Wilt u de uptime van uw pc weten? In dit Windows 10 artikel laten we u vier manieren zien om dit in Windows 10 te controleren.

Controleer De Pc Uptime in Windows 10

Wat u moet weten

Wat betekent uptime?

Uptime is een periode waarin het systeem (de server) waar een website op wordt gehost naar behoren functioneert. De website kan dus bezocht worden. De server is dan up. Downtime is een periode waarin het systeem niet naar behoren functioneert, de website is dus onbereikbaar voor bezoekers. Een uptime voor een pc is vrijwel hetzelfde, het is echter geen systeem waarop een website gehost wordt maar waar u uw werk en / of uw hobby uitvoert.


In Windows 10 kan het in veel scenario’s nuttige informatie zijn om te begrijpen hoe lang een apparaat actief is geweest. Bijvoorbeeld als u een problemen wilt oplossen, dan wilt u misschien weten of een herstart onlangs is toegepast. Of dat uw computer het doet terwijl u aan een belangrijk project werkt, maar u vermoedt dat een herstart nodig is.

Wat gaan we doen

Wat de reden ook is, Windows 10 maakt het niet duidelijk om de uptime van uw systeem te zien. Het is echter ook niet onmogelijk om te vinden, omdat u deze informatie kunt vinden met Taakbeheer, Configuratiescherm, Opdrachtprompt en PowerShell.

In dit Windows 10 artikel leiden we u door vier eenvoudige manieren om de uptime van uw apparaat te controleren. Hiervoor heeft u geen scripts of herstart van uw systeem nodig.

Uptime van uw pc controleren met taakbeheer

De eenvoudigste manier om de uptime van uw apparaat te controleren, is door Taakbeheer te gebruiken met deze stappen:

  1. Open menu Start.
  2. Zoek naar Taakbeheer. U klikt op het bovenste resultaat.
Controleer De Pc Uptime in Windows 10
  • Of klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer in het menu te selecteren.
Controleer De Pc Uptime in Windows 10

Tip:  Taakbeheer kunt u ook openen met de sneltoets Ctrl + Shift + Esc

  1. Als u de compacte weergave gebruikt klikt u op de knop Meer details.
  2. Eerst klikt u op het tabblad Prestaties.
  3. Daarna selecteert u het CPU gedeelte.

Nadat u de stappen heeft voltooid, ziet u de uptime van uw apparaat aan de rechterkant, onder aan de pagina.

Uptime van uw pc controleren via het configuratiescherm

Een andere eenvoudige manier om de uptime van uw systeem te bepalen, is door de status van uw netwerkadapter als volgt te controleren:

  1. Open menu Start.
  2. Zoek naar Configuratiescherm en klik op het bovenste resultaat om de ervaring te openen.Controleer De Pc Uptime in Windows 10
  3. Eerst klikt u op Netwerkwerkcentrum.
Controleer De Pc Uptime in Windows 10
  • Hierna klikt u op de optie Adapterinstellingen wijzigen in het linkerdeelvenster.
Controleer De Pc Uptime in Windows 10
  • Dubbelklik op de netwerkadapter die met internet is verbonden.
Controleer De Pc Uptime in Windows 10

Na het voltooien van de stappen, kunt u de uptime van uw computer afleiden met behulp van de informatie achter Tijdsduur, die de uptime aangeeft van de netwerkverbinding. Deze wordt elke keer gereset wanneer het apparaat wordt gestart. Deze methode werkt echter alleen zolang u uw netwerkverbinding niet opnieuw hebt ingesteld sinds de laatste keer dat u het apparaat opstartte.

Uptime van uw pc controleren met de Opdrachtprompt

Wanneer u de opdrachtprompt wilt gebruiken om de uptime van uw apparaat te controleren, heeft u ten minste twee manieren om dit te doen.

WMIC methode:

Gebruik deze stappen om de uptime van het apparaat te controleren met de opdrachtprompt in Windows 10:

  1. Open menu Start.
  2. Zoek naar Opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat. De optie Uitvoeren als Administrator.Controleer De Pc Uptime in Windows 10
  3. De volgende opdracht typt u in de Opdrachtprompt om de laatste opstarttijd van het apparaat op te vragen en druk op Enter:
 wmic path Win32_OperationSystem get LastBootUpTime
Controleer De Pc Uptime in Windows 10

Zodra u de stappen hebt voltooid, ziet u een cijferreeks dat een er misschien intimiderend uitziet. Het is echter niet moeilijk om te decoderen, zodat u de uptime van uw apparaat kunt begrijpen.

De LastBootUpTime 20220928185150.500000+120 kan worden uitgesplitst met behulp van de onderstaande informatie.

  • Jaar: 2022.
  • Maand: 09.
  • Dag: 28.
  • Uur: 18.
  • Minuten: 51.
  • Seconden: 05.
  • Milliseconden: 500000.
  • GMT: +1200 (2 uur voor GMT).

Dit betekent dat de computer sinds 28 september 2022 om 18:51,05 uur operationeel is. Wanneer u specifieker wilt zijn, trekt u de laatste opstarttijd af van de huidige tijd. Daarmee weet u het aantal dagen, uren en minuten af ​​te leiden dat het apparaat in gebruik is geweest; Indien van toepassing.

Systeeminformatie methode:

U kunt de uptime van uw systeem ook in een gebruiksvriendelijker formaat bekijken met behulp van de tool Systeeminformatie met deze stappen:

  1. Open menu Start.
  2. Zoek naar Opdrachtprompt, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat. De optie Uitvoeren als Administrator.Controleer De Pc Uptime in Windows 10
  3. De volgende opdracht typt u in de Opdrachtprompt om de laatste opstarttijd van het apparaat op te vragen en druk op Enter
systeminfo | zoek "Systeem opstarttijd"
Controleer De Pc Uptime in Windows 10

Het hulpprogramma Systeeminformatie kan snel de laatste keer dat uw systeem opnieuw is opgestart in een gemakkelijk leesbaar formaat weergeven. Ook kunt u, net als de opdracht wmic, de laatste opstarttijd aftrekken van de huidige tijd om het aantal dagen, uren en minuten te bepalen dat het apparaat heeft gedraaid.

Uptime van uw pc controleren met PowerShell

Het is ook mogelijk om de uptime van uw apparaat te controleren met PowerShell met deze stappen:

  1. Open menu Start.
  2. Zoek naar PowerShell, met de rechtermuisknop klikt u op het bovenste resultaat. De optie Uitvoeren als Administrator.
  3. De volgende opdracht typt u om de uptime van het apparaat op te vragen in PowerShell en druk op Enter
(get-date) - (gcim Win32_OperatingSystem).LastBootUpTime
Controleer De Pc Uptime in Windows 10

Na het voltooien van de stappen, krijgt u de uptime-informatie in een lijstindeling met de dagen, uren en minuten.

Tenslotte

Dit Windows 10 artikel beschrijft verschillende manieren om de uptime van uw apparaat te controleren. Het is echter belangrijk om op te merken dat er veel andere methoden zijn om dezelfde informatie te vinden. Het is ook mogelijk met behulp van opdrachtprompt en PowerShell-scripts. In dit artikel hebben we het gehouden bij de meest eenvoudige methoden.

Dit Windows artikel is gericht op Windows 10. Daar ​​deze methoden al heel lang bestaan, betekent dat ze ook werken op Windows 8.1 en Windows 7.