Verwachte leestijd: 4 minuten

Microsoft wil de taakbalk van Windows 10 loskoppelen van Explorer.exe. Waardoor beide functies van elkaar worden gescheiden.

Taakbalk in Windows 10 Los Van Explorer

De taakbalk kan worden gescheiden van Windows File Explorer (explorer.exe). Waarbij de functie in de toekomst mogelijk een afzonderlijk proces krijgt. Verwijzingen naar deze wijzigingen werden opgemerkt in preview builds van de Sun Valley update van Windows 10, ook bekend als versie 21H2.

Wat gaat er gebeuren

Tot nu toe bestonden in alle nieuwste versies van Windows 10 en andere edities de taakbalk en explorer.exe naast elkaar. Het proces Explorer.exe is verantwoordelijk voor de bestandsverkenner. Daarnaast zorgt het voor de weergave van de gebruikersinterface (UI), waaronder ook de taakbalk en het actiecentrum.

Meestal werkt Explorer.exe probleemloos, maar het kan nog weleens vastlopen. Daardoor kan het uw bureaublad onbruikbaar maken en ook de taakbalk verbergen. Wanneer dit gebeurt, kunt u geen interactie meer hebben met de taakbalk of andere ervaringen. Waaronder de apps die zijn vastgemaakt aan de taakbalk of de springlijst, het context menu.

In Windows 10 kunt u deze problemen oplossen door het besturingssysteem of Explorer.exe opnieuw te starten met Taakbeheer.

Taakbalk in Windows 10 Los Van Explorer

Om deze problemen voor eens en altijd aan te pakken, is Microsoft nu van plan de ’taakbalk’ buiten Explorer.exe te plaatsen.

De taakbalk wordt verplaatst van Explorer.exe naar Taskbar.dll. Onwerkelijk om te zien dat dit na decennia wordt verplaatst. Op dit moment bevat Explorer nog steeds de code, maar het is mogelijk om over te schakelen naar de DHL-implementatie. Er zijn nog steeds enkele vreemde bugs, zoals een semi kapotte gebruikersinterface van het zoek vak.

Aldus een kritische Windows 10 Insider.

Een aparte bibliotheek voor de Taakbalk

In de laatste preview builds zijn verwijzingen naar taskbar.dll aangetroffen. Dat lijkt te suggereren dat Microsoft in de toekomst een apart proces voor de taakbalk wil behouden.

Taakbalk in Windows 10 Los Van Explorer

Zoals te zien is in de bovenstaande schermafbeelding, lijkt de nieuwe taskbar.dll niet correct te werken en wordt de zoekbalk verbroken.

Momenteel zijn slechts delen van de taakbalk verplaatst van Explorer.exe. De taakbalk zal niet snel een eigen proces krijgt. Explorer bevat nog steeds de taakbalk code. In de toekomst zou het mogelijk zijn om over te schakelen naar de DLL implementatie. Waardoor de afhankelijkheid van Explorer.exe wordt verminderd.

Het kan er ook voor zorgen dat de taakbalk soepeler werkt. Door de afhankelijkheid van Explorer te verminderen, zou Microsoft het moeten kunnen beschermen tegen mogelijke problemen die kunnen worden veroorzaakt door Explorer.exe.

Bijgewerkte taakbalk

De zoekbalk is gedeeltelijk verbroken bij het gebruik van vroege stukjes van de nieuwe taskbar.dll. Voor consumenten is het eindresultaat een betrouwbaardere taakbalk ervaring. Maar ook een meer responsieve ervaring, omdat het niet langer afhankelijk is van Explorer.exe.

Taakbalk in Windows 10 Los Van Explorer

Op dit moment is het onduidelijk of deze wijziging ook een iets snellere starttijd voor springlijsten veroorzaakt. Het context menu zou dat mogelijk maken, een probleem dat werd opgemerkt door de Google-ingenieur die werd erkend door Microsoft in 2020.

Nieuwe taakbalk functies

Naast prestatieverbeteringen heeft Microsoft de nieuws en weer app voor de taakbalk getest. Die is ontworpen om uw laatste updates te leveren met behulp van de Microsoft Edge en Windows Search infrastructuur.

Het concept is vergelijkbaar met Google Discover en het voegt in feite een nieuwsfeed toe aan de rechterkant van het bureaublad, zoals weergegeven in de onderstaande schermafbeelding.

Taakbalk in Windows 10 Los Van Explorer

Het toont de belangrijkste koppen, weer, sport, financiën en nieuws op basis van uw interesses of onderwerpen die zijn geselecteerd in het Microsoft MSN account.

Andere verbeteringen voor File Explorer

Anders dan dat, is Microsoft ook bezig met nieuwe kleurrijke iconen voor Windows Verkenner.

Taakbalk in Windows 10 Los Van Explorer

Deze nieuwe moderne pictogrammen zijn gebaseerd op het vloeiende ontwerp van Microsoft. Ze maken deel uit van het plan van de softwaregigant om de visuele interface van het besturingssysteem te vernieuwen.