Verwachte leestijd: 11 minuten

U kunt het maken van dumpbestanden inschakelen, uitschakelen en zelfs beheren hoe Windows 10 dumpbestanden maakt tijdens blauwe schermfouten. In dit Windows 10 artikel laten we u zien hoe u dit doet met Instellingen en opdrachten.

Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren

Windows 10 wordt geleverd met vooraf gedefinieerde instellingen om crashdump bestanden te maken. Windows voert automatisch specifieke acties uit tijdens een kritieke fout. U kunt dit echter aanpassen om het systeem te vertellen hoe u de gegevens wilt vastleggen en welke actie er moet worden ondernomen.

Een dumpbestand

Een dumpbestand is een speciaal type bestand dat automatisch wordt gemaakt wanneer het systeem een Blue Screen of Death (BSoD) laat zien. Het is algemeen bekend als een ‘bugcontrole‘, ‘stopfout‘ of ‘systeemfout‘. Bij zo’n fout wordt er plotseling opnieuw wordt opgestart of het systeem sluit af. Er zijn verschillende soorten dumpbestanden, maar één ding hebben ze gemeen: ze bevatten allemaal informatie over de bronnen die op het moment van de crash in het geheugen waren geladen.

Meestal zijn deze bestanden essentieel voor foutopsporing en probleemoplossing, ook al wordt Windows 10 in de meeste gevallen geleverd met de optimale instellingen. Het systeem wordt geleverd met instellingen om het maken van dumpbestanden in of uit te schakelen, acties zoals het schrijven van de gebeurtenis in het systeem log. Start de computer automatisch opnieuw op en kies het type crashdump dat u wilt maken op basis van de informatie die u nodig hebt.

Wat gaan we doen

In dit Windows 10 artikel laten we u de stappen zien voor het beheren van configuratie opties voor dumpbestanden met behulp van de app Instellingen en de opdrachtprompt.

 • Instellingen voor crashdump wijzigen met de app Instellingen
 • De crashdump instellingen wijzigen met de opdrachtprompt  

Instellingen voor crashdump wijzigen met de app Instellingen

Gebruik deze stappen om te wijzigen hoe Windows 10 dumpbestanden maakt tijdens een kritieke fout:

 1. U klikt op Instellingen.
 2. Open Systeem.
 3. Hierna klikt u op Info.
 4. In het rechtse gedeelte onder de kop ‘Verwante instellingen‘ klikt u op de optie Geavanceerde systeeminstellingen.
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren
 • U klikt op het tabblad Geavanceerd.
 • Vervolgens in het gedeelte Opstart- en herstelinstellingen klikt u op de knop Instellingen.
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren
 • Schakel de optie Een gebeurtenis naar het systeemlogboek schrijven in of uit.

Opmerking: Wanneer er een crash optreedt, kan Windows 10 de gebeurtenis in de systeemlogboeken schrijven, die u kunt bekijken in de Event Viewer. Als u deze informatie niet nodig hebt, kunt u de actie uitschakelen door de optie te wissen.

Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren
 • Schakel de optie Automatisch opnieuw opstarten in of uit.

Opmerking: Tijdens een kritieke fout start het systeem standaard automatisch opnieuw op, maar als u dit wilt voorkomen, kunt u de optie uitschakelen.

Foutopsporing

Gebruik in het gedeelte ‘Fout opsporingsinformatie schrijven’ het vervolgkeuzemenu en selecteer het soort bestand dat u door het systeem wilt laten maken tijdens een systeemcrash.

Minidump

 • Kleine geheugendump (minidump): Deze optie verzamelt de kleinste hoeveelheid gegevens over het probleem, zoals de stopcode voor de Blue Screen of Death (BSoD), de lijst met alle geladen stuurprogramma’s en wat processor- en kernel informatie. De dumpgeschiedenis wordt meestal opgeslagen in de %SystemRoot%\Minidump. Ook al is dit een uitstekende optie om geheugen te besparen, het is beperkt omdat veel informatie die zou kunnen helpen om het probleem te achterhalen, niet wordt opgenomen. Bij een tweede fout wordt het vorige bestand niet overschreven.

Kernelgeheugendump

 • Kernelgeheugendump: Met deze optie wordt alleen de informatie vastgelegd die is toegewezen aan de systeemkernel, hardware-abstractie laag (HAL), kernelmodus stuurprogramma’s en andere kernelmodus programma’s. Dit foutdump bestand is meestal minder dan de helft van het totale fysieke geheugen. In de meeste gevallen is dit de aanbevolen optie omdat deze niet veel ruimte in beslag neemt en de meeste informatie bevat die bij de crash betrokken is. De gegevens worden in het bestand %SystemRoot%\Memory.dmpstandaard opgeslagen.

