie is standaard Ubuntu geïnstalleerd, maar met het commando wsl –list –online kun u gemakkelijk uit een lijst met andere distributies kiezen. Standaard is er ondersteuning voor distro’s als Fedora, Kali en Debian beschikbaar, maar met de EasyWSL-tool kunt u distro’s die niet standaard ondersteund worden toevoegen via Docker images. Als u niet kunt kiezen kunt u er ook meerdere installeren.

De Voordelen Van Subsysteem in Windows 11

Linux

Veel Linux-software heeft al een Windows-versie, in veel gevallen hoeft u de compatibiliteitslaag dus helemaal niet te gebruiken. In principe kunt u elke Linux-applicatie draaien die u maar wenst. Wij waren in ieder geval enthousiast over Virtual Machine Manager van Red Hat, waarmee u de virtuele machines op basis van de Linux Kernel Virtual Machine kunt maken, beheren en gebruiken. Als u perse dit programma wilt gebruiken hoeft u dus niet meer een apart Linux-systeem of een Linux virtual machine meer te maken. Verder werken virtuele Linux-programma’s vrijwel vlekkeloos, zonder duidelijk merkbare latency en haperingen te veroorzaken.

De Voordelen Van Subsysteem in Windows 11

Toch ontbreken er ook dingen, zoals geïntegreerde openzfs. Normaal gesproken is dit standaard verwerkt in Ubuntu, maar u kunt het wel toevoegen met het commando apt install zfs-fuse. Echter krijgt u hier niet alle nieuwste functionaliteit mee. Zo zit op dit moment de kernel op versie 0.8.3, terwijl de fuse implementatie op versie 0.7.0 zit. Daardoor is het bestandssysteem niet standaard versleuteld. Ook krijgt u niet de nieuwste functies en draait het niet direct op het subsysteem kernel. Al met al zijn er nog wat zaken die nog moeten worden toegevoegd, maar het zijn geen dingen waarmee u absoluut niet zonder kunt.