Verwachte leestijd: 2 minuten

Het is een app die gebruikers zelden gebruikten in Windows 11. De Cortana app is de minst gebruikte en meest vergruisde app. Microsoft pakt dat nu aan door de stand-alone app Cortana in Windows 11 te beëindigen.

Cortana in Windows 11 Eindigt in Augustus

Microsoft heeft eerder dit jaar bevestigd dat Cortana dit jaar zou ophouden te bestaan ​​als zelfstandige app in Windows 11. Nu, twee maanden later, beëindigt Microsoft de Cortana app via een update in de Microsoft Store. 

Eerst alleen de Insiders

Voorlopig krijgen echter alleen Windows Insiders die in de Dev en Canary kanalen draaien de update. In de komende dagen zal waarschijnlijk Cortana stoppen met werken in het productiekanaal. In de loop van deze maand zal Cortana uiteindelijk voor iedereen niet meer werken. Het is niet duidelijk of de app nog steeds zal worden opgenomen in de update Windows 11 23H2 van dit najaar. Deze update komt waarschijnlijk in september of oktober van dit jaar uit.

Cortana in Windows 11 Eindigt in Augustus

Zoals uitgelegd door Microsoft, heeft de wijziging alleen invloed op Cortana op Windows. Cortana op Outlook Mobile, Teams Mobile, Microsoft Teams Display en Microsoft Teams Rooms blijven bestaan ​​totdat Microsoft natuurlijk ook besluit om die versies te doden.

AI en Copilot nemen over

Microsoft heeft al Windows Copilot ingesteld om Cortana te vervangen samen met het gecentraliseerde AI-ondersteunings-platform voor Windows 11. Ook al had het bedrijf aanvankelijk ontkend dat Cortana  vervangen zou worden door Copilot toen het de door Bing Chat aangedreven Copilot voor Windows 11 lanceerde. Windows 11 Copilot is nog steeds niet zo goed is als u zou willen, toch is het veel beter dan wat Cortana zou kunnen doen.

Cortana van Microsoft maakte in 2014 een grote entree in Windows Phone 8.1. Maar zelfs toen het bedrijf het de app op elke PC en laptop installeerde, kon het niet concurreren met assistenten zoals Siri, Amazon Alexa en Google Assistant. Het was dan ook geen succes.

Met de aankondiging van Windows 11 in 2021 onthulde Microsoft dat Cortana niet langer zou worden opgestart met Windows 11. Verder zou het niet aan de taakbalk worden vastgemaakt. Het kostte het bedrijf nog een enkele jaren om eindelijk de Cortana in Windows 11 voorgoed te beëindigen.