Volledige geheugendump

 • Volledige geheugendump: In deze optie wordt alles dat in het fysieke geheugen is geladen in het dumpbestand gezet, behalve de ruimte die wordt gebruikt door de apparaat firmware. Aangezien dit een groot bestand kan zijn, heeft het een wisselbestand nodig dat de totale fysieke geheugengrootte is. De crash wordt standaard in %SystemRoot%\Memory.dmp  bestand opgeslagen.
  • Automatische geheugendump: Deze optie verzamelt de informatie die in het geheugen is toegewezen, zoals de kernel geheugendump, maar als het virtuele geheugen is ingesteld op door het systeem beheerde grootte, kan Windows 10 automatisch de bestandsgrootte configureren om de gegevens vast te leggen die nodig zijn om de probleem. De crash wordt standaard in %SystemRoot%\Memory.dmp bestand opgeslagen.
  • Actieve geheugendump: deze optie verzamelt dezelfde informatie als de “Volledige geheugendump”. Het verschil is dat het informatie weggooit die mogelijk niet relevant is om het probleem op te lossen. De crash wordt standaard in %SystemRoot%\Memory.dmp bestand opgeslagen.
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren
 • Onder het vak “Dumpbestand” kunt u een alternatieve locatie opgeven om het bestand op te slaan. (Deze optie vereist opnieuw opstarten.)
 • Schakel de optie Bestaand bestand overschrijven; aan of uit.
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren

Opmerking: Wanneer deze optie is ingeschakeld, worden vervolg dumps met de optie kernelgeheugen dump of Volledige geheugendump overschreven.

 • Schakel de optie Automatisch verwijderen van geheugendumps uitschakelen bij weinig schijfruimte aan of uit.
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren
 • Tenslotte klikt u op de knop OK.

Nadat u de stappen hebt voltooid, maakt het systeem dumpbestanden aan, afhankelijk van uw configuratie.

Het maken van crashdumps uitschakelen in Windows 10

Gebruik deze stappen om te voorkomen dat Windows 10 dumpbestanden maakt tijdens een blauw scherm:

 1. Open Instellingen.
 2. U klikt op Systeem.
 3. Vervolgens in het linkse deelvenster klikt u op Info.
 4. In het gedeelte ‘Verwante instellingen’ klikt u op de optie Geavanceerde systeeminstellingen.
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren
 • Nu klikt op het tabblad Geavanceerd.
 • Hierna in het gedeelte ‘Opstarten en herstellen‘ klikt u op de knop Instellingen.
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren
 • Gebruik in het gedeelte ‘Debugging-informatie schrijven’ het vervolgkeuzemenu en selecteer de optie (geen).
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren
 • U klikt op de knop OK.

Nadat u de stappen hebt voltooid, maakt het systeem geen foutbestanden meer aan.

Als u van gedachten verandert, kunt u de instellingen altijd terugzetten met behulp van de hierboven beschreven instructies en de optie selecteren die bij uw situatie past.

De crashdump instellingen wijzigen met de opdrachtprompt

Met Windows 10 kunt u ook de instellingen configureren voor dumpbestanden en acties tijdens systeemstoringen met behulp van opdrachten, die u kunt uitvoeren met de opdrachtprompt of PowerShell.

Opdracht om systeemlogboek gebeurtenissen en automatisch herstarten in of uit te schakelen

Gebruik deze stappen om Windows 10 in of uit te schakelen om een ​​systeemlogboek gebeurtenis te schrijven of het apparaat automatisch opnieuw op te starten bij een crash met de opdrachtprompt:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Uitvoeren als Administrator.
 3. Typ de volgende opdracht om uit te schakelen dat het systeem logboeken met gebeurteniscrashes schrijft en druk op Enter:
wmic recoveros set WriteToSystemLog = False

In de opdracht kunt u False vervangen door True om de optie opnieuw in te schakelen.

Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren
 • Typ de volgende opdracht om automatisch opnieuw opstarten uit te schakelen na een blauw scherm en druk op Enter:
wmic recoveros set AutoReboot = False

In de opdracht kunt u False vervangen door True om de optie opnieuw in te schakelen.

Nadat u de stappen hebt voltooid, schrijft het systeem logboeken en start het automatisch opnieuw op bij een crash, volgens uw configuratie.

