Verwachte leestijd: 8 minuten

Updates voor Windows 10 worden door Microsoft aangeboden in twee soorten: functie-updates en kwaliteitsupdates. In dit artikel leggen we de verschillen tussen de twee uit.

Functie En Kwaliteit updates Het Verschil

Microsoft introduceerde met Windows 10 een nieuw servicemodel dat bekend staat als “Windows as a Service” (WaaS). Wat betekent dat u in plaats van elke drie jaar een nieuwe versie krijgt, nu incrementele updates ontvangt. Die moeten de integratie van nieuwe functies versnellen. Het vereenvoudig het proces om apparaten veilig en ondersteund te houden.

Als resultaat van dit nieuwe servicemodel beschikt u nu over twee soorten updates: functie-updates en kwaliteitsupdates. Beide zijn even belangrijk, maar elk levert op verschillende momenten een andere reeks verbeteringen op.

Wat gaan we doen

In dit Windows 10 artikel kijken we naar het belangrijkste verschil tussen een functie- en kwaliteitsupdate om een ​​beter begrip te krijgen van de updates die u op uw apparaat installeert.

  • Functie-updates van Windows 10 wat zijn dat?
  • Kwaliteitsupdates van Windows 10 wat zijn dat?
Wat zijn functie-updates van Windows 10?

In Windows 10 zijn functie updates technisch nieuwe versies van het besturingssysteem. Deze zijn twee keer per jaar beschikbaar, tijdens de lente en herfst. Ze staan ​​ook bekend als halfjaarlijkse releases, ze worden gedurende 18 maanden ondersteund. Nadat de ondersteuningscyclus is beëindigd, moet u upgraden naar een ondersteunde versie om beveiliging- en niet beveiliging patches te blijven ontvangen.

Functie En Kwaliteit updates Het Verschil

Opmerking: Alle releases van Windows 10 hebben 18 maanden service voor alle edities, deze updates bieden beveiliging en functie updates voor de release. Najaarsreleases van de Enterprise en Education edities krijgen echter 12 maanden extra service voor specifieke Windows 10 releases, in totaal 30 maanden vanaf de eerste release. Deze uitgebreide onderhoudsperiode is van toepassing op Enterprise- en Education edities vanaf Windows 10, versie 1607.

Telemetrie en testen

Als onderdeel van het ontwikkelingsproces gebruikt Microsoft telemetrie gegevens en feedback van interne tests en deelnemers aan het Windows Insider programma. Zo wil de softwaregigant de nieuwe versie voorbereiden. Zodra de update de testfasen heeft doorstaan ​​en betrouwbaar blijkt te zijn, begint de uitrol voor consumenten. Snel daarna volgen de zakelijke klanten via Windows Update als een optionele update, die gebruikers handmatig moeten installeren. Apparaten waarvan de installatie het einde van de service nadert, ontvangen de functie-update echter automatisch. Dat gebeurt om het systeem veilig en ondersteund te houden.

Opmerking: Microsoft raadt aan dat alle organisaties ten minste een paar apparaten hebben die zijn ingeschreven in het Windows Insider programma. Zij zijn opgenomen in het Windows Insider en hun implementatieplannen en geven feedback via Microsoft feedback over eventuele problemen die ze tegenkomen. Het Windows Insider programma is niet bedoeld om halfjaarlijkse kanaalimplementaties in een organisatie te vervangen. Het biedt IT-professionals en andere geïnteresseerde partijen eerder pre-release Windows builds. Leden van het programma kunnen deze testen en uiteindelijk feedback geven aan Microsoft.

Functie En Kwaliteit updates Het Verschil

Functie-updates

Deze updates bevatten doorgaans nieuwe functies, visuele en andere aanzienlijke verbeteringen om de algehele ervaring en beveiliging te verbeteren. Maar in tegenstelling tot het vorige servicemodel, zoals dat voor Windows Vista en Windows 7, bevatten functie updates een kleinere lijst met wijzigingen. Ze moeten compatibiliteitsproblemen verminderen en de leercurve voor gebruikers minimaliseren.

