Microsoft zet uiteindelijk de blokkade van macro’s toch door

De macroblokkade van Microsoft moet de beveiliging bij het gebruik van Office helpen verbeteren.

Microsoft Office Blokkeert Toch Macros

Wat u moet weten

  • Microsoft Office blokkeert vanaf 27 juli 2022 standaard macro’s vanaf het internet.
  • Macro’s vanaf het internet worden vaak door aanvallers misbruikt om malware en andere schadelijke software op pc’s te krijgen.
  • Microsoft was aanvankelijk van plan macro’s standaard eerder te blokkeren, maar stelde de wijziging uit vanwege feedback van gebruikers.

Het macro verhaal van Microsoft gaat door, ook al lijkt het op zijn einde te komen. Eerder deze maand berichte we al dat het bedrijf van plan was om macro’s van internet standaard uit te schakelen in Microsoft Office. Maar dit plan werd vertraagd na forse kritiek en feedback van gebruikers.

Op basis van feedback draaien we deze wijziging van Current Channel-productie terug. We waarderen de feedback die we tot nu toe hebben ontvangen en we werken aan verbeteringen in deze ervaring.

Zo zei Wenjun Gong van Microsoft in een Tech Community bericht eerder deze maand. Daarbij voegde hij toe:

We zullen een nieuwe update geven als we klaar zijn om weer uit te brengen op Current Channel. Bedankt.

Microsoft Office Blokkeert Toch Macros

Die update is inmiddels uitgerold. Microsoft bevestigt in een ondersteuningsdocument dat macro’s vanaf het internet op 27 juli 2022 standaard worden uitgeschakeld.

Microsoft licht de blokkade toe

Macro’s zijn een handige functie die werk kan automatiseren en workflows kan stroomlijnen. Echter kunnen ze ook worden gebruikt om aanvallen uit te voeren op nietsvermoedende slachtoffers. 

VBA-macro’s zijn een gebruikelijke manier voor kwaadwillende actoren om toegang te krijgen tot malware en ransomware.

Stelt Microsoft in een ondersteuningsdocument.

Om de beveiliging in Office te verbeteren, veranderen we het standaardgedrag van Office-toepassingen. Daarin worden macro’s in bestanden van het internet geblokkeerd.

Microsoft Office Blokkeert Toch Macros

Wanneer gebruikers bestanden openen vanaf het internet waaraan macro’s zijn gekoppeld, zien ze een banner met beveiligingsrisico’s met de vraag om meer informatie. Als u erop klikt, wordt de gebruiker naar een ondersteuningssite van Microsoft geleid. Daar krijgt de gebruiker uitleg over de risico’s van macro’s.

Omdat nuttige en onschadelijke macro’s wel kunnen worden gedeeld, is het mogelijk om ze toe te staan. De stappen om dit te doen variëren afhankelijk van het type bestand in kwestie. Maar ook waar dat bestand zich bevindt.

De blokkade op macro’s is van invloed het Office pakket dat in Windows wordt uitgevoerd. Deze bevat onder meer: Access, Excel, PowerPoint, Visio en Word. Dat zijn de enige toepassingen die betrokken zijn in de blokkade.