Verwachte leestijd: 6 minuten

In Windows 11 kunt u met de functie Windows Sandbox een lichtgewicht virtualisatieomgeving creëren. Hiermee kunt u onbetrouwbare applicaties of websites installeren en testen zonder de hoofdinstellingen op uw machine te wijzigen of te beïnvloeden. 

In meer technische termen is Windows Sandbox een virtuele machine die het systeem op aanvraag creëert. Dat kan bijvoorbeeld met de Microsoft Hyper-V hypervisor met behulp van dezelfde afbeelding van de versie van het besturingssysteem die momenteel op de computer staat. Het enige verschil is dat dit een op maat gemaakte lichtgewicht; zo’n 100 Megabyte. De virtualisatieomgeving is geoptimaliseerd voor prestaties en beveiliging.

Ook al kunt u elke andere virtualisatietechnologie gebruiken, biedt deze functie extra voordelen. Zo hoeft u de Windows installatie niet te activeren. Ook hoeft u geen extra tijd te besteden aan het opzetten van de virtuele machine. Bovendien begint u met een schone Windows 11 installatie wanneer u de sandbox opent. Alles wordt verwijderd wanneer u de sandbox verlaat.

Voordat u Hyper-V op uw Windows 11 PC kunt inschakelen, dient u ervoor zorgen dat uw systeem compatibel is. Dit zijn de systeemvereisten voor Hyper-V in Windows 11:

Volg deze stappen om te controleren of uw systeem compatibel is:

 • Druk op de Hyper v En Sandbox in Windows 11 Gebruiken + R om het dialoogvenster Uitvoeren te openen.
 • Typ msinfo32 en druk op Enter.
 • Blader in het venster Systeeminformatie omlaag naar het gedeelte Systeemoverzicht en zoek naar de regel Hyper-V-vereisten. Als er Ja staat, is uw systeem compatibel.

Ook wel geneste paging genoemd, is een door hardware ondersteunde virtualisatietechnologie die het mogelijk maakt de overhead te vermijden. Die gepaard gaat met door software beheerde schaduwpagina tabellen.

AMD ondersteunt SLAT via de Rapid Virtualization Indexing of RVI technologie sinds de komst van zijn derde generatie Opteron processors (codenaam Barcelona). De implementatie van SLAT, door Intel, ook bekend als Extended Page Table (EPT), werd geïntroduceerd in de Nehalem-microarchitectuur. Die te vinden is in bepaalde Core i7Core i5 en Core i3 processors.

De virtualisatie-extensies van ARM ondersteunen SLAT, bekend als Stage-2-paginatabellen, geleverd door een Stage-2 MMU. De gast gebruikt de Stage-1 MMU. Ondersteuning is als optioneel toegevoegd in de ARMv7ve-architectuur en wordt ook ondersteund in de ARMv8-architecturen (32-bit en 64-bit).

Als u in Windows 11 de geïsoleerde omgeving wilt inschakelen om toepassingen te testen, dient u virtualisatie op hardware niveau in te schakelen voordat u Windows Sandbox kunt inschakelen. 

Wanneer u deze functie wilt gebruiken, heeft het apparaat Windows 11 Pro of hoger nodig. Een processor met twee of meer kernen, minimaal 4 GB geheugen en SSD-opslag, dat laatste is geen vereiste, maar wel aanbevolen.

Volg deze stappen om virtualisatie op de UEFI-firmware op Windows 11 in te schakelen:

 1. Open de app Instellingen.
 2. Eerst klikt u op Systeem.
 3. Aan de rechterkant klikt u op Systeemherstel.
 • In het gedeelte Herstelopties klikt u op de knop Nu opnieuw opstarten voor de instelling Geavanceerd opstarten.
 • Hierna klikt u nogmaals op de knop Nu opnieuw opstarten.
 • Vervolgens klikt u op Problemen oplossen.
 • Daarna klikt u op Geavanceerde opties.
 • Tenslotte klikt u op de optie Instellingen voor UEFI Firmware.
 • Hierna klikt u op de knop Opnieuw opstarten.
 • Binnen de UEFI-instellingen klikt u op GeavanceerdConfiguratie of Beveiliging. (Verschilt per merk PC)
 • Schakel de virtualisatiefunctie in de firmware in.
 • Sla de firmware-instellingen op; meestal door op de functietoets F10 te drukken.
 • Start uw computer opnieuw op.

Nadat u de stappen heeft voltooid, kunt u de Windows Sandbox-functie op Windows 11 inschakelen.

Volg deze stappen om Windows Sandbox op Windows 11 in te schakelen:

 • Open de app Instellingen.
 • Hierna klikt u op Apps.
 • Aan de rechterkant klikt u op Optionele functies.
 • In het gedeelte Gerelateerde instellingen klikt u op de  instelling Meer Windows-functies.
 • Vink de Windows Sandbox optie aan.
Hyper v En Sandbox in Windows 11 Gebruiken
 • Hierna klikt u op de knop OK.
 • Tenslotte klikt u op de knop Nu opnieuw opstarten.

Nadat u de stappen hebt voltooid, kunt u de sandbox uitvoeren om toepassingen te installeren en te testen zonder de hoofdinstallatie in gevaar te brengen.

Aan de slag gaan met Windows Sandbox is eenvoudig, en zo gaat u te werk:

 1. Open Menu Start.
 2. Zoek naar Windows Sandbox, klik op de app met de optie Als administrator uitvoeren.Hyper v En Sandbox in Windows 11 Gebruiken
 3. Open Verkenner op uw computer.
 4. Daarna opent u de map met de niet-vertrouwde app om te testen.
 5. Selecteer het uitvoerbare bestand en klik op de  knop Kopiëren op de opdrachtbalk.
 • Hierna klikt u met de rechtermuisknop op het bureaublad van Windows Sandbox en selecteer de optie Plakken om het installatieprogramma over te zetten. 
 • Dubbelklik op het installatieprogramma; .exe, .msi of een ander uitvoerend bestand, om de installatie te starten.
 • Ga verder met de aanwijzingen op het scherm om de installatie te voltooien.

Nadat u de stappen heeft voltooid, kunt u de sandbox gebruiken om apps te testen zonder dat dit ten koste gaat van uw configuratie. Naast het testen van applicaties kunt u deze omgeving gebruiken om toegang te krijgen tot niet-vertrouwde websites. Zonder dat dit invloed heeft op de instellingen van uw apparaat.

U kunt de sneltoets Ctrl + Alt + Break of Pauze in Windows Sandbox gebruiken om de app op volledig scherm te openen en te sluitenAls u de modus voor hoog contrast gebruikt, kunt u de sneltoets Shift + Alt + Print Screen gebruiken om de functie in deze omgeving in te schakelen.

Nadat u klaar bent met testen, sluit u Windows Sandbox door op de knop X; sluiten te klikken. Het systeem verwijdert alle gewijzigde inhoud die u mogelijk hebt gemaakt of ingesteld heeft in de virtuele machine.