Verwachte leestijd: 3 minuten

De volgende generatie van Windows wordt Windows 11. Dat wordt een gratis upgrade voor Windows 10. Het lijkt er bovendien op dat gebruikers van Windows 7, Windows 8 of Windows 8.1 ook gratis kunnen upgraden naar Windows 11. Dat kan met behulp van apps zoals Media Creation Tool of Update-assistent.

Gratis Upgrade Mogelijk Naar Windows 11

De afgelopen zes jaar heeft Microsoft steeds gezegd. Dat het, in plaats van een geheel nieuwe versie van zijn besturingssysteem uit te brengen, regelmatig verbeteringen aan Windows zou leveren.

Op dit moment brengen we Windows 10 uit, omdat Windows 10 de laatste versie van Windows is, werken we allemaal nog steeds aan Windows 10.

Aldus Microsoft.

Onder deze nieuwe strategie van Windows als een Service rolt Microsoft elk jaar twee functie updates uit, één in april of mei en één in oktober of november.

Voor het eerst sinds 2015 is Microsoft nu van plan om Windows 11 op 24 juni aan te kondigen. De kans is groot dat Windows 11 beschikbaar zal worden gesteld als een gratis upgrade voor alle gebruikers van Windows 10, Windows 7, Windows 8 en Windows 8.1.

Gratis upgraden naar Windows 11

Bent u eigenaar van één van deze eerdere releases met een officiële licentie? Dan kunt u straks gratis upgraden via Windows Update. Dit is gebaseerd op de configuratiesleutels die te vinden zijn in Pkey config, product sleutel configuratiepakket. Deze zit in de gelekte build van Windows 11. Het configuratiebestand suggereert dat er een upgrade pad bestaat voor gebruikers van Windows 7, 8 en 8.1.

Gratis Upgrade Mogelijk Naar Windows 11

Zoals u kunt zien in de bovenstaande schermafbeelding, bevat de gelekte versie van Windows 11 de vereiste configuratiebestanden. Hiermee kunnen de gebruikers van Windows 7, 8 of 8.1 de update rechtstreeks installeren met behulp van officiële tools.

De plannen zijn nog niet definitief en kunnen natuurlijk altijd nog worden gewijzigd. De definitieve release van de volgende generatie Windows kan al dan niet een gratis upgrade zijn voor Windows 7 gebruikers.

Voor degenen die geen ‘legale‘ licentie hebben, kunnen deze kopen in de winkel. Fysiek of in de Windows Store en het op hun pc installeren.

Het is waarschijnlijk dat Microsoft de strategie voortzet om Windows als een service te leveren. Wat betekent dat frequente updates gratis worden vrijgegeven als u een upgrade naar Windows 11 heeft uitgevoerd.

Gebruikers kunnen updates downloaden via de servers van Microsoft, Windows Update, WSUS, Media Creation Tool, Update Assistant. Maar ook vanaf andere aangesloten pc’s die de updates al hebben gekregen.

Een nieuwe aanpak in Windows 11

In tegenstelling tot Windows 8 is Windows 11 geoptimaliseerd voor meerdere vormfactoren, waaronder tablet en desktop. Het is geen mobiel besturingssysteem. Maar Microsoft zal een strategie hanteren die vergelijkbaar is met mobiele besturingssystemen en een modulaire infrastructuur mogelijk maken. Dat alles om sneller updates te leveren met behulp van Windows Store.

Windows 11 maakt gebruikt van ervaringspakketten, die rechtstreeks vanuit de Microsoft Store kunnen worden bijgewerkt. Deze ervaringspakketten kunnen worden gebruikt om native Windows functies te verbeteren. Zoals: vensters, snipping, het menu Start, Windows Shell en ook de nieuwe Windows Widgets; Nieuws en interesses.

Gratis Upgrade Mogelijk Naar Windows 11

Microsoft zal ook zelfstandige updates leveren voor apps zoals Kladblok en Paint, een functie die eerder werd getest in de preview builds.

Hoewel de build online is gelekt, betekent het nog niet dat het een eindproduct is. Er ontbreken de nodige ervaringspakketten en bestanden die nodig zijn om nieuwe functies mogelijk te maken, zoals verbeterde gebaren op het touchpad.

Waarschijnlijk zullen we op 24 juni om 11.00 uur ET meer te weten komen over de toekomst van Windows.