Microsoft hanteerde voor Windows 10 tot nu toe een erg onhandig updateschema met twee verschillende soorten updates, waardoor het erg onduidelijk was hoe je het beste je systeem kon updaten. Daar is nu verandering ingekomen.

Microsoft Wijzigt Windows 10 Update

Tot op heden gebruikte Microsoft een systeem met servicing stack updates (ssu) en de maandelijkse latest cumulative updates (lcu). Als een latest cumulative update geïnstalleerd wordt is het belangrijk dat de nieuwste servicing stack update ook geïnstalleerd wordt. Deze laatste brengt veranderingen aan in het updateproces, zodat het updaten niet voor problemen zorgt. De ssu moet dus altijd vóór de lcu geïnstalleerd worden. Tot nu toe kon een lcu niet altijd geïnstalleerd worden, een ssu kan namelijk een vereiste zijn voor een lcu.

Microsoft schrijft in een blogpost dat de ssu en lcu updates vanaf de update van februari samengevoegd zullen worden in één periodieke update. Om hier op voor te bereiden heeft het een laatste ssu uitgebracht genaamd KB459848. In het vervolg zal het updateproces dus veel robuuster zijn. In de blogpost wordt uitgebreid beschreven hoe u op de juiste manier de update kunt installeren.

Verklaring Microsoft

De aanstaande wijzigingen zorgen ervoor dat de SSU en LCU samen onder één payload worden geleverd aan zowel Windows Server Update Services (WSUS) als Microsoft Catalog.

Op 9 februari 2021 hebben we de SSU van februari 2021 uitgebracht voor Windows 10, versies 1909, 1809, 1607 en 1507 *. 

De SSU van februari 2021 is een vereiste voor het ontvangen van de nieuwe cumulatieve update (LCU en SSU samen verpakt) voor deze versies van Windows 10.

We zijn van plan om in de komende maanden over te schakelen naar het nieuwe gecombineerde pakketformaat voor deze eerdere versies. Implementeer in de tussentijd de SSU van februari 2021 breed in uw organisatie om te profiteren van de aanstaande mogelijkheid.

* Een bijgewerkte SSU is momenteel niet beschikbaar voor Windows 10, versies 1607 en 1507.

Microsoft

Microsoft Wijzigt Windows 10 Update
Microsoft.com

Zaken waar u zich geen zorgen meer over hoeft te maken

  • Zoeken naar zowel de SSU als LCU KB artikelen. Alle release-opmerkingen en bestandsinformatie voor maandelijkse cumulatieve updates, inclusief die met betrekking tot de servicestack, zullen in één KB-artikel staan!
  • Bepalen of de LCU van deze maand afhankelijk is van een specifieke SSU versie of nieuwer en ervoor zorgen dat de juiste SSU en LCU in de juiste volgorde worden geïmplementeerd en geïnstalleerd. De SSU en LCU worden samen verpakt en de cliënt zal de installatie orkestreren. Selecteer de maandelijkse cumulatieve update die u wilt implementeren, en wij zorgen voor de rest!
  • Eindgebruikers zijn in de war bij het zien van meerdere onderhoudsreleases in een maand. De Windows Update- instellingen en Geschiedenis pagina’s zien er nu hetzelfde uit als voor degenen die vandaag updaten vanuit de cloud!