De omvang van updates

Functie-updates zijn ook groter in omvang dan kwaliteitsupdates. De downloadgrootte komt in de buurt van 3 GB voor de 64-bits versie of 2 GB voor de 32-bits versie te liggen bij gebruik van Windows Update. Wanneer u Windows update niet gebruikt is de download 4,9 GB voor de 64-bits versie en 3,5 GB voor de 32-bits versie. Dat is bij gebruik van installatiemedia zoals de Media Creation Tool of Update Assistant.

Als u Windows Update gebruikt, kan het systeem alleen de bestanden downloaden die nodig zijn voor de upgrade. Dat is afhankelijk van uw huidige configuratie, waardoor het downloadpakket tot 35 procent kleiner wordt.

Wanneer u een functie-update installeert, installeert u feitelijk een nieuwe versie. Daarom is een volledige herinstallatie van Windows 10 vereist. Dit betekent ook dat het langer duurt om wijzigingen aan te brengen en dat u eerder problemen zult tegenkomen dan wanneer u een kwaliteitsupdate installeert.

De enige uitzondering is wanneer Microsoft kleine incrementele functie-updates vrijgeeft, zoals de update van november 2019. Die worden uitgerold als cumulatieve updates die geen volledige herinstallatie vereisen. U kunt deze updates zien als servicepacks voor de vorige versie van Windows 10.

Ook al is het niet vereist, toch wordt altijd aanbevolen om een volledige back-up of in ieder geval een back-up van uw bestanden te maken voordat u een functie-update installeert.

Functie-updates zijn voor Windows 10 optioneel ze zouden niet automatisch moeten worden geïnstalleerd zolang de huidige versie op uw apparaat nog wordt ondersteund. Als u echter een professionele versie van Windows 10 gebruikt, kunt u functie-updates tot 12 maanden na de releasedatum uitstellen.

Wat zijn kwaliteitsupdates van Windows 10?

Kwaliteitsupdates, ook wel “cumulatieve updates” of “cumulatieve kwaliteitsupdates” genoemd zijn de verplichte updates. Uw computer download deze maandelijks automatisch en installeert ze via Windows Update. Gewoonlijk elke tweede dinsdag van elke maand, of Patch Dinsdag.

Functie En Kwaliteit updates Het Verschil

In Windows Update kunnen kwaliteitsupdates ook worden weergegeven als Cumulatieve update, Beveiligingsupdate of Update voor Windows 10. U kunt de updates die op uw apparaat zijn geïnstalleerd altijd bekijken in Instellingen > Windows Update. Vervolgens kunt u op de optie Updategeschiedenis weergeven klikken.

Het verschil

In tegenstelling tot functie-updates, bevatten dit soort updates geen nieuwe functies, visuele wijzigingen of significante verbeteringen. In plaats daarvan zijn het onderhoudsupdates die bedoeld zijn om fouten op te lossen. Zoals het oplossen beveiligingsproblemen en de betrouwbaarheid te verbeteren met de huidige versie van Windows 10.

In Windows 10 zijn er vier soorten kwaliteitsupdates. Waaronder: B, C, D en out-of-band.

De B uitrol

De B uitrol vindt elke patch-dinsdag volgens schema plaats. Het bevat de belangrijkste patches die apparaten nodig hebben gedurende een specifieke maand. Dit is ook de enige reguliere release die Microsoft gebruikt om reparaties uit te voeren om beveiligingsproblemen te verhelpen.

De C en D uitrol

De C uitgave vindt plaats in de derde week van de maand. Daar in tegen komt de D uitgave in de vierde week van de maand. In tegenstelling tot de B uitgave, bevatten de C en D updates een preview van de onderhoud bits. Dit is de update die het bedrijf de volgende maand tijdens Patch dinsdag wil verzenden, ze bevatten geen beveiligingsupdates.

