Is er er een opvolger voor Windows 10? Zou de volgende versie Windows 11 kunnen zijn? Of blijft Windows 10 ook na 2025 als een ‘service’ bij ons?

Alles Wat U Moet Weten Windows 11
Het lijkt erop dat Windows 11 later dit jaar komt, volgens een nieuw lek uit China.

De huidige versie van Microsoft Windows op de markt is Windows 10. Wat zou betekenen dat er op een dag een Windows 11 zou kunnen komen, toch? Volgens Microsoft is het antwoord echter een stellig nee. De softwaregigant stelt dat Windows 10 de laatste versie van Windows is die voortdurend zal worden bijgewerkt als een service, vergelijkbaar met Microsoft Office.

Vroeger kwam er elke drie tot zes jaar een nieuwe versie van Windows op de markt. Windows 10 werd gelanceerd in 2015, waardoor Windows 10 dit jaar zijn zesde verjaardag viert. Als Microsoft dit jaar met Windows 11 komt, zou die precies op tijd aankomen.

Wat gaan we doen

  • Windows 11 publicatiedatum;
  • Waarom Windows 11 (nog) niet bestaat;
  • Windows 10, de laatste versie van Windows;
  • Wat gaat er gebeuren met Windows 10X?
  • De grote Sun Valley update van Windows

Windows 11 publicatiedatum

Omdat Microsoft zich ertoe heeft verbonden Windows 10 als een service te behandelen, is er geen huidige releasedatum of download voor Windows 11. In plaats daarvan zal Microsoft doorgaan met het updaten van Windows 10 met nieuwe functies en beveiligingsupdates. De volgende grote Windows update, algemeen bekend als Sun Valley, zal naar verwachting in oktober 2021 worden vrijgegeven. Microsoft is van plan de volgende generatie Windows te onthullen en de teaser suggereert dat deze Windows 11 genoemd zal worden.

Waarom Windows 11 (nog) niet bestaat

Ook al zijn er verschillende redenen waarom Microsoft nog geen alternatief heeft gemaakt. Het komt allemaal terug bij het motto van Microsoft: Windows als een Service. Dit is de manier van Microsoft om ervoor te zorgen dat Windows 10 de nieuwste versie van Windows blijft. Door niet om de drie of zes jaar met een nieuwe versie van het besturingssysteem te komen. Met nieuwe functies en wijzigingen, zal het bedrijf in plaats daarvan Windows 10 constant bijwerken met incrementele updates.

Dit houdt alles schoon en eenvoudig. Dat resulteert echter wel in wat saaier besturingssysteem met updates, in plaats van om de paar jaar één grote update te lanceren. De laatste handvol Windows 10 functie updates waren relatief klein met weinig veranderingen. Waardoor kleinere aspecten van de ervaring werden aangepast in plaats van het uiterlijk van het besturingssysteem te veranderen.

Met dat in gedachten zou Microsoft nog steeds een Windows 11 kunnen afleveren met behoud van zijn Windows als een Service belofte. Windows 11 zou zomaar de naam kunnen zijn van de volgende Windows 10 functie update. Exact op dezelfde manier geleverd als eerdere Windows 10 functie updates. Het zou gratis zijn, naadloos en eenvoudig te installeren.

Volgens Microsoft is Windows 10 de ‘laatste versie van Windows

Alles Wat U Moet Weten Windows 11

Toen Windows 10 destijds voor het eerst werd aangekondigd, zei Microsoft dat dit de laatste versie van Windows zou zijn. Dit is dankzij Windows als een Service en zijn toewijding aan constante updates. 

Op dit moment brengen we Windows 10 uit, omdat Windows 10 de laatste versie van Windows is, werken we allemaal nog steeds aan Windows 10.

Zo verklaarde de voormalig senior technisch evangelist bij Microsoft, Jerry Nixen, in 2015. De afgelopen weken hebben officiële Microsoft woordvoerders deze woorden herbevestigt.

De zaken veranderen echter als Microsoft zou besluiten Windows 11 uit te brengen, als ze dat echt zouden willen. Dit zou alleen nodig zijn als er een nieuwe versie van Windows zou komen die belangrijk genoeg was om een ​​naamswijziging te rechtvaardigen. We weten dat Microsoft op dit moment werkt aan een belangrijke revisie van de Windows UI met de codenaam Sun Valley. We denken dat dit een goede kans zou zijn om een nieuwe versie, Windows 11 uit te brengen.