Commando om crashdumps op Windows 10 uit te schakelen

Gebruik deze stappen om te stoppen met het maken van dumpbestanden na een crash met een opdracht:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Uitvoeren als beheerder.
 3. Typ de volgende opdracht om uit te schakelen dat het systeem crashdump bestanden maakt en druk op Enter:
wmic recoveros set DebugInfoType = 0
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren

Nadat u de stappen hebt voltooid, maakt Windows 10 geen dumpbestanden meer tijdens een bugcontrole. Als u de functie opnieuw wilt inschakelen, configureert u het type bestand dat u wilt maken met de onderstaande instructies.

Commando om kleine geheugen dumps mogelijk te maken

Gebruik deze stappen om het systeem in te schakelen en in te stellen om kleine geheugen dumps te maken met een opdracht:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Uitvoeren als beheerder.
 3. Typ de volgende opdracht om het systeem op te geven om kleine geheugendumps te maken en druk op Enter:
wmic recoveros set DebugInfoType = 3
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren

Nadat u de stappen hebt voltooid, verzamelt het systeem de kleinste hoeveelheid informatie over de crash in een bestand dat niet groter is dan 64 KB.

Commando om kernelgeheugen dumps in te schakelen

Gebruik deze stappen om het systeem in te schakelen en te configureren om kernelgeheugen dumps te maken:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Uitvoeren als beheerder.
 3. Typ de volgende opdracht om het systeem op te geven om kleine geheugendumps te maken en druk op Enter:
wmic recoveros set DebugInfoType = 2
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren

Nadat u de stappen hebt voltooid, maakt Windows 10 een bestand dat kleiner is dan de volledige optie met informatie over de toegewezen systeemkernel, hardware-abstractielaag (HAL), stuurprogramma’s voor de kernel modus en andere programma’s voor de kernel modus.

Opdracht om volledige geheugendumps in te schakelen

Volg deze stappen om het maken van volledige geheugendumps in te schakelen en te configureren:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Uitvoeren als beheerder.
 3. Typ de volgende opdracht om het systeem op te geven om volledige geheugendumps te maken en druk op Enter:
wmic recoveros set DebugInfoType = 1
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt tijdens een Blue Screen of Death een bestand gemaakt met alles dat in het geheugen is geladen voor foutopsporing en probleemoplossing.

Opdracht om automatische geheugendumps in te schakelen

Gebruik deze stappen om het systeem in te schakelen en in te stellen om automatische geheugendumps te maken:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Uitvoeren als beheerder.
 3. Typ de volgende opdracht om het systeem op te geven om automatische geheugendumps te maken en druk op Enter:
wmic recoveros set DebugInfoType = 7
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren

Nadat u de stappen hebt voltooid, zal het systeem een ​​dumpbestand maken dat lijkt op het bestand dat u gebruikt bij het gebruik van de optie “kernelgeheugendump”, maar het systeem zal automatisch de bestandsgrootte beheren.

Opdracht om de standaard dump opslaglocatie te wijzigen

Gebruik deze stappen om de standaardmap locatie te wijzigen om dumps met opdrachten op te slaan:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Uitvoeren als beheerder.
 3. Typ de volgende opdracht om de maplocatie op te geven om de dumps op te slaan en druk op Enter:
wmic recoveros set DebugFilePath = PATH\TO\FOLDER

Vervang in de opdracht PATH\TO\FOLDER door het pad naar de maplocatie.

Dit voorbeeld vertelt Windows 10 om de “dumps” op te slaan in de map dumps in het station “D:”.

wmic recoveros set DebugFilePath = D:\Dumps
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt het dumpbestand tijdens een kritieke fout opgeslagen op de locatie die u in de opdracht hebt opgegeven.

Opdracht om het overschrijven van bestaande bestanden in of uit te schakelen

Gebruik deze stappen om de mogelijkheid om oudere bestanden te overschrijven in of uit te schakelen:

 1. Open Start.
 2. Zoek naar Opdrachtprompt, klik met de rechtermuisknop op het bovenste resultaat en selecteer de optie Uitvoeren als beheerder.
 3. Typ de volgende opdracht om de mogelijkheid uit te schakelen om eerder gemaakte dumps te overschrijven nadat een nieuwe fout naar het bestand moet worden geschreven en druk op Enter:
wmic recoveros set OverwriteExistingDebugFile = 0
Windows 10 Crashdump Instellingen Beheren
 • Typ de volgende opdracht om eerder gemaakte dumps te kunnen overschrijven nadat een nieuwe fout naar een bestand moet worden geschreven en druk op Enter
wmic recoveros set OverwriteExistingDebugFile = 1

Tenslotte

Nadat u de stappen hebt voltooid, wordt, afhankelijk van de configuratie van de systeemfout, het vorige bestand overschreven, volgens uw instellingen, wanneer een tweede dumpbestand moet worden gemaakt.