Out – of – band

Dan zijn er nog de out-of-band updates. Die een of meer kwetsbaarheidsreparaties kunnen bevatten die niet kunnen wachten tot de volgende officiële maandelijkse releaseplanning.

Onder-
houd tool
Kunnen updates worden uitgesteld?Mogelijkheid om updates goed te keurenPeer-to-peer optieExtra functies
Windows UpdateJa handmatigNeeBezorgoptimalisatieGeen
Windows Update voor bedrijvenJaNeeBezorgoptimalisatieAndere groepsbeleidsobjecten
WSUSJaJaBranchecache of Delivery OptimizationSchaalbaar-heid van de upstream / downstream server
Configuratie-managerJaJaBranchCache, Client Peer Cache of Delivery Optimization. 
Zie distributie van peer-to-peer inhoud en 
Levering van Windows 10-updates optimaliseren 
voor het laatste
Distributiepunten, meerdere implementatie-opties

Doorgaans worden kwaliteitsupdates elke maand groter. Omdat de cumulatieve aard betekent dat elke update de wijzigingen bevat die beschikbaar zijn in de vorige updates. Als gevolg hiervan vermindert deze cumulatieve aanpak het aantal problemen en updates dat u moet downloaden.

Opmerking: Omdat wijzigingen in de naamgeving, oudere termen bevatten, zoals CB en CBB die nog steeds worden weergegeven in sommige producten, zoals in Groepsbeleid. Als u deze termen tegenkomt, verwijst CB naar het halfjaarlijkse kanaal (Targeted), dat niet langer wordt gebruikt. Terwijl CBB verwijst naar het halfjaarlijkse kanaal.

Kwaliteitsupdates worden sneller gedownload en geïnstalleerd dan functie-updates omdat het kleinere pakketten zijn en ze niet volledig opnieuw hoeven te worden geïnstalleerd. Dat betekent ook dat het niet nodig is om een ​​back-up te maken voordat u ze installeert. Het is echter altijd een goed idee om een ​​actuele back-up van uw gegevens te hebben. Omdat softwarefouten en hardware fouten op elk moment kunnen optreden.

Windows versie

Of u nu Windows 10 Pro of Windows 10 Home gebruikt, u kunt kwaliteitsupdates tot 35 dagen uitstellen. Het enige nadeel is dat u deze updates slechts één keer kunt onderbreken. Wanneer u de updates hervat, moet uw computer de nieuwste kwaliteitsupdate installeren voordat u de optie opnieuw kunt gebruiken.

Tenslotte

Het gebruik van het model Windows as a Service met functie- en kwaliteitsupdates is de benadering van Microsoft om ervoor te zorgen dat apparaten veilig en up-to-date blijven. Hierdoor werkt u met de nieuwste functies en beveiligingsupdates met behoud van consistentie en betrouwbaarheid.

Dat klopt in theorie tenminste, want we hebben het softwarebedrijf al meerdere keren zien worstelen om de kwaliteitscontrole van de code bij te houden. Na de Windows 10 oktober 2018 update bijvoorbeeld, moest de update worden verwijderd vanwege gegevensverlies.

Hoewel de update van mei 2020, maar ook de oktober 2020 update, aanvankelijk eind mei en respectievelijk in oktober werd gelanceerd, kon slechts een klein aantal apparaten deze krijgen. De reden hiervoor is dat de functie update werd uitgebracht met meer dan een dozijn problemen. Microsoft werd dwongen om tijdelijke compatibiliteitsblokken te plaatsen op veel software- en hardware configuraties, zoals de Surface apparaten, Surface Pro 7 en Surface Laptop 3.

We zien ook vaak problemen met kwaliteitsupdates die gebruikers na de release begonnen met het melden van problemen. Zoals het verwijderen van bestanden in eerdere updates, audioproblemen en Blue Screen of Death.

Als u meer technische details over updates wilt weten, kunt u dit Microsoft-ondersteuningsartikel raadplegen.