Windows 11 verliest opnieuw een functie; weer is de Taakbalk aan de beurt

Verwachte leestijd: 3 minuten

De originele versie van Windows 11 wordt gebruikt door miljoenen gebruikers over de hele wereld. Ook al zijn er een aantal nieuwe ontwerpfuncties om te proberen in het nieuwe besturingssysteem. Toch hebben taakbalk beperkingen en andere ontbrekende functies kritiek gekregen van gebruikers en Microsoft-critici.

Weer Wordt Een Taakbalk Functie Verwijdert

Op dit moment is het niet mogelijk om bestanden naar app pictogrammen op de taakbalk te slepen en neer te zetten. Een functie die beschikbaar was in eerdere versies van het desktop besturingssysteem. Het slepen en neerzetten van de taakbalk was een handige manier om te multitasken en bepaalde bestanden in apps te openen zonder naar de map te hoeven navigeren.

Slepen en neerzetten

Microsoft heeft bevestigd dat het van plan is de functie voor slepen en neerzetten van de taakbalk te herstellen. Dat gaat gebeuren met Sun Valley 2, ook bekend als versie 22H2. Ook al komt de mogelijkheid voor slepen en neerzetten inderdaad terug, toch lijkt de softwaregigant nu van plan te zijn een andere taakbalk functie te verwijderen. Dit is een onderdeel van haar inspanningen om het besturingssysteem voor tablets te optimaliseren.

Onlangs is Microsoft begonnen met het testen van een geoptimaliseerde taakbalk voor tablets met twee statussen: ingeklapt en uitgevouwen. Het plan is om de rommel te verminderen, tijdelijk bepaalde functies van de taakbalk te verwijderen. Wanneer het systeem uw apparaat als een ’tablet’ detecteert, past het zich aan en wordt de taakbalk makkelijker in gebruik met aanraking.

Verwijdering systeemvak functie

Er is echter een addertje onder het gras. Microsoft verwijdert ook functies uit de desktopversie van de taakbalk om deze te optimaliseren voor tablets. In build 22572 of nieuwer is het niet langer mogelijk om pictogrammen opnieuw te ordenen of te slepen en neer te zetten in het systeemvak.

Weer Wordt Een Taakbalk Functie Verwijdert

Het systeemvak is een pop-up op de taakbalk met het Weer Wordt Een Taakbalk Functie Verwijdert pictogram. Het bevat apps die op de achtergrond draaien, zoals Teams en Slack. Dit moet de rommel in het systeemvak en de taakbalk verminderen. Tevens moet het gebruikers helpen eenvoudig Windows apps op de achtergrond te beheren.

Ook al zal het systeemvak zelf nergens heen gaan. Microsoft ondersteunt niet langer het slepen van pictogrammen in het systeemvak.

Gebruikers gingen er aanvankelijk van uit dat het een bug was. Iets dat het bedrijf in de toekomst zou oplossen, maar nieuwere builds suggereren dat dit een opzettelijke verandering is om tablet optimalisaties te prefereren.

Tests hebben uitgewezen dat het simpelweg niet mogelijk is om pictogrammen in het systeemvak te selecteren en te verplaatsen. We kunnen wel nog steeds het gedeelte Instellingen> Personalisatie> Taakbalk> Systeemvak pictogrammen gebruiken om deze pictogrammen te beheren.

Deze ongewenste wijziging wordt momenteel geleverd in de Windows 11 versie 22H2 preview en Dev versies.