Progressieve Web Apps kunnen in de toekomst een groot probleem zijn voor de app store van Windows 10. Microsoft werkt zijn web services langzaam bij met Progressieve Web Apps functies, zoals ondersteuning voor offline modus en push meldingen. Op dit moment zijn veel van de sites en Microsoft services die we gebruiken echter geen goede PWA.

Onedrive Wordt Een Progressieve Web App

Het lijkt erop dat OneDrive van Microsoft in juli eindelijk een volwaardige Progressieve Web App wordt. Als een echte web app kan OneDrive worden geïnstalleerd op Windows 10 en andere apparaten. Door OneDrive PWA op uw pc, Mac of Chromebook te installeren, kunt u die website voor online opslag meer als een native app beschouwen.

OneDrive als PWA

Bij OneDrive PWA zal de traditionele adresbalk bovenaan de pagina verdwijnen zullen er geen tabbladen meer zijn. Dat betekent dat Onedrive meer op een native app zal lijken. Volgens de bijgewerkte roadmap wordt OneDrive PWA ondersteund in alle populaire browsers zoals Microsoft Edge, Chrome en Firefox.

Onedrive Wordt Een Progressieve Web App
Bron: Microsoft.com

Nadat u de web versie van OneDrive als een progressieve web app hebt geïnstalleerd, kunt u deze vanaf uw bureaublad starten en werkt het op dezelfde manier als in uw webbrowser.

Aldus een woordvoerder van Microsoft.

Desgevraagd zei Microsoft dat het van plan is om in juli te beginnen met de uitrol van de OneDrive PWA update. De uitrol tegen het einde van dezelfde maand zijn voltooid.

In theorie kan OneDrive PWA ook op mobiele apparaten worden geïnstalleerd. Maar Microsoft zegt dat de web app alleen is geoptimaliseerd voor Windows 10 en macOS. Wat suggereert dat de ervaring lang niet zo goed zal zijn als u gewent bent met de standaard mobiele OneDrive app.

Toch is dit goed nieuws voor degenen die tegen de native apps van OneDrive op Windows 10 of macOS zijn. Met deze wijziging zal de website meer aanvoelen als een geïnstalleerd programma op Windows en MacOs.

Onedrive Wordt Een Progressieve Web App

Wanneer OneDrive wordt bijgewerkt met PWA functies, verschijnt er een nieuw pictogram rechtstreeks in de Omnibox of de adresbalk van de browser. Waarbij gebruikers wordt gevraagd om de app te installeren. Het dient vermeld te worden dat dit afwijkt van de bestaande optie Installeren in het hoofdmenu van de browser. Deze is voor alle websites beschikbaar is.

Onedrive Wordt Een Progressieve Web App
Dit noemt men een Omnibox; in ‘mensentaal’ een Adresbalk

Zo zal er ook een groot OneDrive logo verschijnen wanneer u de web app opent.

Naast OneDrive PWA werkt Microsoft ook aan een nieuwe, web gebaseerde Microsoft Teams client en Outlook client voor Windows 10 en andere platformen.