Wat gaat er gebeuren met Windows 10X?

Windows 10X was een nieuwe versie van Windows die Microsoft aan het bouwen was. Een moderne en modulaire versie van de Windows kern, toepasselijk Windows Core OS genoemd. Microsoft kondigde Windows 10X aan als een versie van Windows alleen voor dual screen en opvouwbare Windows pc’s, voordat het op dat plan terugkwam. In plaats daarvan positioneerde het platform als een besturingssysteem dat zou worden geleverd op low-end laptops en tablets.

Alles Wat U Moet Weten Windows 11

Microsoft heeft sindsdien aangekondigd dat Windows 10X niet in 2021 wordt verzonden. Het zou in plaats daarvan het beste van Windows 10X naar de volledige versie van Windows brengen. Sun Valley is het interne project van Microsoft en heeft tot doel de Windows Desktop interface nieuw leven in te blazen. Als resultaat zullen sommige van de Windows 10X UX innovaties worden overgezet naar de volledige versie van Windows. Dat brengt veel van de beste Windows 10X verbeteringen naar miljoenen bestaande pc’s.

De volgende Windows 10, Sun Valley, is de grootste tot nu toe

Microsoft werkt momenteel aan een grote revisie van de gebruikerservaring voor Windows onder de codenaam Sun Valley. Indicaties wijzen erop dat Microsoft dit als Windows 11 zou kunnen uitgeven. Omdat de veranderingen in deze update belangrijk genoeg zijn om een nieuwe Windows versie te rechtvaardigen.

Microsoft komt een nieuw gecentreerd menu Start en taakbalk ontwerp. Samen met nieuwe animaties, iconografie, geluiden en vernieuwde app ontwerpen. Sun Valley zal ook nieuwe functies introduceren, zoals widgets, verbeterde snapping van vensters en meer. Het zou zeker gerechtvaardigd zijn als Microsoft dit allemaal verpakt in Windows 11.

Alles Wat U Moet Weten Windows 11

Microsoft CEO Satya Nadella en CPO Panos Panay hebben beide verwezen naar de volgende versie van Windows, als de volgende generatie van het platform. Waarbij Nadella het de belangrijkste update van Windows van het afgelopen decennium noemde. Wat suggereert dat er grote veranderingen op komst zijn voor Windows.

In Microsoft documentatie wordt ook gesuggereerd dat Microsoft van plan is om dit najaar twee versies van 21H2 uit te brengen. Één gebaseerd op de Vibranium codebase van Windows 10 zoals versie 21H1 en versie 20H2. Een andere versie gebaseerd op Windows Cobalt, de nieuwste versie van de Windows codebase die met Sun Valley wordt verwacht. Waarom zou Microsoft een onderscheid maken wanneer Sun Valley zou worden uitgebracht als gewoon een nieuwe Windows 10 functie update?

Windows 11 prijs: zou het een gratis upgrade zijn?

Ook al heeft Microsoft Windows 11 niet besproken, toch verwachten we dat er een nieuwe versie van het besturingssysteem wordt gelanceerd. Windows 10 was een belangrijke stap in het verwijderen van de betaalmuur achter toekomstige versies van Windows. Daarentegen eisten eerdere releases dat gebruikers een betaalde upgrade kochten. Of een geheel nieuwe pc zouden kopen waarop de nieuwste versie van Windows vooraf was geïnstalleerd. Windows 10 bood zelfs gratis upgrades voor Windows 7 en Windows 8 gebruikers. Waardoor veel gebruikers werden aangemoedigd om de upgrade naar de nieuwste versie uit te voeren, met gratis updates voor de komende jaren.

Als Microsoft Windows 11 zou lanceren, verwachten we dat het bedrijf een vergelijkbaar upgradeprogramma tussen versies zal aanbieden, compatibel met alle huidige laptops en pc’s. Met een nieuwe versie van het besturingssysteem die vermoedelijk veel basisprincipes deelt met zijn voorganger, lijkt een naadloze upgrade voor bestaande gebruikers waarschijnlijk. Dit is vergelijkbaar met de huidige functie updates voor Windows 10. Maar net als Windows 10 zouden licenties ook beschikbaar zijn voor zelfstandige aankoop voor nieuwe OEM versies en nieuwe installaties.